Tunahan Dağaşan

Tunahan Dağaşan

İrade terbiyesi  ve akıl sağlığı

İrade terbiyesi  ve akıl sağlığı

Sosyal medyayı ne zaman açsam karşıma bir psikoloji danışmanı, kişisel gelişim uzmanı ya da yaşam koçu çıkıyor. Özellikle İnstagram kullananlar demek istediğimi daha iyi anlar.
***

Mutluluktan, huzurdan şundan bundan bahsediyorlar. Sorunları dile getirip, çözümler sunmaya çalışıyorlar. Her sorunun ortak bir çözümü varmış gibi ya da her sorun her insanda aynı çözümle halledilecekmiş gibi. Herkes aynı acıyı aynı şekilde ve şiddette yaşıyor gibi genel geçer teselliler.
***
Bazen gerçekten bunları görmek insanı bunaltıyor. Hele de hiç evlenmemiş birinin evlilik ile ilgili ahkâm kesmesi ya da geçim sıkıntısının yanından bile geçmemiş bir yaşam koçunun, evine et alamayan bir adamı teselli etmesi gibi.
***
Rağbet olmasa yaygınlık ve yönelim olmaz. Demek ki yaşamı yönlendirecek bir şeylere, birilerine ya da fikirlere ihtiyaç var. Teselli aranıyor. Yaşamı bir şeyin üzerine inşa ihtiyacı hissediliyor ki; o şeye göre hayatını şekillendirsin.
***
Hepsinin samimi olduğu söylenemez. İkna eşiği ve yaşanmışlıkları farklıdır insanların.
Bu işin görsel bir şova dönüştüğünü düşünüyorum.
***
İlerleyen zamanlarda her ailenin hekimi olduğu gibi, her insanın da bir psikoloji danışmanı ya da yaşam koçu olacak sanırım.
***
Sadece tüketip, üretmezse bir insan kendisini kendisine yük görür. Zamanla kendisine küser. Elindeki çubukla toprağa bir şeyler karalamak üretmektir mesela. Boş durmak ise sadece tüketmektir, zamanı tüketmek.
***
Her şeye çabuk ulaşmak, tahammül ve sabır duygularını köreltir. Bir şeyleri hemen elde etmek, kolaylıkla sağlamak; elde edilen şeyi değersiz kılabilir. Bu değersizlik insanı boşluğa düşürür. Günümüzde her şeye çabukça ulaşılmaktadır. İnsan hariç...
***

Bir şeyleri çok isteyip de ulaşamamak ve elde etmemek de insana acı ve ıstırap verip akıl sağlığına olumsuz etki eder. Yani iki türlüde dengede olmayan insanın akıl sağlığı olumsuz etkilenir. İsteyip kavuştuğunda boşluk ve yeni bir istek, isteyip bir türlü kavuşamadığında ise hissi ıstırap ve acı bas gösterir.
***

Şu son üç beş satırdan sonra diyebiliriz ki; akıl sağlığının ipi istem ve arzu etme eylemlerine bağlıdır. Ve denilebilir ki, hemen bütün din ve doktrinlerin temelinde huzur, arzulara teslim olmama ve isteklere boyun eğmeme ile sağlanır.
***
İradenin terbiye edilmesi akıl sağlığı için elzemdir. Din, irade terbiyesini tavsiye ve telkin ederken meseleyi sadece emir cihetinden değerlendirmek yerine, sağlık ve saadet eksenine göre de ele almak lazım.Terbiye edilmemiş bir iradenin insanı sürüklediği bunalıma, insandan topluma sirayet eden akıl sağlığı sorunlarına dikkat çekmek isterim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tunahan Dağaşan Arşivi
SON YAZILAR