Evde yemek yapan son nesil! Artık herşey donduruluyor

Evde yemek yapan son nesil! Artık herşey donduruluyor
Dondurulmuş gıda sektörünün Konya ve İç Anadolu’daki temsilcilerinden Akdane Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Kara, hızla gelişen dondurulmuş gıda pazarını ve soğuk zincirin önemini anlattı.

Konya’da yerel zincir marketlere, restoranlardan toplu tüketim noktalarına kadar geniş bir ağda gıda tedariki sağlayan Akdane Gıda Distribütörü İşletme Sahibi Abdurrahim Kara, gıda sektörünün geleceğine ve dondurulmuş ürün pazarına dair Merhabahaber'e açıklamalarda bulundu.

1983 doğumlu ve Ereğlili olan iş insanı Abdurrahim Kara, 2022 yılında adım attıkları gıda sektöründe ağırlıklı olarak dondurulmuş gıda ürünleri üzerine uzmanlaştıklarını belirtti. Dr. Oetker, Tukaş, Arsemia Çiğ Köfte ve Lenda Dondurulmuş Sebze-Meyve gibi markaların İç Anadolu bayiliğini yürüttüklerini ifade eden Kara, dondurulmuş gıdaya dair Konya’daki önyargıların yıkılmaya başladığını vurguladı.

dondurulmus-gida-1.jpeg

'DONDURULMUŞ GIDA TAZE VE TOZSUZ GIDADIR'

Halk arasında dondurulmuş ürünlere karşı zaman zaman oluşan önyargıların bilgi eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Kara, dalından toplanan ürünlerin şoklanma sürecinden bahsetti. Kara, "Halkımız dondurulmuş gıdadaki sağlıklı yapıyı yeni yeni kavrıyor. Taze sebze ve meyve tarladan toplanıp açık kasalarda toptancı haline, oradan market raflarına gidene kadar sürekli tozun ve dış ortamın kirliliğine maruz kalıyor. Oysa dondurulmuş gıdalar tarladan toplandığı an temizleniyor ve hiçbir katkı maddesi eklenmeden -40 derecede şoklanıyor. Ardından -18 derecede bir yıl boyunca ilk günkü tazeliğiyle muhafaza ediliyor. Uzmanlar da bu yöntemin son derece doğal ve sağlıklı olduğunu doğruluyor" diye konuştu.

dondurulmus-gida-4.jpeg

'YENİ NESİL EVDE YEMEK YAPMAK İSTEMİYOR HAZIR İSTİYOR'

Türkiye’de dondurulmuş gıda pazarının her yıl ortalama yüzde 20 büyüdüğünü ancak Avrupa ve Amerika’nın henüz gerisinde kalındığını ifade eden Abdurrahim Kara, sözlerini şu cümlelerle sürdürdü: "Yaptığımız araştırmalar ve katıldığımız fuarlar gösteriyor ki evde geleneksel yemek yapan son nesil biziz. 2000 sonrası doğan yeni nesil pratikliği seviyor. Zamandan tasarruf etmek için pizza, pratik dondurulmuş sebze ve hazır yemeklere yöneliyorlar. Konya’da bu tüketim bilinci ve artış oranı özellikle Selçuklu bölgesinde Türkiye ortalamasını yakalamış durumda. Karatay ve Meram ise bu trendi biraz daha geriden takip ediyor."

'BİLMEDEN DOLABIN FİŞİNİ ÇEKENLER VAR!’

Sektörün en kritik noktasının "soğuk zincir" olduğunu ve bu zincirin asla kırılmaması gerektiğini belirten Kara, saha operasyonlarında yaşadıkları akılalmaz aksaklıklara da değindi. Abdurrahim Kara, "Bizim depolama alanlarımızda, dağıtım araçlarımızda ve çalıştığımız marketlerde soğuk hava depoları yedekli jeneratörlerle korunur. Araçlarımız -18 derecede dağıtım yaptığı için yakıt maliyetimiz yüksek, ileride elektrikli araçlara geçmeyi hedefliyoruz. Ancak ne yazık ki en büyük sıkıntıyı son noktada yaşıyoruz. Bilinsin ya da bilinmesin, gece dükkanı kapatırken elektrik tasarrufu yapacağını sanıp dolabın fişini çeken insanlar var! Bu çok büyük bir tehlike" dedi.

dondurulmus-gida-3.jpeg

'SOĞUK ZİNCİRİ BOZULAN ÜRÜN ANINDA İMHA EDİLİYOR'

Ekiplerinin her sabah dolapları kontrol ettiğini aktaran Kara, soğuk zinciri bozulan hiçbir ürünün sofralara ulaşmasına izin vermediklerini vurguladı. Kara, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: "Ekiplerimiz her gün dolapların ürün eksiğini tamamlarken soğukluk derecelerini de ölçüyor. Eğer bir arıza ya da fiş çekme sebebiyle ürünlerde erime, yumuşama veya sulanma tespit edilirse, o ürünleri anında iade alıp imha ediyoruz. Mağduriyet yaşanmaması adına markete yedek dolap ikamesi de sağlıyoruz. Vatandaşlarımızdan da ricamız; dondurulmuş ürünleri çözdürdükten sonra kesinlikle tekrar dondurmasınlar ve tüketecekleri miktar kadar çözdürsünler."

Kaynak:Erkan Asan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum