Ramazan Kural

Ramazan Kural

Asgari ücret görüşmeleri

Asgari ücret görüşmeleri

Asgari ücret, işçinin bir iş günü çalışması karşılığında ödenmesi belirlenen en düşük ücrettir. Asgari ücret, işçi ve ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlayacak kadar olmalıdır.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 4 Aralıkta yapıldı.

Komisyonun asgari ücreti belirlerken, ülkenin içinde bulunmuş olduğu sosyal ve ekonomik durumları ücretliler geçinme endeksleri bu endeksler yoksa geçinme indekslerini, fiili şekilde ödenmekte olan ücretlerin genel durumlarını ve geçim şartlarını göz önünde bulundururlar. İşçi ve işveren kuruluşlarının da bu konulardaki öneri ve görüşlerini alabilir. Bunun haricinde Komisyon, gerektiği zaman uzman kişilerin bilgisine başvurur.

Malum, her yılın Aralık ayında gündemi asgari ücret meşgul ediyor. 10 milyon civarında asgari ücretli çalışan var. Diğer çalışanların birçoğu da asgari ücretliden biraz fazla maaşa çalışıyor.

Asgari ücret konusu çok yoğun bir şekilde gündemi işgal ediyor. Özellikle ekonominin içinde bulunduğu zorluklar ve üstüne üstlük dünyayı kasıp kavuran covıd19 hastalığının getirdiği ilave sıkıntılar, ister istemez, konuyu daha da içinden çıkılmaz bir hale getiriliyor.

15 Aralık'ta yapılan ikinci toplantıdan sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı Türk-İşin ev Sahipliği’nde online olarak gerçekleşti. TÜİK, toplantıda bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını paylaştı.

Merkez Bankası 2020 yılı enflasyon tahminini son raporunda yüzde 12.1 olarak revize etti. Asgari ücret artışı yüzde 12.1 oranında yapılırsa brüt asgari ücret 3.299 TL, net asgari ücret 2605 TL olur. Merkez bankasının bu verileri göz önünde bulundurulduğu takdirde asgari ücretin ne olacağı aşağı yukarı ne olacağı belli oldu. Reel de enflasyon kaç olduğunu markete, kasaba, manava giden vatandaş biliyor. İşçi emek demek, üretim demek, ülkenin üretimi demek, işçinin hakkını vereceksin ki daha yüksek performans isteyeceksin… Umarım tüm çalışanların hak ettiği ve istediği ücret verilir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Kural Arşivi
SON YAZILAR