Yarım asra yakın sektörel yolculuk

Yarım asra yakın sektörel yolculuk

Römork, yedek parça ve tarım makinelerin sektöründe sağlam adımlarla 40 yılını dolduran Kılınç Makine, çağın ihtiyaçlarına göre kendini güncelleyerek ve ürün gamını artırarak sektörün önemli isimlerinden biri olma çalışmalarını sürdürüyor

Bu haftaki röportajımızda, römork, römork yedek parça ve tarım aletleri üretimi noktasında önemli bir yere sahip olan Kılınç Makine’nin yöneticilerinden Mehmet Ali Kılınç ile , dünü bugünü ve hedeflerini konuştuk. Konya, tarım sektörünün ihtiyacı olan ürünleri üretme konusunda çok zengin bir şehir. Sektörün ihtiyaç duyduğu tüm makineler, ekipmanlar ve yedek parçaları Konya sanayisinde bulmak mümkün. Böyle önemli bir sektörde, uzun yıllar ayakta kalabilmek ve üst seviyede ticareti sürdürmek de çok önemli. Üretimin Yıldızları adıyla yola çıktığımız röportajlar dizimizde bu hafta tarım sektörünün önemli aktörlerinden Kılınç Makine’yi konuşacağız. Şirket yöneticilerinden Mehmet Ali Kılınç, sektördeki 40. yıllarını ve bugüne kadar aldıkları mesafeyi anlattı bize. Firma 1980 yılında Ahmet ve Kerim kardeşler tarafından kurulmuş ilk günden itibaren tarım makineleri yedek parçaları üretmeye başlamış. Yıl 1997’ye geldiğinde ise şirketin başına geçen Mehmet Ali Kılınç, üretimin yanında aktif bir pazarlama stratejisi de oluşturarak büyüme trendini üst seviyelere çıkarmış. Şimdilerde ise traktör römorku, römork yedek parçaları, su tankları ve diğer tarım aletleri yedek parçalarını üretiyor. Şirket yöneticisi Mehmet Ali Kılınç, üretimin çok büyük bölümünü Türkiye pazarına yönelik yaptıklarını, yurtdışı ihracat rakamlarını da son yıllarda artırdıklarını anlattı. Ortadoğu pazarının yanı sıra Avrupa’daki ülkelere de ürün ihraç eden firma, önümüzdeki dönemde bu alanda önemli işlere imza atmaya hazırlanıyor.

YILLIK 600'ÜN ÜZERİNDE RÖMORK ÜRETİMİ

Vatan Sanayi Sitesi’ndeki 4 bin metrekarelik alanda üretimlerini yapan Kılınç Makine, neredeyse yarım asırdır römork sektörünün güçlü isimlerinden biri olmayı başarmış. Yıllık 600’ün üzerinde römork üretebiliyor Kılınç Makine. Bu başarı hikâyesini Mehmet Ali Kılınç’ın ağzından dinleyelim: “Firmamız, bir aile şirketi. Kurulduğu günden bu yana kaliteden ödün vermeden, müşteri memnuniyetini her zaman ilk sıraya alarak üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Deneyimli bir kadroya sahibiz. Tüm çalışanlarımız çok uzun süredir bizimle birlikte yol alıyor. Bu da üretimde belirli bir kaliteyi sürdürmemizde önemli bir rol oynuyor aslında. Tüm bunların yanında teknolojik yatırımlarımızı da sürdürüyoruz. Çağın gerektirdiği şekilde yeni makinelere yatırımlar yapıyor, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 20 yıl önce üretilen römork ile bugün ürettiğimiz römorklar arasında çok farklar var. Artık çok daha ağır tonajlara dayanabilen römorklar üretebiliyoruz. Tabii ki bu gelişmelerin ana faktörünü çiftçinin istekleri, makine ekipmanları oluşturuyor. Çiftçinin traktörü, hasat makineleri değiştikçe bizler de ürünlerimizi bu gelişmeler ışığında güncelliyoruz. Kılınç Makine’nin bir diğer özelliği de jantlar hariç römorkların tüm ürünlerini kendi bünyelerinden üretiyor olmaları. Mehmet Ali Kılınç bu noktada dışa bağımlı olmadan üretimlerini sürdürebildiklerini belirterek, diğer römork üreticisi, montajcısı firmalara da ürün tedariki yaptıklarını ifade ediyor.

