Konya limansız rekor kırdı! Yüzde 200 artış var
Dünya tarafından da kabul edilen Konya ayakkabı sanayisi, ekim ayında yapılacak fuarla imaj tazeleyecek. Liman ticareti veya gümrük çıkışı imkanı olmayan Konya, ‘coğrafya kaderdir’ kalıbını yıktı, artan maliyetler ve enflasyona kafa tuttu.
DÜNYADA KONYA AYAKKABILARI KONUŞULUYOR
Son yılda ayakkabı ihracatını yüzde 200 artıran Konya, kur baskısına rağmen Avrupa tarafından tanınıyor. Lise, ön lisans ve lisans eğitimleriyle de sektör hacmini genişleten şehirde, Konya ayakkabıcılar sanayisinde bin 400 iş yeriyle birlikte sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacak. Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, Konya’nın ayakkabı sektöründe 2’nci sırada olduğuna vurgu yaptı. Deri gruplarında fark yaratıldığını ifade eden Acar, dünyada Konya ayakkabı sanayisinin konuşulduğunu söyledi.
‘TÜRKİYE’DE 2’NCİ SIRADAYIZ’
Acar, “Konya ayakkabıcılar sanayisinde yaklaşık bin 400 iş yeri var. Burada imalattan ayakkabıyla ilgili yan ürünler olmak üzere atölye, fabrika, mağaza gibi iş yerlerimiz mevcut. Konya ayakkabı sektöründe Türkiye’de 2’nci sırada. Deri gruplarında özellikle ön plana çıkıyoruz. Kalitesi, kapasitesi tamamen deriden olduğu için dünya da Konya ayakkabı sektörünü kabul etti” dedi.
AYAKKABI İHRACATI YÜZDE 200 ORANINDA ARTTI
Yapılan ayakkabı fuarlarıyla sektördeki dinamiği yakaladıklarını ifade eden Acar, “Son 2 yılda yaptığımız geçmişte de 10 yıl ara verilmiş ama onları da dahil ettiğimiz zaman 30’un üzerinde fuar gerçekleştirdik. Ama uluslararası olarak yapacağımız 3. fuarı ekim ayında tekrar yapıyoruz. Bu fuarlardan elde edilen başarılar, Konya’nın ayakkabı sektöründeki farkını ortaya çıkarıyor. Dünyada, Konya ayakkabı üretim merkezi olarak kabul edilmiş ve tescillenmiş olarak gözüküyor. Son 2 yılda ekonomik şartların sıkıntılı olmasına rağmen Konya ayakkabısı ihracatını sürdürdü. Dolar kuru baskısına rağmen Konya’da ayakkabı ihracatı yüzde 200 oranında artmış olarak devam ediyor” diye konuştu.
İTALYA, ALMANYA, İNGİLTERE, ORTA DOĞU VE AVRUPA
Başkan Muhammet Acar, farklı ülkelere gönderilen ayakkabılardan Konya olarak üretimde yüzde 40’lık bir pay olduğunu dile getirdi. Bu duruma diğer şehirlerden itiraz geldiğine dikkati çeken Acar, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz burada ihracat oranına katkı oranını anlatıyoruz. İstanbul, İzmir fabrikaları fason olarak üretimlerini bize yaptırıyor. Birçok ülke içinde ve ülke dışında bulunan marka firmalar Konya’da ayakkabı üretiyor. İngiltere’ye, Almanya’ya, Avrupa’nın en önemli şehirlerine, Orta Doğu’ya ayakkabı ihraç ediyoruz. Bunların içine İtalya’yı da ekleyelim. İtalya’ya gönderilen birebir Konya’da üretilen ayakkabılarımız var.”
OKUL BİTİNCE ATAMA GARANTİLİ
Sadece üretim çeşitliliği değil, eğitimde de sektör kalitesinin artarak devam ettiğini söyleyen Acar, geçmiş dönemlerdeki oda yönetimlerinin güzel işlere imza attığını belirtti. Konya Ayakkabıcılar Odası Başkanı Muhammet Acar, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: Geçmiş yönetimlerimiz Konya’ya ayakkabıcılık meslek lisesi kazandırmışlar. Üniversiteler de açılarak mesleğe değer katmışlar. Üniversitelerde yetişen öğrencilerimiz İtalya’da yapılan ayakkabı moda tasarımında 9 öğrenci dereceye girdi ve birinci Konya’dandı. Lisede, ön lisans ve lisans eğitimlerinde yetişen öğrencilerimiz iş yerlerinde modelist veya tasarımcı olarak istihdam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı da geçen yıl buradan mezun olan öğrencilerimizi öğretmen olarak atamaya başladı. Konya’da Aykent Meslek Lisesinden mezun olan Selçuk Üniversitesi’ni bitirmiş bir öğrencimiz mezun olduğu lisesine öğretmen atandı. Bu durum ayakkabı sektöründeki eğitim çalışmalarının olumlu bir göstergesi oldu.”
Kaynak:Mustafa Ünüvar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.