Dyt. Aslı Çolak

Dyt. Aslı Çolak

Yaz Gelirken Beslenmenizi Canlandırın

Yaz Gelirken Beslenmenizi Canlandırın

MEVSİM MEYVE VE SEBZELERİNE BESLENMENİZDE YER VERİN

Mayıs ayı da biterken yaz artık kendini gösterdi. Yaz ayları gelirken meyveler çiçek açmaya, sokaklar canlanmaya, çiftçi ise bahçesini ekme derdine düştü. Doğa canlanırken insanların içine de bir kıpırtı düştü. Güneşin enerjisi adeta içimizi ısıttı. Mevsim meyve ve sebzelerinin çeşitliliğinin artması ile birlikte beslenmemize kattığımız gıdaların sayısı da arttı. Meyve seçeneği sınırlıyken artık çok daha çeşitli meyveler var. Bu bizim için avantaj çünkü her sebze ve meyve bünyesinde farklı yapıları içeriyor. Bir mor üzüm bile yeşil üzüme göre daha farklı. Tadından tutun da, ekşiliğine, antioksidan içeriğine kadar.

SU TÜKETİMİNİZİ ARTTIRIN

Yaz aylarının gelmesiyle dışarıda daha çok vakit geçiriyor, güneş ışınlarına daha çok maruz kalıyoruz. Daha çok terliyor ve terle birlikte vücudumuzdaki elektrolitleri de kaybediyoruz. Su kaybını yerine koymak için mutlaka yanımızda su taşımalı ve suyu tüketmeliyiz. Su tüketilmezse böbrekleriniz zarar görebilir ve kendinizi daha yorgun hissedebilirsiniz. Karpuz, kavun, erik gibi mevsim meyvelerinin büyük çoğunluğu sudur. Bu nedenle mevsim meyveleri kaybedilen suyu yerine koymaya yardımcı olabilir. Yaz meyvelerinden ev yapımı meyve suyu yapabilir, bu meyve suyunu maden suyu ile karıştırarak da deneyebilirsiniz. Meyve suları, maden suyu ya da meyveler su alımınıza destek olsa da suyu almanın en güzel yolu sade olarak almaktır. Bu yüzden her gün en az 10-12 su bardağı su içmeyi hedeflemelisiniz.

POPÜLER DİYETLERE DİKKAT!

Kısa sürede fazla kilo vermeyi vadeden diyetler yaz aylarının gelmesiyle gündem olmaktadır. Genelde bazı gıdaların fazlaca tüketildiği, bazılarının ise hiç tüketilmediği bu diyetler sağlıksızdır. Beslenmemizde çeşitliliği sağlamak önemlidir. Bu diyetler kısa süre uygulansa da uzun vadede sürdürülebilir değildir. Her gün aynı gıdayı yemek ya da sadece sıvı beslenmek doğru beslenme yaklaşımları değildir. Unutmayın ki hızlı giden kilolar hızlı alınmaktadır. Hızlı alındığı gibi insanlar eski kilolarının da üstüne çıkabilmektedir. Bu nedenle kilo kaybetmeyi belli bir aralığa yaymak ve diyetisyenden destek almak önemlidir. Çünkü bilinçsizce yapılan diyetler vücudu olumsuz etkilemektedir.

MEVSİM MEYVE VE SEBZELERİNİ DEĞERLENDİRİN

Mevsimindeki bir domatesin lezzeti kışın serada yetişenden çok daha iyidir. Yine biber, patlıcan gibi sebzelerin de. Bu nedenle mevsiminde bolca bulunan bu gıdaları kış için saklayabileceğiniz hale getirmek önemlidir. Nemli olmayan bir bölgede yaşıyorsanız kurutabilirsiniz. Patlıcanı közleyip dolaba koyabilirsiniz. Domatesi salça olarak değerlendirip evinizin salçasını oluşturabilirsiniz. Mevsim meyvelerini de pestil yapabilir, kurutabilir, meyve suyu yapabilir ya da reçel olarak değerlendirebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Anadolu’nun her yöresi farklı bir geleneğe sahiptir. Kimi konserve yapar kimi ise kurutur. Yaşadığınız coğrafyaya göre kışa hazırlık yapabilirsiniz. Unutmayın ki yazdan hazırladığınız sebze ve meyve kadar kaliteli ürünler kışın maalesef olmamaktadır. Bu nedenle yaz meyve ve sebzelerini değerlendirmek önemlidir.

Sağlıcakla kalın…




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dyt. Aslı Çolak Arşivi
SON YAZILAR