Yeni bir göç dalgası uyarısı

Yeni bir göç dalgası uyarısı

İdlib bombalama altına alındı, Suriyeliler Türkiye sınırına dayandı. Konyalı bir yetkili, “Şuan girişler kapalı ama girişler olacak. Akrabaları Konya'da olanlar ise şehrimize gelecek. Olaya duygusal bakılmamalı ve bu insanlara sahip çıkılmalıdır" dedi

Suriye'deki iç savaşın üzerinden 8 yıl geçti. Aradan geçen 8 yıla rağmen bölgede gözyaşı, kan ve zulüm eksik olmadı. Milyonlarca Suriyeli çeşitli gerekçelerden dolayı vatanını terk ederken, yüz binlerce Suriyeli de saldırılarda hayatını kaybetti. Zalim Suriye rejimi; bebek, çocuk, kadın, yaşlı tanımadan herkesi kurşundan geçirdi. Bu sancılı süreçte zulüm altındaki Suriyeliler'e bir tek Türkiye kucak açtı. Milyonlarca mülteci, geriye kalan hayatını Türkiye'de geçirmeye başladı. Suriye'den Türkiye'ye mülteci giriş usulüne ilişkin çeşitli eleştiriler yöneltilse de Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu hassas tutumu tebrik de edildi. Özellikle son zamanlarda mülteci geçişleri önü alınamaz bir hale gelince girişler kapatıldı. Suriye'den Türkiye'ye eskisi gibi rahat geçişin önüne geçildi. Geçtiğimiz günlerde medyada yer alan bazı haberlere göre Suruç'taki çadır kentlerde yaşayan yaklaşık 35 bini aşkın Suriyeli'nin Türkiye'nin çeşitli illere dağıtılacağı söylendi. Akıllara hemen “Acaba 35 bin kişinin kaçı Konya'ya gelecek?” sorusu geldi. Bu sorunun akıllara gelmesine gerekçe “Konya'nın en fazla Suriyeli barındıran şehirlerden biri olması” geliyor. Konya'da resmi rakamlara göre 80 bin civarında, resmi olmayan rakamlara göre ise 120 bin civarında Suriyeli yaşıyor. Bölgeyi yakından tanıyan Konyalı bir yetkili de “Suruç'tan Konya'ya gelenler olacak. Çünkü Suriyeliler'in akrabalarının önemli bir kısmı Konya'da” dedi.

İDLİB'TEN KONYA'YA GELİŞLER OLACAK

Suruç'taki 35 bin kişinin farklı şehirlere dağıtılmasından daha önemli bir konunun sıcaklığını koruduğunu söyleyen bu yetkili, İdlib'in bombalama altında olduğunu, Suriyeliler'in çare olarak, Türkiye sınırına dayandığını dile getirdi. Gelişmeleri ve bölgedeki hareketliliği gözlemleyerek, yorumlarda ve değerlendirmelerde bulunan yetkili, daha sonra şunları kaydetti: “Bu geliş, maalesef önüne geçilemez doğal bir geliş olarak görülüyor. Suruç'tan Konya'ya gelenler olacak ama İdlib'e göre hiç önemi olmayacak. Çünkü İdlib'teki hareket çok daha büyük. Girişler, şuan için kapalı ama yığılma fazla olursa kapı mecburen açılacak. Her an da kapı açılabilir. Ortada bir güvenli bölge de kalmadı. Asıl amaç da buydu zaten.”

ÇOĞU SURİYELİ'NİN ELEKTRİK VE SUYU KESİK!

Uluslararası görüşmeler ile tansiyonun düşürülmeyeceğini söyleyen yetkili, “Çünkü rejim ve destekçileri, Ramazan ayını da fırsat bilerek saldırıya geçti” diye konuştu. Türkiye'de Suriyeliler'e karşı anormal bir karşıtlığın yaşandığını ve bu durumdan üzüntü duyduğunu söyleyen yetkili, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oysa Suriyeliler'in varlıklarının önemi bilinse, bardağın dolu tarafında bakılsa herşey daha güzel olacak. Olaya duygusal bakıyoruz. Suriyeli kardeşlerimiz de Müslüman. Aynı dini yaşıyoruz, aynı kitaba inanıyoruz. Ben, size bir şey söyleyeyim. Allah, ülkemize zeval vermesin. Uzun bir süredir ekonomik sıkıntılar ile boğuşuyoruz. Kriz, herkesi vurdu. Yine biz bir ekmek de olsa yiyebiliyoruz. Bu insanlar, bir ekmeğe bile hasret kalır vaziyete düştüler. Ekonomik kriz, en fazla Suriyeliler'i vurdu. Suriyeliler, vatanlarını bırakıp geldiler Türkiye'ye, Konya'ya. Bir işin ucundan tutup, varlıklarını devam ettirmek, ailelerine bakmak zorunda olduklarını biliyorlardı. Ülkenin ekonomik gelişmesine de katkı sağladılar. İnşaatlara, sanayilere girip çalıştılar. Kriz, inşaat sektörünü vurdu. Suriyeliler'in büyük kısmı işsiz kaldı. Sanayilerde de durum farklı değil. Gidin bakın Konya'da yaşayan çoğu Suriyeli'nin işsizlikten dolayı, geliri kesildiğinden dolayı suları ve elektrikleri kesik. Ben, inanıyorum ki, inanılmaz derecede Suriye karşıtlığı olsa da Türk insanı ve Konyalılar, merhametini elinden bırakmaz. Düşüncesi, inancı, şartı ne olursa olsun, bizim insanımız düşene el uzatır, bir tekme atmaz.”

EMRE ÖZGÜL

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum