Dr. İbrahim Büyükeken

Dr. İbrahim Büyükeken

Balkanların gizli kalmış cenneti: Matka Kanyonu

Balkanların gizli kalmış cenneti: Matka Kanyonu

İBRAHİM BÜYÜKEKEN BALKAN NOTLARI-9

KUZEY MAKEDONYA

Kuzey Makedonya sadece tarihi güzellikleriyle değil birbirinden farklı doğal güzellikleriyle de adından söz ettiriyor. Bunlardan biri de Balkanların gizli kalmış cennetlerinden biri olan Matka Kanyonu Bugüne kadar eski Yugoslavya ülkelerinden Bosna-Hersek'i, Sırbistan'ı, Slovenya ve Hırvatistan'ı defalarca ziyaret etmiştim. Bu ülkelerin birbirinden farklı tarihi ve doğal güzelliklerine şahit olmuştum. Kuzey Makedonya ile ilgili pek bir bilgi sahibi değildim. Balkan turuna başlamadan önce Makedonya ve Kosova'da görev yapmış bazı arkadaşlarım mutlaka Matka Kanyonuna git tavsiyesinde bulundu. Makedonya'daki ikinci günümüzde Tv42 Genel Müdürü Esat Ergener ile kiraladığımız araçla Matka Kanyonu'na gittik. Üsküp'e 25 kilometre uzaklıkta bulunan Matka Kanyonu'na varmamız yarım saati bulmadı. Aracımızı park ettikten sonra Matka Kanyonuna doğru yürümeye başladık. Matka Kanyonun girişinde bizi Arnavut dondurmacılar karşıladı. Her 20 adımda bir Arnavut dondurmacıyla karşılaşıyorduk. En son Senad isimli bir gence dönüşte dondurmasından satın alacağız sözünü verdik. Senad, ısrarla Türkçe olarak, "Ağabey dondurmam el yapımı. Kendim yaptım. Çok lezzetli" dedi. Dönüşte Senad'ın dondurmasından aldık. Gerçekten çok lezzetliydi. Türkiye'de böyle lezzetli bir dondurma yediğimi hatırlamıyorum.

18-2-600x800.jpg

MATKA KANYONU'NU GÖRMEDEN OLMAZDI

Kuzey Makedonya sadece tarihi güzellikleriyle değil birbirinden farklı doğal güzellikleriyle de adından söz ettiriyor. Bunlardan biri de Balkanların gizli kalmış cennetlerinden biri olan Matka Kanyonu  Kuzey Makedonya seyahatimizin unutulmazları arasında yerini alan Matka Kanyonu görülmeye değer bir doğa harikası.Matka Kanyonu, kimisi bölgeye özgü olan pek çok bitki ve hayvan türünün yuvası. Bitki türlerinin yaklaşık yüzde 20'si Matka'ya özgü. Kanyon ayrıca 77 endemik kelebek türünün ev sahibidir. Kanyonun mağaralarında geniş yarasa populasyonları yaşıyor.

18-4-1067x800.jpg

KANYONUN BUZ GİBİ SUYUNDA YÜZDÜM

Üsküp gezisi planlıyorsanız bırakın bir kaç saati tam gününüzü Matka Kanyonu’na ayıracak şekilde program yapmanızı öneririm. Yaklaşık 3-4 saat kanyonda kalmamıza rağmen daha fazla kalmayı çok istedik. Kanyonun buz gibi sularında yüzmek de nasip oldu.

18-7-1200x800.jpg

Buzdolabından çıkan su kadar soğuktu desem abartı olmaz. Kanyonda 10 dakika yüzdüm ama resmen suyun içinde titredim. İdris isimli Arnavut bir çalışanın "Korkma atla. 10 yıldır burada yüzüyorum. Birşey olmadı. Vücudun dinçlenir" dedi. Cesaretimi toplayıp suya atladım. Buzdolabına atlamış gibi oldum resmen. Yaz aylarında kanyonun suyunun biraz daha ılık olduğunu öğrendim.

18-3-1099x800.jpg

KANYONDA 10'A YAKIN MAĞARA BULUNUYOR

500 hektarlık alanıyla Kuzey Makedonya’nın doğal güzellikleri arasındaki Matka Kanyonu milyonlarca yıl önce oluşmuş bir kanyon. İçerisindeki Matka Gölü ise Kuzey Makedonya’nın en eski yapay gölü olarak bilinmekle birlikte 1938 yılında bölgeye inşa edilen baraj sonrası oluşmuş.

