"Dershane Kapatılırsa Destek Eğitimi Kaçak Yollardan Ve Daha Pahalıya Alınacak"

"Dershane Kapatılırsa Destek Eğitimi Kaçak Yollardan Ve Daha Pahalıya Alınacak"
Eskişehirli dershane sahipleri düzenledikleri ortak basın toplantısında, dershanelerin kapatılması ve dönüştürülmesine tepki gösterdi.

Eskişehirli dershane sahipleri düzenledikleri ortak basın toplantısında, dershanelerin kapatılması ve dönüştürülmesine tepki gösterdi. Okullar, öğretmenler arası farklardan doğan öğrenme noksanlarını tamamlayacak bir yöntem geliştirmeden yapılacak dershanelerle ilgili tasarrufun, üniversitelerde ciddi şikâyetlere yol açacağının anlatıldığı açıklamada, hiçbir ailenin bireysel özgürlüğü olan destek eğitimini, kaçak faaliyet yapan yerlerden üstelik daha pahalıya almak zorunda bırakılmaması gerektiği vurgulandı.

Dershane sahipleri adına açıklama yapan Açı Yeni Yol Dershanesi Yöneticisi Mehmet Otan, dünyada dershaneciliğin yasaklandığı bir başka ülkenin olmadığını söyledi. Sınavlara hazırlık, okullara destek hizmeti veren dershanelere, gösterdikleri yüksek performans ve sundukları eğitim öğretim hizmeti nedeniyle veli ve öğrencilerin yüksek teveccüh gösterdiğinin yapılan araştırmalarla da saptandığını anlatan Otan, devletin noksanlarından kaynaklanan problemlerin çözümünde yeni alternatifler geliştirmeden velinin elindeki tek alternatifi almanın doğru olmadığı gibi bu olumlu öğrenme ortamlarındaki sinerjiyi eğitimin tümüne yaymanın hedeflenmesi gerektiğini kaydetti.

"Dershaneler, öğrenciden kaynaklanmayan, sistemden kaynaklanan eğitim öğretim eksikliklerini tamamlayan tek alternatiftir." diyen Otan, şöyle dedi: "Okullar, öğretmenler arası farklardan doğan öğrenme noksanlarını tamamlayacak bir yöntem geliştirmeden yapılacak dershanelerle ilgili tasarruf, üniversitelerde ciddi şikâyetlere yol açacaktır. Dershaneler, az sermayeyle kurulmuş, yoğun emekle çalışan, kârlılığı oldukça düşük küçük işletmelerdir. Bu kuramların okul gibi çok daha büyük sermaye isteyen yatırımları yapması zor, hatta mümkün değildir. Zaten süreç içinde bu sermaye birikimine ulaşanlar okul açmaktadırlar."

Dershanelerin yokluğunda dar ve orta gelirli vatandaşların çocuklarını iyi bir okula yerleştirmek için özel ders aldırmak zorunda kalacaklarını bunun da onlara daha pahalıya mal olacağını vurgulayan Otan, "Dershanelerin yokluğunda kaçak kurumlar veya bürolar yaygınlaşacak. Maliyetler yükselecek, hizmet daha pahalı olacak. Vergi vermeyen, denetimden uzak bu tür ‘eğitim faaliyetleri’yle ortaya daha fazla problem çıkacaktır." dedi.

Hiçbir ailenin bireysel özgürlüğü olan ek destek eğitimini, kaçak faaliyet yapan yerlerden üstelik daha pahalıya almak zorunda bırakılmaması gerektiğini aktaran Otan, "Dershanelerin ‘fırsat eşitliğini bozduğu iddiasıyla’ sistem dışında tutulması, fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmaz, Üstelik fırsat eşitsizliği makasının daha da açılmasına neden olur. Çünkü ekonomik imkânı olanlar özel ders ve ek destek alarak diğerlerinin önüne geçecektir." diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.