Keresteye büyük zam geldi

Keresteye büyük zam geldi

Ağaç ve orman ürünleri sektörünün önemli firmalarından Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Acar, kereste fiyatlarının Türkiye’de yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini ifade etti.

Ağaç ve orman ürünleri sektörünün önemli firmalarından Acarkon Orman Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Acar, kereste fiyatlarının Türkiye’de yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdiğini ifade etti.

1-1200x800.jpg

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki arz-talep dengesizliğinin kereste fiyatlarına yansıdığına dikkat çeken Acar; “Pandemi nedeniyle tüm dünyada inşaat sektörünün hareketlenmesiyle kerestede adeta talep patlaması yaşanıyor. 2020 yılının ortalarında artan taleple ile birlikte kereste fiyatları Türkiye’de de yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Türkiye genelinde başta TOKİ olmak üzere büyük projelerin artması ve ihraç edilen kerestenin önceki yıllara bakarak pik yaptığı bir dönemde oluşumuz sebebi ile tomruk temini sektörü sıkıntıya sokuyor.

2-1200x800.jpg

Fakat orman ihalelerindeki rekabet ve malzeme temin etme sürecinin iyice zorlaştığını söyleyebilirim. Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda arz-talep dengesizliği kereste fiyatlarına yansıdı. Son 3 haftada inşaatlık kavak kerestenin fiyatı 800-900 TL’den 1200 TL’ye, inşaatlık çam kerestenin metreküp fiyatı 1.000- 1250 TL’den 2.000 TL’ye, inşaatlık köknar kereste 1250-1500 TL’den 2500 TL’ye yükseldi. Uluslararası kereste fiyatları ise 7 aylık yükselişini sürdürerek metreküpü 500 dolardan 1372 dolar seviyesine ulaştı” şeklinde konuştu. Orman ürünleri sektörünün dünyadaki toplam ihracatının 442 milyar dolar seviyelerinde olduğunu belirten Acar, “2021 yılının ilk 2 ayında ABD’nin Avrupa ülkelerinden ithal ettiği kereste miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artış gösterdi. Avrupa tarafında ise İngiltere’nin yeni uygulamaların etkisini en aza indirmek amacıyla 2021 yılı girmeden gerçekleştirmek istediği kereste ithalatı 2020’in sonlarında büyük artış gösterdi. Çin ve diğer Asya ülkelerinin hâlihazırdaki yüksek talebi artarak devam ederken, yapıda ahşap kullanım yasağını yeni kaldıran Hindistan’dan gelen yeni yüksek talep mevcut arz talep makasını daha da açtı. Görüldüğü üzere ABD kaynaklı talep artışı hem Avrupa hem de Asya piyasalarını etkileyerek fiyat artışını tetikledi. Oduna dayalı ahşap ürünlerinin tamamı bu artıştan nasibini alıyor. Uluslararası nakliyatta konteyner taşımacılığındaki zorluklar ve fiyat artışları da tüm sektörleri olduğu gibi orman ürünleri sektörünü de olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Orman ürünleri sektörünün dünyadaki toplam ihracatı 442 milyar dolar seviyesindedir. Dünya’da sektör ihracatı 8 yılda 1,5 kat büyümüştür ve 2023 yılında 2,2 katına çıkarak bir trilyon dolar düzeyinde bir büyüklüğe ulaşacağı öngörülmektedir” diye konuştu.

3-1200x800.jpg

Sektörün en büyük sorunlarından birinin de hammadde temini kapasite kullanımı olduğunu ifade eden Acar, sözlerine şu şekilde yer verdi; “Ormancılık ve orman ürünleri sektörünün ülkemizdeki en büyük sorunlarından biri de yeterli hammadde temini ve kapasite kullanımı konusudur. OGM’nin geçtiğimiz yıl ki üretim programı incelendiğinde, ormanların üretim kapasitesi ve piyasa talepleri göz önüne alınarak 16.637.597 m3 endüstriyel ( işlenebilir ) odun ve 5.022.986 ster yakacak odun üretimi gerçekleştirildiği görülmüştür. Türkiye orman ürünleri endüstrisinin ağırlıklı yapısını çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmeler oluşturmaktadır. Bununla birlikte özellikle son yıllarda orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısının hızla artmaya başladığı görülmektedir. Sektörde fabrikasyon üretim yapan firmaların sayısı giderek artmakta ve bu verilere bakarak inşaatlık kereste üretiminin ve ihracatının geçtiğimiz yıllara bakarak ikiye hatta üçe katladığını rahatlıkla söyleyebiliriz.”

HABER MERKEZİ

4-1280x720.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.