Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Açlığını Sev!

Açlığını Sev!

Açlık kötü bir şey değildir. Çoğumuz aman aç kalma söylemleriyle büyütüldük. Büyüklerimiz aç kalırsak bağışıklığımızın düşeceğini ve hemen hastalanacağımızı bize söylediler. Günlerce aç kalmak elbette vücudumuz için iyi bir durum değil fakat 5-6 saat aç kalınca ya da bir sabah canınız istemeyince kahvaltı yapmaz ve yemek yemeyi ötelerseniz hemen vücudunuz halsiz düşecek, hastalanacaksınız diye bir durum yok. Vücudun uyum mekanizmaları ve siz yemeseniz bile size enerji sağlayacak yağ depoları var.

***

Normal beslenme koşullarında vücudun temel enerji kaynağı glikozdur ve glikozun yedeği sınırlıdır. Glikoz karbonhidratların yapıtaşıdır. Karbonhidratlar çeşitli sindirim enzimleriyle yapıtaşı olan glikoza dönüşür. Karaciğer ve kas dokuda glikoz, glikojen şeklinde depolanmaktadır. Vücut kas ve karaciğerdeki glikojen depolarını ani gelişen durumlarda kullanmaktadır. Örneğin ağır bir egzersiz yaptınız ve vücudunuzun enerji ihtiyacı var, vücut bu glikojen depolarını kullanır.

***

Vücudumuz karbonhidrat olmayan ürünlerden karaciğer ve böbreğin yardımıyla glikoz sentezleyebilmektedir. Hem proteinler hem de yağlar açlık durumunda, karbonhidrat alımının yetersiz olduğu durumlarda vücut için glikoz kaynağı olurlar.

Açlığa geçildiğinde kas ve karaciğerin temel enerji kaynağı glikozdan yağ asitlerine geçer. Açlık durumunda hormonların da etkisiyle yağ doku yıkımı artmaktadır. Yıkım sonucu oluşan serbest yağ asitleri kan dolaşımına verilmektedir. Yani öyle sizin düşündüğünüz gibi hemen vücut aç kalmamaktadır. Değişik yollar ile kendine enerji elde etmenin çarelerini aramaktadır.

Sizin açlık dediğiniz de aslında tam olarak açlık olmamaktadır.4-5 saat yemek yemedim diye kendinizi aç kaldım sanmaktasınız fakat aslında bedeniniz gerçekten aç değil. Gıdalar sizin için can sıkıntınızı giderecek, üzüntünüzü azaltacak, duygu durumunuza iyi gelecek ürünler haline geldiğinde maalesef işler hiç de iyiye gitmemekte. Sevgili okurlar insanoğlu su içmeden yaşayamaz fakat sağlıklı normal kilolu bir birey 30-60 gün kadar yaşayabilmektedir.

***

Açlığınızı sevin vücudunuza yeterli gıda gitmediğinde otofaji denilen programlı hücre ölümleri olmaktadır. Vücut kendi için tehlike oluşturabilecek hücreleri yemektedir. Böylelikle kanser başta olmak üzere ilerde birçok hastalığa davetiye çıkarabilecek hücrelerden vücut arınmaktadır.

Açlık kötü bir şey değil! AÇLIĞINI SEV!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR