İşte ‘Merkez’in enflasyon gerekçesi

İşte ‘Merkez’in enflasyon gerekçesi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayı fiyat gelişmelerini yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayı fiyat gelişmelerini yayımladı. TCMB'ye göre, sağlık hizmetlerinde yapılan tarife artışları ve SGK muayene katılım payı düzenlemesi enflasyon üzerinde gözle görülür etki yarattı. Ayrıca, kira ve diğer hizmetlerdeki fiyat artışları da TCMB, Ocak Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu açıkladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerjide görece yatay seyrederken, diğer ana gruplarda gerileme gösterdi.
Ancak aylık enflasyon aldı başını gitti. Aralık ayında maaş zamlarının belli olacağı ayda yüzde 1,03 olarak açıklanırken, ocak ayında yüzde 5,03'e yükseldi. Aylık fiyat artışında hizmetler sektörü öne çıktı. Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişin suçlusunu buldu. TCMB'ye göre kira artışları ve sağlık hizmetlerindeki artış enflasyonu yükselten etkenler.
Hizmet grubunun ağırlığı kira ve diğer hizmetler kalemleri öncülüğünde 3,11 puan arttı.
Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, tüketici fiyatlarındaki aylık artışın önceki aya kıyasla yükseldiği gözlendi.
TCMB bünyesinde takip edilen göstergeler, ocak ayında enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etti. Hizmet fiyatları ocak ayında yüzde 10,26 ile önemli ölçüde yükselirken, grup yıllık enflasyonu ise 2,78 puan düşüş kaydederek yüzde 62,95 oldu.
Aylık fiyat artışları grup geneline yayılırken yıllık enflasyon, haberleşme ve diğer hizmetlerde yükseldi ve lokanta-otellerde daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda geriledi.

SAĞLIK HİZMETLERİ BELİRGİN OLDU

Hizmetler grubu içinde diğer hizmetler grubu aylık yüzde 16,72'lik yüksek artışla öne çıkarken, bu gelişmede, geçmiş enflasyona endeksleme ve zamana bağlı fiyatlama davranışının yaygın olduğu sağlık hizmetleri, yeniden değerlemeye bağlı kalemler, iş gücü giderlerini de içeren bakım onarım kalemleri ile özel sektör eğitim hizmetlerindeki yüksek fiyat artışlarının etkileri hissedildi.

ALT GRUPLARDA ENFLASYON GERİLEDİ

Temel mal grubu fiyatları yüzde 0,74 ile ılımlı bir oranda artarken, grup yıllık enflasyonu 3,48 puanlık düşüşle yüzde 23,95 oldu. Ocak ayında yıllık enflasyon tüm alt gruplarda geriledi.
Dayanıklı mal (altın hariç) fiyatları yüzde 2,74 oranında yükselirken, grup yıllık enflasyonu yüzde 20,05'e indi. Bu dönemde emek yoğun mobilya kalemi fiyatları yüzde 7,27 yükselirken, elektrikli ve elektriksiz ev aletleri yüzde 2,12, otomobil fiyatları yüzde 1,29 ile görece ılımlı fiyat artışları kaydetti. Mevsimsel etkilerle, giyim ve ayakkabı alt grubunda fiyatlarda yüzde 5,46 gerileme görülürken, yıllık enflasyon 4,84 puanlık düşüşle yüzde 26,83 oldu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.