Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Çocukların Elindeki Tehlike

Çocukların Elindeki Tehlike

Toplu taşımayı sıklıkla kullandığım günlerdeyim. Sıklıkla insanları gözlemleme imkanım oluyor.

***

Anne ve babaların çocukları durdurmak için sürekli sağlıksız gıdaları ellerine tutuşturduğunu görüyorum. Gözlemlediklerim simit, kraker, cips, jelibon gibi gıdalar...

***

Çocuğuna elma gibi meyve vereni görmedim sürekli olarak çocuklara kimyasalı yüksek bolca katkılı gıdalar veriyorlar. Cips ya da baharatlı kokan gıdalar toplu taşımada yenilmemesi gereken gıdalar ve de çok sağlıksız.

***

Hem toplu taşımada pis kokulara da yol açıyor. Bu tür kokan gıdaların hele toplu taşıma kuralı olarak hiç verilmemesi gerekiyor.

Sevgili anneler ve babalar sağlıklı beslenmede çocuklarınıza örnek olmanız çok önemli. Çocuklarınız sizi örnek alıyor.

***

Sizler çocuklarınıza bu tür gıdaları alarak bu gıdaları yiyebileceği sinyallerini veriyorsunuz. Gıdalar ile kötü bağlantı kurmasını sağlıyorsunuz. Aç olmadıkları halde sürekli bir atıştırma halinde oluyorlar.

***

Sağlıklı beslenmedikleri ve çok küçük yaşlarda paketli işlenmiş gıdalar tükettiklerinden hiperaktivite, otizm, karaciğer yağlanması, obezite gibi hastalıklarla karşı karşıya kalıyorlar. Evet bazı hastalıklarda genetiğimiz etkili fakat yeni çalışmalarda gıdaların da genetiği degiştirebileceği ortaya konuldu. Yani hastalıkların gelişmesine biz zemin hazırlıyoruz.

***

Çocuklarınız İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Çocuklarınızın kahvaltı ile güne başlamasını sağlayın. İyi bir kahvaltı ile güne başlamak çocuğunuzun dersleri daha iyi anlayabilmesine ve akılda tutmasına yol açar.

***

Çocuğunuza yemekten önce ve sonra el yıkama alışkanlığı kazandırınız.

Çocuğunuzdaki kilo değişikliklerine dikkat ediniz. Aşırı kilo artışı veya zayıflama var ise bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

***

Çocuğunuzun vücudunun dengeli çalışabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Çocuğunuzu gün içinde su içmesi konusunda uyarınız ve yanına su koyunuz. Günlük 1-1.5 litre su içmesini sağlayınız.

***

Çocuklarınıza beslenme çantası oluşturunuz ve beslenme çantasında sağlıklı gıdalara yer veriniz. Ara öğünlerde tüketebileceği meyve, süt, yoğurt gibi gıdaları beslenme çantasına ekleyebilirsiniz.

***

Çocuklarınızı açıktan satılan ve kantinlerde satılan gıdaları almamaları konusunda uyarınız.

Çocuklar ilk olarak anne ve babasını örnek alır. Onları bilinçlendirecek ilk kişi sizlersiniz.

***

Sevgili anne babalar size büyük görevler düşüyor...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR