Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Kilo Alma

Kilo Alma

Genelde insanlar olduğu kiloları beğenmez ve kilo vermek ister. Kilo almaya çalışan insanlara senin metabolizman bende olsa der. Çünkü zayıf insanların metabolizması genelde hızlıdır ve vücut yediğini yakmaktadır bunun sonucunda vücut ağırlığı artmamaktadır. Kilo alma-verme döngüsünde eğer vücutta bir hastalık veya farklı bir durum yoksa genelde süreç eğer kilo alıyorsanız gerekenden fazla enerji almanızdan, eğer veriyorsanız gerekenden daha az enerji almanızdan kaynaklanmaktadır. Zayıflık beden kütle indeksinizin 18.5 altında olması durumudur. İnternete BKİ hesaplama diye aratıp kendi beden kütle indeksinizi öğrenebilirsiniz. Zayıflık sadece görüntünüzü etkilemez. Zayıflığın olumsuzluğundan tüm vücut etkilenir. Özellikle kemikler iyi beslenemezse kırıklara karşı yatkınlığınız artabilir. Eğer gıdalardan yeterli kalsiyum almazsanız kemiklerden kana kalsiyum çekilir bunun sonucunda kemik erimesi problemleriyle de karşı karşıya kalabilirsiniz. Zayıflık sonucu kendinizi halsiz, yaşama enerjisi düşük hissedebilirsiniz pek çok gıda iyi ruh halimizle ilişkilidir. Mümkün olduğunca stresin yönetilmesi gerekmektedir.

KİLO ALMAYI KOLAYLAŞTIRAN 10 ÖNERİ

Kilo alabileceğinize kendinizi inandırmak 1. adımdır. Olumsuz düşüncelerden sıyrılıp kilo aldığınızı hayal edin. Kötü düşüncelerin beyninizde yer etmesine izin vermeyin.

Mide hacminizi fazla arttırmayan ama kalori bakımından yoğun gıdalar tercih edin.İçine meyve ,kuruyemiş, bal, yulaf ya da bisküvinin girdiği içecek karışımlarından yararlanabilirsiniz. Yağlar aynı miktardaki karbonhidrat ve proteinin sağladığı enerjinin iki katından biraz daha fazla enerji sağlar. Bu nedenle kilo alma sürecinde sağlıklı yağlara yer vermek önemlidir. Badem, fındık, fıstık, kaju, ceviz gibi kuruyemişler, zeytinyağı, avacado gibi sağlıklı yağ kaynaklarına beslenmenizde yer verin. Meyvelerin kendisini ve özellikle incir, kayısı, dut gibi meyvelerin kuru halini ara öğünlerinizde tüketin. Meyvenin kendisini veya kurusunu protein kaynağı süt, kefir, ayran gibi içeceklerle birlikte de tercih edebilirsiniz.

5. Kilo alamama nedenlerinden biri de iştahsızlıktır. Egzersiz yapmanın acıktırdığını pek çoğunuz deneyimlemiştir bu nedenle iştah arttırıcı bir egzersizi günlük rutininize ekleyebilirsiniz. Yüzme hem tüm vücudu çalıştıran hem de acıktıran egzersizlerden biridir. Yüzmeyi ekleyebilirsiniz. 6. Kilo almada öğün sayısının daha sık olması gerekmektedir ki sizin kilo almanızı sağlayan enerjiyi alabilesiniz. Bu nedenle kilo alma sürecinde daha sık aralıklarla beslenin. 7. Sağlıklı kilo verme sürecinde olduğu gibi sağlıklı kilo alma sürecinde de paketli, fast food gıdalara yer yoktur. Kilo alma sürecinde olmanız bunları rahat tüketebileceğiniz anlamına gelmemektedir. 8. Proteinlerin, karbonhidratların ve yağların vücutta ayrı ayrı önemi vardır bu nedenle kilo alma sürecinde tüm besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmeye çalışın. 9. Çok zayıflarda vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilmektedir. Eğer vitamin ve mineralin temel kaynağı olan meyve ve sebzeyi yeterli tüketmiyorsanız bir uzmana danışıp takviye almakta fayda var. Bu vitamin mineralin eksikliği de kilo alma sürecinizi zorlaştırabilir. 10. Su tüketimi ister kilo alma ister verme dönemi olsun önemlidir Mutlaka günde en az 10-12 su bardağı kadar su tüketin. Sağlıkla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR