Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Çatalcalı Ali Efendi

Çatalcalı Ali Efendi

“Şeyhülislam ve müftilenam” -43-

Şeyh Muhammed b. Hasan Alâî Efendi’nin oğludur. Ali Efendi Çatalca’da doğdu (H:1041). İstanbul’a geldiği zaman Minkâri zade’den stajyer oldu. Köprülü zade Fazıl Ahmed Paşa’nın Girit seferinde ordu kadılığında bulundu. Bilahare Selanik (H. 1080) Mısır Kadılıkları’na nail oldu. Hicri 1081 senesinde Rumeli kazaskeri tayin edildi. Üç sene sonunda azledildi ise de azli senesinde üstadı Minkârî zade’nin yerine meşihat / şeyhülislamlık makamını kazandı (H. 1084).
Çatalcalı Ali Efendi gayet dosdoğru, görüşünde müstakil bir zat idi. Devrin ricali bu istikametten memnun olmuyorlar, Şeyhülislam Efendi’ye her istediklerini ifa ettiremiyorlardı. Kısacası, İstanbul “kaim makamı”(*)  Recep Paşa kendisini bir türlü çekemiyordu. Bu sebepten düşmanları azline muvaffak oldular (H.1097). Ali Efendi azledilmiş olarak Bursa’da yaşadı. Sultan III. Süleyman cülusundan sonra İstanbul’a dönüşüne müsaade olundu.  Sultan II. Ahmet zamanında Şeyhülislam Ebu Said zade Efendi’nin yerine ikinci defa şeyhülislam oldu (H.1103). Fakat o sene vefat etti. Fetva müddeti sultan IV. Muhammed Han zamanında on üç sene, iki ay, on beş gün; Sultan II. Ahmet zamanında iki aydan ziyadedir. Fetvaları muteberdir.
……………………
(*) Kaim makamı:  Birinin yerine geçen. Kaymakam. Bir kazayı (İlçe) idare eden memurdur. Osmanlılarda, binbaşı ile miralay arasındaki askeri rütbe. Yarbay.
Kaynak
İlmiyye Salnamesi 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR