Yazlık bakımı yaptırın

Yazlık bakımı yaptırın

Havaların ısınması ile birlikte araçların yazlık bakım dönemi geldi. Uzmanlar araçların yazlık bakımlarının aksatılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.

Kış mevsimi şartlarında yıpranan otomobilinizi yaz boyunca sorunsuz kullanmak için yazlık bakımı ihmal etmemek gerekiyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte şiddetli sıcaklar başladı. Araçlara yazlık bakımının yapılmasının hayati önem taşıdığını belirten KONFİAT Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulvi Kılıcı, “Araçlara her yıl yaz başlangıcında bakımın yaptırılması önemlidir. Zorlu kış aylarını geçiren araçların bir ustaya gösterilmesi faydalı olur. Yazın sıcak geçmesinin ardından ise kışlık bakımların da yapılması iyi olur” dedi.

KLİMA VE MOTOR BAKIMI ÖNEMLİ

Klima sıcak yaz günlerinde araçların olmazsa olmazı. Klima bakımlarının her yıl yapılması gerektiğini belirten Kılıcı , “Bu yıl yaz ayları biraz daha çetin geçecek gibi görünüyor. Araçlarda bulunan klima sisteminin bakımı önemlidir. Klimanın filtreleri her yıl değiştirilmezse sağlık açısından da bir sorun teşkil edebilir. Klima sistemlerine yaz aylarında çok ihtiyacınız olacağı için bakımlarını da ihmal etmeyin. Sistemi kalifiye bir teknisyene kontrol ettirin” şeklinde konuştu. Araçlarda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise belirli periyotlarda değiştirilen motor yağı. Motor yağının değişim zamanının aksatılmaması gerektiğine vurgu yapan Kılıcı , “Motor yağı ve yağ filtresini katalogda ya da kullanıcı el kitabında belirtilen sürelerde değiştiriniz. Aracın kullanıcı el kitabı yoksa değişim aralığını marka yetkili servislerinden ya da satış sonrası hizmetlerden öğrenebilirsiniz. Değişim tarihi yakınsa, değişimi seyahat öncesinde yapınız. Motor yağını zamanında değiştirmeniz aracınızın ömrünü uzatır” ifadelerini kullandı.

ESKİ LASTİKLERİNİZİ DEĞİŞTİRİN

Araçların en önemli unsurlarından bir tanesi de lastikler. Eski lastiklerle yola çıkmanın riskli olduğunu belirten Kılıcı, “Lastikler aracın temel parçalarından birisidir. Lastik iyi olmazsa risk teşkil eder. Eski lastiklerle yola çıkmayın. Araçlarınızda kış lastikleri takılıysa yaz veya dört mevsim lastikler ile değiştiriniz. Aracınızın yedek lastiklerini kontrol edin. Yedek lastiğiniz sağlam değilse tamir ettirin. Çünkü yolda aracınızın lastiklerinden birinin patlaması durumunda yedek lastik lazım olacak. Yedek lastiğiniz yoksa veya sağlam değilse mağduriyet yaşarsınız. Lastiklerin rot-balans ayarları da yıllık kontrol ettirilmeli. Rahat ve güvenli bir yolculuk için lastiklerin balans ayarları önemli” diye konuştu. Cam sileceklerininde belirli periyotlarda değiştirilmesi gerektiğini belirten …. konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Cam silecekleri, yaz seyahatlerinde de lazımdır. Yağmurlu, çamurlu yollarda araç kullanmanız da gerekebilir. İyi silmeyen silecekler görüşünüzü bozarak gözünüzün yorulmasına ve güvenli sürüşünüzün de tehlikeye girmesine sebep olabilir. Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştiriniz. Ayrıca yanınıza yeterli miktarda cam suyu almayı da ihmal etmeyin.”

AKÜ VE FREN BALATALARINI KONTROL ETTİRİN

Araçlarda bulunan fren mekanizması ise bakımı ihmal edilmemesi gereken başka bir unsur. Fren balatalarının zamanında değiştirilmesi gerektiğine vurgu yap Kılıcı , “Frenleme sistemi, çok geniş bir sürüş aralığında frenleme performansı sağlaması için tasarlanmıştır. Yeni nesil araçların bir çoğunda kullanılan diskli fren balatalarında, balatalar yenilenecek noktaya gelene kadar aşındığında tiz bir şekilde ötme sesi çıkartan entegre aşınma göstergeleri bulunmaktadır. Seyir esnasında bu sesi duyarsanız, fren balatalarını kontrol ettirin ve derhal bir yetkili servis tarafından değiştirilmesini sağlayın. Frenler duruş mesafeleri açısından çok önemlidir. Acil fren yapmanız gerektiği bir durumda fren balatalarınız iyi değilse fren mesafesi uzar. Buda kazalara yol açabilir” sözlerine yer verdi. Akülerin belli bir süre sonra arıza verebileceğine değinen Kılıcı konuşmalarını şu şekilde tamamladı: “Aküler yılın herhangi bir döneminde arızalanabilir. Uzun yola çıkmadan önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zamanla ömrünü dolduran aküler sizi mağdur edebilir. Bu sebeple belirli periyotlarda akü kontrol edilerek eğer sağlam değilse değiştirilmesi gerekmektedir.”

SALİH ACIBADEM

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.