Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Beslenme Çantanda Ne Var?

Beslenme Çantanda Ne Var?

Sevgili okurlar, çocuklar ve gençler için yeni eğitim öğretim hayatı başlıyor. Yeni başlayan birinci sınıflara sevebilecekleri bir eğitim hayatı dilerim. Gençlere ise başarılı, bilgiyi benimsedikleri, sağlıklı bir yıl dilerim.

Eğitim hayatı hem zahmetli hem de uzun bir süreç. Öğrenciler zamanlarının çoğunu okulda geçiriyor. Okullar öğrencilerin sosyalleştiği, yeni bilgiler öğrendiği, iletişim ve empati becerileri geliştirdikleri çok yönlü bir kurum . Bu nedenle okuldan çok şey öğreniyorlar. Evden bir çıkıyorlar akşama doğru eve dönüş sağlayabiliyorlar. Haliyle de beslenmelerini hep dışarıdan sağlamak durumunda kalıyorlar. Eğer okullarında yemek çıkmıyorsa gıdalarını alabilecekleri tek yer ise okul kantinleri . Okul kantinlerinde maalesef genelde paketli ve hazır gıdalar bulunuyor. Bu nedenle eğer öğrenciler yanlarına yiyeceklerini almazlarsa hep bu gıdalarla beslenmiş oluyorlar. Sağlıksız bir beslenme benimseyen öğrencilerde derse odaklanmada zorluklar görülüyor, bağışıklık sistemleri güçsüz hale geliyor ve hastalıklara yakalanmaları kolaylaşıyor. Büyümenin hızlı olduğu çocukluk ve gençlik döneminde boy uzunlukları ve kiloları sağlıklı bir insanınki gibi olamayabiliyor. Obezite , diyabet, diş çürükleri gibi sağlık problemleri ile karşılaşma oranları artıyor. Bu nedenle beslenmelerini yönetmeleri hem şu anki sağlıkları hem de ileriki sağlıkları için büyük önem arz ediyor . Peki beslenmelerini daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabilirler ? Gelin birlikte daha sağlıklı bir beslenme için neler yapabiliriz onlara bakalım.

Gıdanızı Yanınızda Taşıyın

Sağlıksız beslenmenin en önemli nedenlerinden biri de yanınızda yiyeceğinizin olmaması, hazır ve paketli gıdaları tüketmenizden geliyor. Oysa yanınıza yemeğinizi alsanız ne yiyeceğiniz belli olur ve acıktığınızda onu çantadan çıkarır ve yersiniz. Bu nedenle beslenmeyi yönetmede GIDANI YANINDA TAŞI DİYORUZ !

Beslenme Çantasına Ne Koyabilirsiniz?

Beslenme çantanızda gün içinde sizi tok tutacak kas ve kemik gelişiminizi destekleyecek protein kaynaklarına yer verin.Haşlanmış yumurta ,ekmek arası peynir , tavuklu sandviç, ton balıklı sandviç gibi protein içeri yüksek bir menü oluşturabilirsiniz. Diğer eklemeniz gereken gruplardan biri ise size vitamin ve mineral desteği sağlayan sebze ve meyvelerdir. Sebzeleri marul, havuç, domates-salatalık gibi sevdiğiniz bir sebzeyi ve yeşillikleri hem sandviçlerinizin içine koyabilirsiniz hem de beslenme çantanıza koyabilirsiniz. Sevgili aileler eğer çocuğunuzun beslenme çantasını siz oluşturuyorsanız mutlaka çocuğunuz sevdiği bir mevsim meyvesini koyun. Meyve de taşınması kolay beslenme çantasına kolayca koyabileceğiniz bir gıdadır.

Beslenme çantasına koyabileceğiniz diğer bir seçenek ise sağlıklı yağ kaynağı kuruyemişlerdir. Badem, fındık, fıstık, cevizde beslenme çantasında yer verebilir ve çocuğunuzun uzun süreli tokluk sağlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Örnek Beslenme Çantası

Peynirli domates-salatalıklı sandviç + Süt

1 tane elma

1 avuç fındık-üzüm

Peki Ya Senin Beslenme Çantanda Ne var?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR