“Irak Sağlık Şûrası” Konya’da toplanıyor

“Irak Sağlık Şûrası” Konya’da toplanıyor

Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, 1. Uluslararası Irak Sağlık ve Kardeşlik Şûrasının 13-18 Mart tarihleri arasında Konyada yapılacağını açıkladı.

Hazım Uluşahin İş Merkezi’nde düzenlenen ve ev sahipliğini Mustafa Celepci’nin yaptığı bir toplantıda “Irak’ta Son Gelişmeler” konulu bir konuşma yapan Dr. Aydın Beyatlı,  Türkiye’nin, Irak’ta son 6 aydan beri diplomatik bir atağa geçtiğini ve bölgede gücünü hissettirmeye başladığını söyledi. Dr. Beyatlı, Irak’ın Basra, Bağdat ve Kuzey Irak olmak üzere üç ana kapısı bulunduğunu ve bu kapılardan Basra’nın ekonomik, Bağdat’ın da uluslararası olduğuna dikkati çekerek “Türkiye’nin Basra’da bulunması mânidardır. Türkiye bölgeyi iyi okumaya başladı” diye konuştu. Güney Irak’ta sunniler ile şiilere yeterince hareket alanı bırakılmadığını ve Amerika tarafından olmaz denilen bir formüle başvurularak farklı bir elementin başa getirilip konulduğunu kaydeden Dr. Beyatlı, mezhepsel kavgaların hız kestiğini ve Irak’ın zenginlikleriyle ilgili millî söylemlerin ön plâna çıkmaya başladığını ifade etti. Irak’ta Suudi Arabistan, Ürdün, İran ve Suriye’nin geri plânda hareket etmeye başladığını ve Türkiye’nin ağırlığının giderek hissedildiğini kaydeden Dr. Beyatlı, Türkmenler açısından şu değerlendirmeyi yaptı: “Geçen 5 yıl, Türkmenler açısından kayıp bir yıl olarak düşünülebilir. Türkmenler’de “Türkiye gelecek sorunlarımızı çözecek” düşüncesi kırılmalı, onun yerine reel fikir ve düşünceler ortaya atılmalı. Türkmenler, sivil toplum örgütleri çatısı altında hızlı bir şekilde teşkilatlandırılabilir. Çünkü Irak’ta sivil toplum örgütlerine çok büyük görevler düşüyor.”

IRAKLI SAĞLIKÇILAR KONYA’DA TOPLANIYOR
Türkmen Doktorlar Birliği üyesi 28 hekimle, bir hafta evvel Şii- Kürt-Türkmen ayırımı yapmadan Telafer’in köy ve kasabalarında, sağlık taraması yaptıklarını ve ikiye bölünen Telafer’de 8 sınırdan geçmek zorunda kaldıklarını ifade eden Dr. Beyatlı, bu sağlık taramasında büyük zorluklar yaşadıkları ve çeşitli güçlüklerle karşılaştıklarını kaydetti.
Türkmeneli Sağlık ve Sosyal Yardımlaşma Derneği olarak Konya’da, 13-18 Mart 2009 tarihleri arasında “1. Uluslararası Irak Sağlık ve Kardeşlik Şûrası”nın yapılacağını açıklayan Dr. Beyatlı, 60’a yakın hekimin “Irak’ın sağlık sistemi nasıl kurulabilir?” ana konusu etrafında görüşlerini açıklayarak Irak’ın sağlık problemlerine hâl çaresi arayacaklarını söyledi. Türkmen, Arap, Kürt ve Şii doktorlara “Mevlâna’nın hoşgörü (müsamaha) ve kardeşlik şemsiyesi altında birleşelim” mesajının verileceğini belirten Türkmeneli Derneği Genel Başkanı Dr. Aydın Beyatlı, şûraya bakan ve milletvekili seviyesinde de katılımların olcağını ifade ederek “Bu şûrayı çok önemsiyoruz. Türkmenler, siyasette olmasa bile sağlıkta varız diyecekler. Türkiye’nin eli-ayağı olacak” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.