Konya çiftçisi heyecanlandı! 200 kilometre uzunluğunda yapay nehir projesi
Türkiye'nin tarım geleceği için hayati önem taşıyan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında gerçekleştirilen devasa sulama projeleri, şimdi de su sıkıntısıyla boğuşan Konya Ovası çiftçisinin umudu oldu.
Atatürk Barajı'ndan alınan Fırat'ın suyunu Şanlıurfa'dan Mardin'e taşıyan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpınar ana kanalı, 70 bin futbol sahası büyüklüğündeki tarım arazisini suya kavuşturdu. Bu başarı hikayesi, uzun süredir su kriziyle karşı karşıya olan Konya çiftçisini heyecanlandırdı ve aynı projenin Konya Ovası için de hayata geçirilmesi taleplerini beraberinde getirdi.
MARDİN-CEYLANPINAR KANALI CAN VERİYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmalarla inşa edilen Mardin-Ceylanpınar ana kanalı, Şanlıurfa ve Mardin'deki bereketli topraklara adeta "can" veriyor. DSİ 15. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve Avrupa'nın en büyüğü olan Atatürk Barajı'nın sulama, içme suyu ve enerji amaçlı kullanıldığını belirtti. Ana kanalda depolama tesisi ve şebeke çalışmalarının ise hızla devam ettiği bildirildi.
KONYA ÇİFTÇİSİNDEN BÜYÜK TALEP
Mardin-Ceylanpınar ana kanalının başarısı, özellikle son yıllarda ciddi kuraklık sorunlarıyla boğuşan ve obruk oluşumlarıyla dikkat çeken Konya Ovası'nda büyük yankı uyandırdı. Konya çiftçisi, bu devasa sulama projesinin kendi ovaları için de hayata geçirilmesini talep ediyor. Yapılacak benzer bir kanal projesi sayesinde, Fırat'ın bereketli sularının Konya Ovası'na getirilmesinin mümkün olacağı ve böylece bölgenin çölleşme riskinin önüne geçilebileceği ifade ediliyor.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.