Kayınvalideler, çocuklarıyla dengeyi iyi kurmalı

Kayınvalideler, çocuklarıyla dengeyi iyi kurmalı

İlk defa kayınvalide olan annelerin, gelinleri ve damatlarıyla sınırları iyi çizmesi, onlara evlilik hayatında mutlu olmaları için zaman tanıması gerekiyor.

Kayınvalideler, onların da bir aile olduğunu kabullenip, tek başlarına çözmeleri gereken sorunlara müdahale etmemeli. Gelininizle olan sorununuzu oğlunuza anlatmayın, kendiniz çözün.Daha dün kucağınıza aldığınız, sokaklarda koşturan evladınız bir bakıyorsunuz evlenmiş. 'Ne de çabuk büyüdü?' sözleri içerisinde yuvasını kuruyor. Anne-baba da böylece yeni bir unvan kazanıyor; kayınpeder- kayınvalide. Bir kez daha anne ve baba olunuyor. Onların yeni evlatlarına iyi bir kayınpeder ve kayınvalide olmaları, yeni evli çiftin evliliğini de olumlu etkiliyor. Özellikle evlilik hayatında önemli bir yer teşkil eden kayınvalideler, tavır ve tutumlarına çok dikkat etmeli.

Psikolog Yasemin Salihoğlu, ilk defa kayınvalide olacak kişinin öncelikle oğlu veya kızının evinin kendi evi olmadığını kabullenmesi gerektiğini belirtiyor. Yeni çiftin evlilik sahasında tecrübe kazanması için onlara zaman tanınmasını söyleyen Salihoğlu, kız annesinin kızı üzülmesin diye her konuda yardımına koşması ve mahremini çok fazla sorgulamasının doğru olmadığını ifade ediyor. Salihoğlu'na göre erkek annesi de oğlunun evlendikten sonra yaşamını başka bir kadınla sürdürmesini kabullenmeli.

İlk defa kayınvalide olacak bir anne, farklı duygular içerisine giriyor. Erkek annesi, kaygı, sevinç, şüphe, çatışma duygularını bir arada yaşıyor. Salihoğlu, "Anne gibi kutsal bir kavramın yerini toplumsal olarak zihinlerde nahoş bir imge olan 'kaynana' kavramına bırakıyor olması, erkek anneleri için hiç de kolay bir durum değil." diyor. Salihoğlu, annenin 'kayınvalide' sıfatının kazandırdığı kimliğe bürünerek anne ve oğul ilişkisini korumak için fazla korumaya geçerek gelinine yönelik daha baştan negatif duygulara sahip olabileceğini belirtiyor. Salihoğlu, oğlunun mürüvvetini göreceği ve ileride de torunlara sahip olacağı için de sevinçli olacağını söylüyor.

Herkesin yetki alanı kendi evinin sınırlarıdır

Kız annesinin duygularında genellikle belirsizlik hâkim oluyor. Kız annesinin, erkek annesi kadar şüphe ve kaygılar barındırmadığını aktaran Salihoğlu, "Kız annesi, kızının iyi bir evlilik yapıp yapamayacağına dair kaygılar yaşar. Kıskançlık duygusu daha azdır. Zira damat adayları, anne ve kızın ilişkisine çok da fazla karışmak istemez. Ayrıca kızlarının şehir dışı ya da ülke dışı evliliklerinin üzüntüsü hâkimdir." diyor.

Psikolog Yasemin Salihoğlu, annelerin yanlış tutumlarının yeni evli çiftin evliliğine de zarar verdiğini belirtiyor. Özellikle erkek annelerinin oğlunun evliliği ile birlikte yetki sahasını genişleteceği yanılgısına düştüğünü aktaran Salihoğlu, yeni yuvaya sürekli karışmaya başlayabildiğini söylüyor. Bu durumun doğru olmadığını belirten Salihoğlu, şöyle konuşuyor: "Herkesin yetki alanı kendi evinin sınırlarıdır. Erkek annesi, oğlunun kendisini sık sık aramasını ifade etmemeli. Çünkü bu, sonradan kazanılacak bir durum değildir. Annesini gerektiği kadar arayan bir evlat evlenince de devam edecektir. Gelininin olumsuz yanlarını oğluna söylememeli. Geliniyle arasında sorunu varsa bunu oğluna aktarmamalı, kendisi çözmeye çalışmalı. Kendi söylemek istediği bir cümleyi ya da bir arzuyu kayınpeder söylüyor gibi ifade etmemeli."

Salihoğlu'na göre kız annesi de bazı mevzulara dikkat etmeli. Kızı üzülmesin diye her konuda onun yardımına koşmamalı. Kızının tek başına çözmesi gereken sorunlarında yalnız bırakmalı ve problem karşısında deneyim kazanmasına izin vermeli. Her şeyini anlatması istenmemeli. Eşlerin mahremiyetlerinin olması gerekiyor. Yeni kurulan yuvanın dinamiklerini ne kadar çok kişi bilirse o kadar da karışan olur. Böylece yuvada denge sağlanamaz.

Oğlunuzun ve kızınızın evine müdahale etmeyin

Anneler, oğlunun evlendikten sonra hayatını başka bir kadınla sürdürmesini kabullenmeli. Anne unutmamalı ki; o her zaman oğlunun annesidir, yeri ayrı ve önemlidir. Gelinin sizi annesi gibi sevmesini beklemeyin. Gelin, sizi sevebilir ancak annesi gibi asla sevemez. Oğlunuzun sınırlarına eskisi kadar müdahale etmeyin, karışmayın.

Kızınıza çocuk gibi davranmayın

Damattan kızı kadar ilgi ve şefkat beklememeli. Zira damadın göstereceği öncelik saygıdır. Her gün kızıyla telefonda konuşmamalı. Konuşacaksa da damat işteyken konuşmalı. Kızının mahremini çok fazla sorgulamamalı. Evlerinin iç işlerine karışmamalı. Kızının büyüdüğüne kanaat getirmeli, ona çocuk muamelesi yapmamalı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.