Adem Turan

Adem Turan

Bugün en kutlu doğum günü

Bugün en kutlu doğum günü

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili Arapça: Mavlid, Mavlid al-Nabi, İslam dininin peygamberi olan son peygamber Muhammed (sav)`in doğum gecesi aynı zamanda Hicrî Rebiul-evvel ayının onikinci gecesidir. Klasik dönemde (Asr-ı Saadet ve Dört Halife Dönemi) kandiller yer almadığı için geçmişi pek eskiye dayanmamaktadır.

Bu gece Mevlid Kandili. Peygamberlik zincirinin son halkası olan Hz. Muhammed (sav)`in Hicri Takvime göre doğumunun idrak edileceği be gece Mevlid Kandili olarak kutlanıyor. Mevlid, doğum zamanı demektir. Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının 11. ve 12. günleri arasındaki gecedir. Peygamber efendimizin doğum günü, bütün Müslümanların bayramıdır.

Kandil Geceleri İslam`ın ilk zamanlarında var olan bir adet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye`de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim`den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır.

Bu mübarek gecelerde ibadetler bire bin katıyla inşallah kabul edilir. Bu gecelerde Allah’tan isteyen dil, istediğini alır. Allah’a açılan eller boş dönmez, gönüller ferahlık bulur. Zira yüce Rabbimiz sevgili kulu, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) hakkında Kur’an-ı Kerim’de “(Habibim!) Biz seni âlemlere (başka bir ley için değil) ancak rahmet için gönderdik. ”(Enbiyâ Sûresi, Âyet:107) buyurmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de, bu ayet dışında 13 ayette Peygambere hitaben Allah (C.C): “Biz Sen’i bütün insanlara hak (Kur’an) ile müjdeleyici ve korkutucu olarak gönderdik” mealinde birleşecek ayetler vardır. Bu ayetlerden şunu anlıyoruz ki; Peygamberimiz, Allah (C.C)’a kul, kendisine ümmet olanlara Kur’anla müjde verirken Allah’ın emirlerini inkar edip, Peygamber yolundan gitmeyenlere de azab-ı ilahi’yi tebliğ ediyor.

Bu gece yapacağımız ibadetler çok makbuldür. Ancak, Tv’den veya Radyo’dan mevlid dinlemek; konu ile ilgili kitap veya makale okumakla bu muazzam gece ihya edilmiş olmaz. Bu gecesinin ihyasının en güzel yolu tevbe istiğfar ederek yapılan hatalara tekrar dönmemektir. Allah’a kul, Peygambere ümmet olmayı Allah’ın rızasına uygun işler yapmayı lütfetmesi için Mevla’ya yalvarmaktır. Kaza namazları kılmaktır. Allah korkusuyla, Peygamber aşkıyla gözden yaş akıtmaktır. Bütün insanlık için hidayet, bütün Müslümanlar için birlik, beraberlik duası yapmaktır. Çoluk çoğumuzun peygamber ahlâkıyla ahlâklanması, ölülerimizin rahmet bulması, dertlilerin devâ, hastaların şifa bulması için dua etmektir.

Kandil gecenizi tebrik eder, nice kandiller ulaşmağı dilerim. Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR