Mehmet Ali Uz

Mehmet Ali Uz

Konya Ansiklopedisi ile İlgili Zaruri Bir Açıklama ve İpçioğluna Cevap -

Konya Ansiklopedisi ile İlgili Zaruri Bir Açıklama ve İpçioğluna Cevap -

İpçioğlu’nun Konya Ansiklopedisi Çalışmalarını Engellemek İstemesinin Esas Sebepleri:

Bu engellemenin iki sebebi vardır. Birincisi, sayın İpçioğlu Ansiklopedi İlim Danışma Kurulundan bir-iki kişi ile bilmediğimiz sebeplerden dolayı kavgalıdır. Sırf bu yüzden, sayıları on beşi aşan İlim Danışma Kurulu’ndaki bütün üyeleri hedef almak gibi ilim adamlığına yakışmayan bir tavır sergilemiştir. Bu durum maalesef üniversitede diğer bazı akademisyenler arasında da görülmekte ve mesele, falan varsa ben yoğum noktasına kadar götürülmektedir. Son derece üzücü bir durum. Sayın İpçioğlu şunu iyi bilsin ki, bizim kavgalarla işimiz olmadığı gibi, iş yerine lâf üretenlerle de iş birliği içerisinde değiliz.

İkincisi: Kendisi ile işbirliği yapmadığımız ve kendisine madde siparişinde bulunmayacağımız kanaatiyle bu yola başvurmuştur. Hâlbuki biz ona bile madde siparişinde bulunmuşuz. Henüz yazarlarına ulaştırılmayan sipariş evrakları arasından onunkini çıkarıp aldık. Zira Ansiklopediye, ölü doğdu diyen bir insana madde siparişinde bulunmak abesle iştigal olurdu.

İpçioğlu yazısında bir “Konya Araştırmaları Merkezi”nden söz ediyor. Üniversiteden onlarca kişiye sorduk, böyle bir kurumdan haberi olan yok. Yalnız, bizim de İlim Danışma Kurulu’na üye olarak aldığımız, Prof. Dr. Nuri Köstüklü dostumuzun başkanlığında bir,“Konya ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi” diye bir merkez var. Fakültede oda numarası E 305. İpçioğlu’nun bahsettiği ve mensubu olduğu kurum bu kurumsa, ne diyelim İpçioğlu mensubu olduğu kurumun adını bile tam bilmiyor. Bu da İpçioğlu’nun mensubu olduğu kuruma olan ilgisinin, daha doğrusu ilgisizliğinin bir işareti değil midir?

İpçioğlu’nun cevap vermeye çalıştığımız yazısına yorum getiren bir okuyucusu aynı konuyla ilgili olarak, “Öğren de gel” demiş. Doğru söze ne denir?

Gelelim İpçioğlu’nun “Bu ülkede ilim adamına kıran mı girdi?” sorusuna...

Konya Ansiklopedisi İlim Danışma Kurulu üyelerinin adını bir daha sayalım:

Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Prof. Dr. Mustafa Uzunpostalcı, Prof. Dr. Dilaver Gürer, Prof. Dr. Hasan Bahar, Prof. Dr. Mustafa Küçükhödük, Prof. Dr. Mevlüt Mülayim, Prof. Dr. Ahmet Sevgi, Prof. Dr. Hükmü Orhan, Prof. Dr. Nuri Köstüklü, Doç. Dr. Mustafa Demirci, Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir ve diğerleri.

Prof. Dr. Muammer Muşta, Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Prof. Dr. Mehmet Tekin, Prof. Dr. A. Saim Arıtan, Prof. Dr. Mustafa Özcan, Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, Prof. Dr. Ömür Bakırer, Prof. Dr. Mikail Bayram, Prof. Dr. Recep Dikici, Prof. Dr. Gönül Ayan, Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, Prof. Dr. Ali Baş, Prof. Dr. Ali Osman Koçkuzu, Prof. Dr. Bayram Ürekli, Prof. Dr. Yusuf Işıcık, Prof. Yusuf Akbulut, Doç. Dr. Zekeriya Karadavut, Doç Dr. Güngör Karauğuz, Yrd. Doç. Dr. Hasan Özönder, Yrd. Doç. Dr. M Ali Hacıgökmen, Yrd. Doç. Dr. Caner Arabacı, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Büyükçanga, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Dülgerler, Yrd. Doç. Dr. Zeki Atçeken, Yrd. Doç. Dr. Tahsin Samur madde siparişinde bulunduğumuz bazı isimler.

İpçioğlu’na sormak lâzım, bunlar ilim adamı değil de bostan korkuluğu mu? İpçioğlu kendinden başkasını ilim adamı kabul etmiyorsa o başka.

Cümle atlamadan gidiyoruz.

Sayın İpçioğlu’nun, “Önümüzde TDV tarafından hazırlanan fevkalâde bir İslâm Ansiklopedisi örneği varken, fakirin fukaranın ekmeğinden kesilen paraları kimsenin çarçur etmeye hakkı yoktur.”sözünü ele alalım.

Dünkü yazımızda adı geçen ansiklopediyi nasıl örnek aldığımızı, İSAM’da yaptığımız çalışmaları uzun uzadıya anlatmıştık. Tabii maksat bağcı dövmek olunca, böyle çalışmalar yapıp yapmadığımız araştırılmadığı gibi, bilinenler de görmezlikten gelinir.

Hele şu paraların çar çur edilmesi meselesi tamamen duygu sömürüsüne dayalı, halkı tahrike matuf bir sabote girişimden ibarettir. Ortaya konulan bir eser olmadan, tenkide yeltenmek hangi insaf, hangi vicdan ve hangi ilim anlayışıyla bağdaşır? Bunu değerli okuyucuların ve Konyalıların takdirine bırakıyorum.

Gelelim, İpçioğlu’nun, “Siparişle ansiklopedi hazırlanmaz” hükmüne. Sayın Doçent’in örnek gösterdiği Ansiklopedi nasıl çalışıyor, ondan bile haberi yok. Orada bir madde sipariş birimi var. Siparişleri de, “Sipariş Formları” ile yapıyorlar. Bizim de kullandığımız Madde Sipariş Formları ile Madde Takip Formlarını Konya’ya İSAM’dan ben getirdim. Yazarlara verdiğimiz bu formlar, İslâm Ansiklopedisi’nin kullandığı formların Konya Ansiklopedisi’ne uyarlanmış şekilleridir. İSAM ve Diyanet Vakfı ile münasebetlerimiz hâlâ devam ediyor. Ansiklopedi hazırlanmasında en önemli unsur bu çalışmadır. Sayın doçent âlemi kör, herkesi sersem yerine koyuyor.

Elli yıldır yazıyorum. Yazı hayatımda zaman zaman muhtelif şahıslarla polemiklerimiz oldu. Yeminle söylüyorum, değil doçent, sıradan köşe yazarlarının bile satır atlamadan böyle açık verdikleri, hilâf-ı hakikat beyanlarla işi çarpıtmaya yönelik bir köşe yazısıyla hiç karşılaşmadım. İki gündür yazıyoruz, daha cevabımızın yarısına bile gelemedik Bunun sebebi, İpçioğlu’nun isnatlarının gerçekle hiç ilgisinin bulunmaması ve yazdıklarının iyi niyetten mahrum bulunmasıdır.

Sayın İpçioğlu’na cevaplarımıza yarın da devam edelim. Esas söyleyeceklerimize daha gelmedik. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Ali Uz Arşivi
SON YAZILAR