Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Konya İle İlgili İki Çalışma Daha

Konya İle İlgili İki Çalışma Daha

İbrahim Hakkı Konyalı, Mehmet Önder’in Konya çalışmaları herkesin malumu… Her ikisi de Konya ile ilgili ana kaynak eser. Bu arada başka çalışmalar da yapılmış. Konya Halkıyat ve Harsiyatı, Ahmet Avanas ‘ın Milli Mücadele’de Konya, Ahmet Atalay’ın Milli Mücadele’de Konya Kuva-yı Milliyecileri (İlk Meclis Günleri), Caner Arabacı’nın Konya Medreseleri ve üniversitede yapılan bazı çalışmalar… Bunlar Konya için gerçekten takdirle karşılanacak kaynak eserler.
Konya Halkıyat ve Harsiyatı, çıktığı zaman insaf sınırlarını aşan tenkitlerle karşılaşmış. Eser bugün edebiyatçıların elinden düşürmediği kaynak bir eser durumunda. Günümüzde o tenkitlerden bile istifade ediliyor.
Halkevi’nin çıkarmış olduğu Konya dergisi ile Yeni Fikir de önemli süreli yayınlardan. Yakın bir zamana kadar Konya dergisinin Konya’da tam bir koleksiyonu yoktu. Konya içinden ve dışından temin ettiğimiz sayılarla 140 sayılık derginin tamamını bir araya getirdik. Maalesef Yeni Fikir’in hâlâ tam bir koleksiyonunu temin edemedik. Safa Odabaşı arşivinin Konya dışına çıkarılması da Konya için büyük kayıp oldu. Yalnız bazı çalışmaların sade suya tirit kabilinden olduğunu da ifade etmek gerekir. Yeri geliyor bunlardan bile istifade edildiği oluyor.
Ansiklopedi çalışmaları sırasında bütün bu çalışmaların yeterli olmadığının farkına vardık. Bu eksiklik pek çok konuda fark ediliyor. Konya için çok ciddi çalışmalara ihtiyaç var.
Geçenlerde İletişim Fakültesi’nden bir çekim için Ömer Akdağ Bey, ekibiyle birlikte ansiklopediye gelmişti. Bu arada Sayın Akdağ, 2009 yılı sonunda çıkan iki kitabını adıma imzalayıp verme lütfünde bulundu. Kendisine teşekkür ediyorum.
Kitabın birisi, “Konya’da Çok Partili Dönem Genel Seçimleri”, diğeri “Konya’da Çok Partili Denemin İlk Belediye Seçimi (1946)” idi. Birinci eser dört yüz sayfayı aşan hacimli bir eser.
Her iki kitabı da ilk fırsatta inceledim. Kitaplardan Genel seçimlerle ilgili olanı Palet Yayınları, diğeri ise Gençlik Yayınları arasında çıkmış. Her iki eser de kaynaklara inilerek hazırlanmış. Alanında büyük bir boşluğu dolduracak nitelikte. Araştırmacıların her iki eserden de çok yararlanacağını tahmin ediyorum.
Belediye seçimleri ile ilgili eserin giriş bölümünde, “Türk Belediye Teşkilatının Kısa Tarihçesi ile Belediye Seçiminin Hukuki Çerçevesi” ile “Cumhuriyet döneminde Konya Belediye Başkanları (1923-1946)” konusu üzerinde de durulmuş. Fakat bu bölümde 1876-1923 dönemi belediye başkanları konusu da ihmal edilmemiş. Bu yönüyle eser daha faydalı bir hale getirilmiş. Bundan sonraki bölümde 1946 yılında yapılan belediye seçimi üzerinde genişçe durulmuş. Eserin sonunda bazı gazete kupürlerine yer verilmiş.
Sayın yazarın, “Konya’da Çok Partili Dönem Genel Seçimleri” nin ön sözündeki “Takdir edileceği üzere yerel tarih araştırmalarının kendine mahsus özellikleri ve zorlukları bulunmaktadır. Bu zorlukların başında konuyla ilgili belge temini gelmektedir” düşüncesine katılmamak mümkün değil. Bu sebeple bahsedilen zorluktan dolayı yerel tarih çalışmaları ağır aksak gidiyor ve bu çalışmalar her baba yiğidin yapacağı iş olmaktan çıkıyor.Bu arada yerel tarih araştırmaları ile ilgili her geçen gün canlı kaynaklar yok oluyor.
Değerli araştırmacı, bütün bu zorluklara rağmen ortaya başarılı bir çalışma örneği koymuş. Birçoklarınca ülkenin bilinmeyen veya unutulan bir dönemine ışık tutuyor. Her iki eser de çok istifade edilecek bir eser. Kendisini kutluyorum ve böyle daha nice güzel eserlere diyorum.
Fırsat bulursam, yazarın “Konya’da Çok Partili Dönem Genel Seçimleri” isimli eseri üzerinde de genişçe durmak isterim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR