Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Kiloma Karışma!

Kiloma Karışma!

Kilo Damgalaması nedir?

Kilo damgalaması, kilolarından dolayı başkalarına karşı olumsuz tutum, davranış ve inançlar sergilemek şeklinde tanımlanmaktadır. (Puhl ve ark. , 2008) Kilo damgalamasına özellikle toplumumuzdaki fazla kilolu bireyler olmak üzere zayıf ve normalden farklı kilo görünümündeki insanlar maruz kalmaktadır.

Bireyler zayıf ve kilolu olmasına bağlı bazı sağlık sorunları ile karşı karşıyadır. Kilolu bireylerin şeker hastası olma olasılığı sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Zayıf bireylerde de toplumun diğer kesimine göre daha fazla vitamin-mineral eksikliği görülür. Bu gibi durumlar görülebilecek sağlık problemlerine örnektir.

Kilo Damgalaması İnsanlarda Psikolojik Ve Sosyal Sorunlara Yol Açar

Kilolu veya zayıf bireylerin karşılaştıkları olumsuz sağlık koşullarından bağımsız olarak, insanların onları etiketlemesine bağlı olarak karşı karşıya kaldığı psikolojik ve sosyal sorunlar da vardır. Mesela toplumumuzda;

Uzun boylu bireylere ‘Zürafa’

Kısa boylu bireylere ‘Cüce’

Kilolu bireylere ‘Obez ‘

Zayıf bireylere ise ‘Sıska ‘ gibi etiketlemeler yapılmaktadır. Bu etiketlemelere bağlı olarak bireyler kendisi hakkında olumsuz düşüncelere kapılmakta ve kapıldıkları çoğu olumsuz duruma karşı savunmasız kalıp, değersizlik hissi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu değersizlik hissinin getirdiği özgüvensizlik, anlaşılamamazlık hissi ile de birlikte sosyal hayattan kendilerini uzak tutmaya başlamaktadırlar.

İnsanların Kiloları Hakkında Yorum Yapmayın

İnsanlarda ayrımcılığa yol açan damgalamalardan kaçınılmalıdır ve mümkün olduğunca bireylerin dış görünüşü hakkında yorum yapılmamalıdır. Her birey kendine özeldir ve bireylerin hayatın akışı içinde bazen iyi görünüp bazen görünmemesi normaldir.

Yapılan çalışmalar göstermektedir ki çoğu birey kilosu, boyu gibi dış görünüşü ile ilgili yorum yapılmasından hoşlanmamaktadır. Genelde kilolu bireyler hakkında toplum tarafından yorum yapılsa da zayıf bireyler de bu olumsuz eleştirilere sıklıkla maruz kalmaktadır. Unutmayalım ki zayıf bireyler de bu yorumlardan rahatsız olmaktadır.

***

Kiloma karışma!! Ben bir anne isem kilo alabilir ya da verebilirim, hastaysam kilo kaybedebilirim, stresliysem kilo alabilirim. Hayat döngüsünde değişmem kadar doğal bir şey yok.

Değerli okuyucular kendinizi olduğunuz gibi sevin! Başkalarının kilonuz hakkında yorum yapmasına müsaade etmeyin. Her birimiz özel ve değerliyiz. Sağlıkla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR