Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Konya Tarihine ve Kültürüne Kimler Sahip Çıkacak?

Konya Tarihine ve Kültürüne Kimler Sahip Çıkacak?

Geçen hafta Konya Ansiklopedisi çalışmaları için arkadaşlarla Kampus’a gitmiştik Orada İzzet Sak Hoca ile de karşılaştık. Bilindiği gibi İzzet Hoca, üniversitede Konya Şer’iye Sicilleri ile ilgili ciddi çalışmalar yapan bir akademisyen. Çalışmalarını takdir etmemek mümkün değil
Daha önceleri de yazmıştık. Konya Şer’iye Sicilleri yüz elli cildin (Defterin) üzerinde. Şer’iye Sicilleri Osmanlı’dan günümüze intikal eden birkaç sistemli resmi belgeden birisi. Diğer birisi de Salnamelerdir.
Salnameleri, Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. neşrediyor. Bu konuda bir hayli mesafe de kat edildi. Bunların sekiz cildi neşredildi. Çalışmalar devam ediyor. Fakat Konya Şer’iye Sicilleri’nin neşri meselesi bir türlü rayına oturtulamadı. Sekiz on yıl içerisinde bugüne kadar sadece üç defter neşredilebildi. Son basılan defter, Selçuklu Belediyesi tarafından ilim âlemine sunulmuştu.
Adem Esen Bey’le Sille Konağı’nda karşılaştığımız bir akşam, Konya Şer’iye Sicillerinin Konya tarihi ve kültürü bakımından önemi üzerinde durmuştuk. Adem Esen Bey o gün, “Getirsinler basalım” demişti. Nitekim Başkan sözünde de durdu. Son neşredilen defter, Selçuklu Belediyesi neşriyatı arasında çıktı. O zamanlar başka bir proje daha vardı. Ama o projeden bahsedenler sözlerinde durmadı.
Şimdi İzzet Bey, iki yıl uğraşarak 37. defteri de hazırlamış, ama bastıracak finansör bulamıyor. Bu işlerin zorluğunu ehli bilir. Müesseselerin çoğu yazara emeğinin karşılığı beş-on kuruş telif ücreti vermekten imtina eder. Bu işler de pir aşkına yapılmaz ki…Hele yıllarca uğraştıktan sonra, bunları birileri çıkıp bastırmazsa, kim bir daha böyle çalışmaya cesaret edebilir. Getirisi yok diyorlarmış, Her şeyde getiri düşünülmez ki…
Son on-on beş yıldır, Konya kitap basımı bakımından en verimli yıllarını yaşıyor. İl Kültür Müdürlüğü son yıllarda güzel eserlere imza attı. Kültür A.Ş. Salnameler yanında Konya Ansiklopedisi’ni de çıkarmaya başladı. Meram Belediyesi MEBKAM çalışmaları ile göz dolduruyor. Birileri de Konya Şer’iye Sicillerinin neşrini üstlenmelidir, diye düşünüyoruz.
Salnameler ve Şer’iye Sicilleri olmadan bir şehrin tarihi yazılamaz, kültürü aksettirilemez. Yazılsa da eksik olur. Şer’iye Sicilleri Osmanlıca’dan Türkçe’ye aktarılınca fihristleri ve indeksleri sebebiyle daha faydalı hale geliyor ve her kes tarafından istifade edilebiliyor. Mevcut haliyle bunlardan bir elin parmakları kadar insan ancak istifade edebilir.
Konyalı, Konya tarihini hazırlarken Müze’de görevli bir memur, Konya Şer’iye Sicillerini inceletmemiş. Konyalı bundan yana yakıla söz eder.
Bu hazırlanan cildin ne kadara mal olacağını sorduk, dört bin lira dediler. Nerelere ne lüzumsuz paralar harcanıyor. Konya’da bu kadar meblağı üstlenecek hiç mi kurum yok? Bunu Konya kültürüne ve tarihine âşık hamiyetli vatandaşlar da yapabilir.
Afyon Üniversitesi Şer-iye sicilleri ile çalışmaları başlatmış, bizden yetkililere ve konuya ilgi duyanlara duyurulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR