Salih Acıbadem

Salih Acıbadem

150 bin çoban ve 5 bin maaş yalanı!

150 bin çoban ve 5 bin maaş yalanı!

Geçtiğimiz gün ortaya bir iddia atıldı. 'Türkiye 150.000 çoban ithal edecek' başlıklı haberi hepiniz görmüşsünüzdür. Hatta bu çobanların 5.000 lira maaşla çalıştırılacağı da iddianın içerisindeydi.

****

Söz konusu haberleri onlarca televizyon, gazete ve haber sitesi yayınladı. Başarılarıyla ön plana çıkan gazeteciler bile bu iddialara inanıp çeşitli paylaşımlarda bulundu.

****

Türkiye'de küçükbaş hayvan sayısı yaklaşık olarak 50 milyon. Her sürüde 300 hayvan olduğunu düşünürsek yurtdışından gelecek çobanlar 45 milyon hayvana yetecek sayıda.

****

150.000 çoban getirmemiz için ülkemizde hiç çobanın olmaması gerekiyor. Birisi ortaya bir laf attı ve binlerce kişi onun peşinden gitti.

****

Mantık diye bir şey var. Görüp duyduğumuz her habere inanacak olursak yanılgı sarmalından kurtulamayız. Sorgulamak ve araştırmak.. Bunları hayatımızın merkezine koymamız şart.

****

Geçtiğimiz gün ülkenin farklı şehirlerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarla online toplantı düzenledim. Yüzlerce kişinin katıldığı toplantıda kendilerine sektörde yaşadıkları sıkıntıları sordum.

****

Durum her zamanki gibi kötü maalesef. Sektörde faaliyet gösteren insanlar umutlarını yitirmek üzere. İşlerin her geçen gün sarpa sardığını belirtiyorlar.

****

Türk çoban bulamadıklarını ve yabancı çobanlarla çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyorlar.

Afgan çobanların ise yabancı çobanlar içinde büyük bir çoğunluğu sağladığını aktardılar.

****

Konya'da hayvancılıkla uğraşan bir vatandaş 15 yıldır Türk çobanın yetişmediğini belirtti. Herkes bu görüşün doğru olduğunu savunuyor.

****

Çobanlık mesleğini kendi ellerimizle bitirdik. Çobanlara değer verilmediği için kimse bu mesleği yapmak istemiyor. Gençlerin köyden kente kaçma sebeplerinden biriside bu.

****

Bu sorunun çözülmesi için çobanlara çeşitli sosyal hakların verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

5.000 maaş iddiasını toplantıda sordum. Çobanlara verilen maaş hiçte öyle değil.

****

Cevap veren 183 kişi içerisinde en yüksek maaş veren 2.750 lira ile İstanbul'da. En düşük veren ise 1500 lira ile Konya'da. Genel ortalamayı alacak olursak çobanlara 2.000 civarında bir maaş veriliyor.

****

Tabii şunu belirtmeden geçmeyeceğim. Maaşın yanında çobanlara ev, yiyecek, internet paketi ve çeşitli imkanlarda sağlanıyormuş. Yinede yeterli değil bence.

****

Yani bizim insanımız bu maaşlarla çobanlık falan yapmaz. 5.000 lira maaş iddiasını duyunca vatandaş bayağı heyecanlanmıştı. Kötü haber ama o rakamlar maalesef hayal..

****

Tarım ve hayvancılığa gereken önemi vermemeye devam edersek ileride daha sıkıntılı sancılarla karşılaşacağız. Beton olmasada olur ama yiyecek bulamazsak hepimizin vay haline..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Salih Acıbadem Arşivi
SON YAZILAR