Yurt dışına çıkış harcı 50 TL'ye çıkarılıyor

Yurt dışına çıkış harcı 50 TL'ye çıkarılıyor

AKP Grup Başkan vekili Mehmet Muş, yeni bir “torba yasa” hazırladıklarını duyurdu. Özellikle yurt dışı harçlarının 15 liradan 50 liraya çıkarılacak olması önümüzdeki günlerde “haraç” tartışmalara neden olacak gibi

AKP Grup Başkan vekili Mehmet Muş, yeni bir “torba yasa” hazırladıklarını duyurdu. Hazırlanan torba yasada dikkat çeken detaylar var. Özellikle yurt dışı harçlarının 15 liradan 50 liraya çıkarılacak olması önümüzdeki günlerde “haraç” tartışmalara neden olacak gibi..

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, ‘Varlık Barışı’ süresinin 31 Aralık 2019’a kadar 6 ay uzatılması, yurt dışına çıkış harcının 15 liradan 50 liraya çıkarılması ve ‘yedek akçe’ oranlarında düzenleme yapılmasını da içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sunduklarını açıkladı. AK Partili Muş, TBMM Başkanlığı’na verilen ve ‘mali paket’ olarak adlandırılan kanun teklifi hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Muş, paketle birlikte ‘Varlık Barışı’nın süresini 31 Aralık 2019 sonuna kadar uzatmayı teklif ettiklerini belirterek, “Yine aynı şekilde basit usulde vergilendirilen esnaflarımız var. Bunların müracaat etmesi halinde; giderler, gider kısmına bakılmaksızın gelirin belli bir oranda vergi vermesinin önünü açıyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kanununda bir değişikliğe gidiyoruz. Burada ‘yedek akçe’ olarak ayrılan oranları da ‘Türk Ticaret Kanunu’ ile uyumlu hale getiriyoruz. Ayrılan kanunda belirtilen düşüşler yapıldıktan sonra yüzde 10 olarak yedek akçenin ayrılmasını teklif ediyoruz. Zorunluk karşılıklarla ilgili sadece pasif tarafına da değil, aktif tarafına bakmak suretiyle bu karşılıkların belirlenmesiyle alakalı Merkez Bankası’na bazı yetkiler teklif ediyoruz” dedi.

KLONLANMIŞ TELEFONLAR 250 LİRAYA KAYDEDİLECEK

Yurt dışına çıkış harçlarının 15 liradan 50 liraya yükseltilmesini teklif ettiklerini aktaran Muş, “Klonlanmış telefonlar var. Yurda farklı şekilde sokularak klonlanmış bir IMEI numarası ile kullanılan bu telefonlar, 4 ay içinde kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için 4 ay içinde bunlar kapatılacak ve vatandaşlar 1 yıl içinde müracaat edip, 250 lira yatırmaları halinde sisteme entegre edileceklerdir. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra yurda farklı şekilde sokup, klonlanmış IMEI numarası kullanan telefonlar hiçbir suretle iletişime açılmayacak” diye konuştu.

‘BORÇLARI BANKALAR TARAFINDAN YAPILANDIRILACAK’

AK Parti’li Muş, mali sistemde bulunan şirketlerin borçlarının yapılandırılmasıyla alakalı düzenleme getirildiğini belirterek, “Geçmiş dönemlerde İstanbul yaklaşımı olarak yapılan, buna benzer bir sistem kurulmasını öngörüyoruz. Bunun süresi 2 yıl olacaktır. Dolayısıyla 2 yıllık süre içinde o kanunda belirtilen şartlar ve çerçeveler içinde, şirketler müracaat etmeleri halinde belli başlı bazı teşviklerimiz de olacak. Bunların borçları bankalar tarafından yapılandırılacaktır, burada bir çerçeve anlaşması da ortaya konacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum