YKS'de baraj puanı düşürüldü!

YKS'de baraj puanı düşürüldü!

Üniversite sınavında baraj puanı düşürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 YKS tercih sürecinde ilave bir ek yerleştirme yapılacağını ve bu ek yerleştirmede baraj puanının TYT’de 140, AYT ve YDT'de 170 olarak uygulanacağını açıkladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), apılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; Yükseköğretim Kurulu'nca 2021-YKS sonuçları etraflıca değerlendirilmiş olup küresel çapta devam eden COVID-19 salgınının ülkemizdeki eğitim ve öğretim alanındaki olumsuz etkileri de dikkate alınarak yükseköğretim kurumlarının mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yeni kararlar alınmıştır. Buna göre; 2021-YKS işlemlerine mahsus olmak üzere merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” yapılacaktır. Merkezi ve ek yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlara verilecek olan bu ikinci ek yerleştirme imkânından “TYT puanı asgari 140”; “AYT/YTD puanı asgari 170” olan adaylar da yararlanabilecekti." Üniversite sınavında baraj puanlarının düşürülmesinin doğru bir karar olmadığını ifade eden Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, şunları söyledi: “İktidarın eğitimde izlediği yanlış politikalar üniversite baraj puanlarını düşürmek zorunda bıraktı. Bu alınan kararı doğru bulmuyorum. Burada eğitim sistemi hakkında konuşuyoruz bu bir inşaat olsa yanlışınızı kolayca düzeltebiliriz ancak eğitim sisteminde her yıl bir değişiklik yapmak son derece yanlış bir tutum. Öğrenciler sınav maratonundan daha çok değişen sınav ve eğitim politikasını takip ediyor. Birbiri ardınca alınan yanlış kararlar neticesinde eğitim sistemimiz çöktü. Bugün atanamayan milyonlarca üniversite mezunu var siz her yere bu kadar üniversite açarsanız bu üniversiteden mezun olan adaylara bir istihdam kapısı sağlamak zorundasınız. Eğitim politikası alanında uzman kişilerce görüşülüp uz uzun vadeli bir eğitim politikası belirlenmeli eğitimde istikrarlı olmak zorundasınız. Bu şekilde devam edildiğinde sınav baraj puanları aşağı çekmek zorunda kalırsınız. Anacak bu kalıcı bir çözüm değil sınav barajını düşürerek değil kaliteli eğitim vererek kalıcı bir çözüm elde edebiliriz. Her yanlış politikanın bedelini bakanlar ödüyor eğitim politikasında istikrarlı olunması gerekiyor.”

PANDEMİ DÖNEMİR-NDE FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANMADI

Online eğitim sürecinde tüm öğrencilerin aynı imkana sahip olmadıklarının altını çizen Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, şunları kaydetti: “Pandemi döneminde eğitim öğretimde sıkıntılar yaşandı. Öğrencilerimizin arasında fırsat eşitsizliği oluştu internet problemi yaşayan, online eğitimi takip etmek için uygun ortam bulamayan öğrencilerimiz oldu dolayısı ile herkes eşit şartlar altında sınava hazırlanamadılar. Tüm bu problemler göz önüne alındığında Üniversite sınavında baraj puanlarının düşürülmesi noktasında ortak bir akıl oluşturuldu alınan bu kararın doğru olduğu kanaatindeyim. Öğrencilerin değişen sınav sistemlerine adapte olmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Ata, son olarak şunları söyledi: “Ülkemizde üniversite sınav sistemleri çok değişiyor öğrencilerin değişen sisteme adaptasyon sorunu yaşıyorlar. İster istemez buda sınavda ki başarıyı etkiliyor. Eğitim sistemini bir bütün olarak ele almalıyız öğrencilerin ders çalışma olanakları, dershane gibi özel dersler aldıkları imkânlar herkes için aynı olamayabiliyor. Malum pandemi döneminde öğrenciler aynı imkânlar ile sınava hazırlanamadılar dolayısı ile buda bir fark oluşturdu. Tüm etkenler göz önüne alındığında bu kararın doğru olduğunu düşünüyorum. Öğrenciler üniversitede çok çalışarak öğretim görevlisi arkadaşlar ile birlikte açıklarını kapatacaklardır diye düşünüyorum.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum