Abdullah Leblebici

Abdullah Leblebici

Demirkapı tünelinde sona yaklaşılıyor

Demirkapı tünelinde sona yaklaşılıyor

Bugün dünyadaki uygarlıklarının sahip olduğu her şeyin “yol" sayesinde ortaya çıktığını söylemek abartı olmaz.

Örneğin, tekerleğin icadı, ipek ve baharat yolları, kürk yolu, Altın ticaretleri, tarihte çok önemli bir yere sahip Makedonya-İran yolu, bütün yolların Roma’ ya çıkması, coğrafi keşifler, ama en önemlisi gelişmiş ülkelerin yeni yollar ile birçok ülkeye hükmetmesi gibi.

Bütün bu ifadeleri bir yolun açılmasını 40 yıl bekleyen biri olarak yazıyorum. Abartı değil, Konya-Seydişehir-Antalya yolu 40 yıl açılmayı bekledi.

**

Yolun açılmasında emeği geçen iki isimden bahsetmeden geçemem. Zamanın Başbakanı Rahmetli Erbakan ve Antalya valiliği yapan Baheaddin Güney.

Erbakan yolun açılışına geldiği zaman törene katılan ve o tarihi ana şahitlik edenlerdendim.

Tabii, o tarihler de Seydişehir’ in tek çıkış noktası var, Beyşehir oradan Konya ya, tek şerit halinde ulaşımı meşakkatli bir yol.

Seydişehir-Konya yolu ulaşıma açıldıktan sonra, Zeki Erman abim ile birlikte, “Yeni yoldan Konya’ ya doğru” bir kampanya başlattık.

Bu kampanya o kadar ilgi gördü ki gerek yolcu otobüsleri gerekse o tarihlerde sayıları az da olsa özel araçlar yeni yolu kullanmaya başladı.

Çok kısa sürede de eski yolu kullanan nerede ise kalmadı.

DEMİRKAPI TÜNELİ

Bütün bu bilgileri verdikten sonra gelelim asıl meseleye, Belediye başkanı Mehmet Tutal açıkladı, uzun süredir sürüncemede kalan Alacabel tünelinde çalışmalar tekrar başladı.

Bu çok güzel bir gelişme, Tınaztepe tünelinin yeniden ihalesinin yapılmasını ve Seydişehir-Manavgat arasının bölünmüş yol olarak yapılmaya başlandı müjdesini de duymak istiyoruz.

Buna rağmen güzel gelişmelerde olmuyor değil.

**

Örneğin, Konya'nın Derebucak ile Antalya'nın İbradı ilçeleri arasında yapımı süren, iki kent arasını 45 kilometre kısaltacak Demirkapı Tüneli ve bağlantı yolu projesinde sona geliniyor.

Yetkililerin ifadelerine göre, Proje ile Romalıların kullandığı 2400 yıllık güzergâh yeniden canlandırılmış olacak. Emeği geçenleri kutlamak istiyorum.
**
Demirkapı tüneli ve yolu ile ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. Konya ile Antalya arasında yapımı süren ve ulaşıma açıldığında 4 dakikada karasal iklimden Akdeniz iklimine geçişi sağlayacak Demirkapı Tüneli ve bağlantı yolu, 8 asırdır kullanılmayan güzergaha hayat verecek.

Karayolları Antalya 13. Bölge Müdürlüğünce yapımına 2013'te başlanan Demirkapı Tüneli ve 67 kilometrelik yol projesinde sona geliniyor.

Fiziki çalışmaların yüzde 80'inin tamamlandığı 5 bin metrelik çift tüpten oluşan Demirkapı Tünelinin, hizmete girmesiyle Antalya-Konya arasındaki en kısa güzergâh olacak.

Ülkemiz adına bu çalışmayı yerinde ve başarılı buluyorum. Beyşehir’ li yerel yöneticilerin de bu çalışma ile ilgili yoğun mesai harcadıklarına şahit oluyorum.

Emeklerine sağlık. Gelişmekte olan ülkemizin tüm bölgelerine açılacak yolların medeniyet getireceğine inancım sonsuz.

**

Bu konuda yerel düşünemem, her vatandaşımız gibi yarın bir gün bu yolu bende kullanacağım. Hatta bir an önce bu yoldan geçmek için sabırsızlanıyorum.

İşin özü Beyşehir-Antalya arasında yapımı devam eden Demirkapı tünelini ve yolunun yapımını destekliyorum.

Bir taraftan Demirkapı, diğer taraftan Alacabel tüneli, bölgemiz adına büyük kazanç.

Bu iki güzergahın bir an önce tamamlanması, ülkemizin menfaatinedir.

Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Abdullah Leblebici Arşivi
SON YAZILAR