18-5-1067x800.jpg

Matka Kanyonu'nda uzunlukları 20 metre ile 176 metre arasında değişen 10 mağara bulunuyor. Kanyonda ayrıca her ikisi de aşağı yukarı 35 metre derinliğe ulaşan iki dikey çukur mevcut.

Treka Nehri'nin sağ kıyısındaki Vrelo Mağarası, Doğanın Yedi Harikası Projesinde en iyi 77 doğa alan arasında yer alıyor.

18-9-1068x800.jpg

MATKA KANYONU NEREDE?

Bir gün Kuzey Makedonya'ya yolunuz düşerse mutlaka Matka Kanyonuna uğrayın. Matka Kanyonu Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’e 25 kilomete uzaklıkta yer alıyor. Matka Kanyonu'na ister kiraladığınız bir araçla ister toplu ulaşım ile gidebilirsiniz. 60 numaralı otobüs ile de Matka'ya gidebilirsiniz. Araç kiralamanın bedeli günlüğü 35 Euro. Taksilerle de kanyona gidebilirsiniz Üsküp'ün büyük bir kısmı Türkçe biliyor. İngilizce bilmeseniz bile dil konusunda sıkıntı yaşamazsınız.. Üsküp’e yakın gezilecek yerler arasında üst sırada yer alan Matka Kanyonu seyahatseverler için de popüler gezi noktalarından biri. Vardar ve Tresla nehirlerinin buluşma noktası olan Matka Kanyonu dünyanın en derin yeraltı su mağarası olan Vrelo Mağarası’na da ev sahipliği yapıyor.Vrelo Mağarası'nda pek çok sarkıt bulunuyor. Ortada bulunan ve şeklinden ötürü "Çam Kozalağı"  olarak bilinen büyük sarkıt, bunlardan biridir. Mağaranın sonunda biri diğerinden geniş iki göl bulunur.  Küçük gölün en geniş yeri 8 metre, en derin noktası 15 metredir. Büyük gölün en geniş yeri 35 metre, en derin noktası 18 metredir. Mağaranın derinliği tam olarak bilinmese de, dünyanın en derin yeraltı mağarası olabileceği ifade ediliyor.

18-11-1200x800.jpg

DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDEN TURİST GELİYOR

Matka Kanyonu yemyeşil doğası ve tertemiz havasıyla bambaşka bir ruh haline geçmenizi sağlıyor. Kanyona gittiğimiz zaman çok sayıda yabancı turistle de tanışma imkanı bulduk. Savaştan dolayı Makedonya'ya sığının Ukraynalı göçmenlerle birlikte kanyon turuna katıldık. Teknemizde Suudi Arabistanlı ve İrlandalı turistler de bulunuyordu. Kanyonun girişinde Amerika ve Nepal'den gelen dağcılar tırmanış gerçekleştiriyordu. Kanyonun hemen girişinde kafeler ve restorantlar bulunuyor. Oldukça lezzetli yemekleri ve birbirinden farklı içecekler bulunuyor. Bizim için oldukça keyifli bir gezi oldu. Bahar ve yaz ayları Matka Kanyonu’nun en popüler zamanları elbette ama kalabalığı da göz önünde bulundurmak lazım. Bu nedenle mümkünse kanyona sabah erkenden gitmenizi, öğleden sonraya kalmamanızı öneririm.

TARİHİ MANASTIRLARI MUTLAKA GÖRÜN

Kanyonda yürüyüş yapabileceğiniz gibi kayak ile gölde tura çıkabilir, tekne ile nehir turunun keyfine varabilirsiniz. Balık tutabilir, tarihi manastırları ziyaret edebilir, göz alıcı manzaraya karşı Makedonya mutfağının lezzetlerini deneyebilirsiniz.Matka Kanyonu’nda trekking yapmak isterseniz 6 kilometrelik yürüyüş parkuru sizleri bekliyor. Yürüyüş için uygun kıyafet ve sağlam bir spor ayakkabı giymeyi unutmayın. Matka Kanyonu bölgesi pek çok tarihi manastır ve kiliseye de ev sahipliği yapıyor. St. Nikola Sisevski Manastırı, St. Nedela, St. Andrea, St. Troica ve St. Michael bu tarihi yapılar arasında.  Matka Kanyonu’na giriş ücretsiz. Kanyonu ziyaret etmek için de zaman kısıtlaması yok. Üsküp’e gelmişken yarım gününüzü ayırarak farklı bir aktiviteye katılmak isterseniz Matka Kanyonunu mutlaka görün.

18-10-1200x800.jpg

18-12-600x800.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Dr. İbrahim Büyükeken Arşivi
SON YAZILAR