ÇİFTÇİ KAZANIRSA SANAYİCİ DE KAZANIR

Konya’da bu alanda ciddi anlamda çalışan dört firma olduğunu kaydeden Mehmet Ali Kılınç, hem rekabetin olduğunu hem de dünya standartlarında üretimin yapıldığını belirtiyor. Sektörün ve şirketin geleceğiyle ilgili görüşlerini ise Mehmet Ali Kılınç, şunları söyledi: “Tarım sektörü tıpkı enerji sektörü gibi geleceğin en önemli aktörlerinden biri olmaya devam edecek. O nedenle tüm tarım makinesi üreticileri bu yönde gelişimlerini sürdürüyor. Biz de çağın ihtiyaçlarına göre kendimizi güncelleyerek, ürün gamımızı artırarak bu sahnenin önemli isimlerinden biri olma çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün tarım sektöründe yaşanan olumlu ya da olumsuz gelişmeler ülke ekonomisini doğrudan etkilemekte. Çiftçiler ne kadar güçlü olursa, ekonomi de o denli sağlam temeller üzerine oturtulmuş olacak. Çünkü çifti kazanırsa sanayi de kazanır. Bugün tarım sektöründe yüzlerce alanda üretim, AR-GE çalışmaları yapılıyor. Tüm bunların temel taşını çiftçiler oluşturuyor. O nedenle ülkemizin kalkınma programında tarım sektörünü her zaman ilk sıralarda bulundurması şart. Tarım gelişirse, sanayinin gücü daha da artar. Bu gelişmeyle birlikte üretilen makinelerin çeşitliliği, teknolojisi, kullanılabilirliği ve fonksiyonları da paralel olarak gelişir. Sonuçta da ihracat oranları büyük gelişim gösterir. Ülkemiz tarım makinesi ve ekipmanları üretiminde ciddi bir potansiyele sahip. Alanında büyük işlere imza atmış ve atabilecek çok önemli firmalar var. Bu gücü kullanabilirsek dünyadaki tarım sektörüne her anlamda yön verecek bir Türkiye’yi inşa etmiş oluruz.”

MART AYINDA HAREKETLİLİK BAŞLAR

Çağın gereklerine göre e-ticaret alanında da yatırımlar yaptıklarını anlatan Mehmet Ali Kılınç, artık çiftçilerin de birçok ürünü internet üzerinden alabildiğine dikkat çekiyor. Özellikle önümüzdeki beş yıl içerisinde e-ticaret alanında önemli gelişmeler olacağını anlatan Kılınç, “Bizim gibi üretim yapan firmaların da bu alanda yatırım yapma, kendini geliştirme zorunluluğu oluştu. Son kullanıcıya doğrudan ulaşacak bu sistem için alt yapı çalışmalarımızı tamamlıyoruz” dedi. Ülke ekonomisinin önümüzdeki birkaç yıl içerisinde rayına oturacağını, hem devletin, hem vatandaşın hem de üreticilerin tasarruf yolunu kullanarak bu süreçten kurtulabileceğini kaydeden Mehmet Ali Kılınç, tarım sektörünün Mart ayında bir hareketlilik kazanacağını ve mali açıdan dikkatle yoluna devam eden firmaların çok daha güzel mesafeler kaydedeceğini vurguladı.

Özellikle yüksek oranda banka kredisi kullanan firmaların zor günler geçirdiğini, çıkmaza düştüğünü söyleyen Kılınç Makine yöneticisi Mehmet Ali Kılınç, firma olarak bir kuruş banka kredisi kullanmadıklarını ve kullanmayı da düşünmediklerini belirterek, şunları söyledi: Firmalar mümkün olduğu kadar öz sermayeleriyle yatırım ve üretim yaparlarsa oluşacak buhranlardan en az hasarla ayrılabilirler. Ama yüksek oranda banka kredisiyle işlerini çevirenler için bunu söylememiz zor. Çünkü ürettikleri malın büyük ortağı neredeyse bankalar oluyor. Faizi ödeyebilmek için daha fazla üretmek, sürekli satmak ve hammaddeye borçlanmak zorunda kalıyorlar. Bu da ürünlerini hak ettiği fiyatlara satamamalarına neden oluyor. Sonuçta da birkaç yıl içerisinde ticaret sahnesinden kaybolabiliyorlar. O yüzden genç girişimci kardeşlerimize verebileceğimiz en önemli tavsiye, kesinlikle banka kredisine güvenip iş yapmasınlar. Piyasada yaşanan en küçük daralmada sıkıntının büyüğünü onlar yaşayacak çünkü. Ellerindeki sermayeye göre hareket etmeyi kendilerine düstur edinsinler.

MERHABA GAZETESİ ÜRETEN FİRMALARIN YANINDA OLACAK

Bu hafta röportaj serimizde Kılınç Makine’yi konuk ettik. Mehmet Ali Kılınç hem ticari hayatta hem de bir dönem siyasette bilinen sevilen bir insan. Sektörde önemli bir yere sahip olduklarını öğrenmiş olduk. Bunun yanında ticarette oldukça dikkatli, temkinli, hırsa kapılmadan yol almanın önemini de görmüş olduk bu röportajda. 40-50 yıllık firmalarımızın halen üretim faaliyetlerine devam ettiklerini görmek bizleri fazlasıyla memnun ediyor. Merhaba Gazetesi olarak hep olduğu gibi bundan sonra da Konya’da üretim yapan, istihdam sağlayan, katma değer üreten tüm firmalarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Her hafta pazartesi günleri yeni röportajlarımızda buluşmak dileğiyle.

40 yılı aşkın süredir üretim yapan, istihdam sağlayan Kılınç Makine, römork sektörünün önemli aktörlerinden birisi. Römork ve yedek parça konusunda sektörün tüm ihtiyacına cevap verebiliyor olması güzel.

 

2-3_880x440-005.jpg

Mehmet Ali Kılınç, firma olarak bir kuruş banka kredisi kullanmadıklarını ve gelecekte de kullanmayı düşünmediklerini söylüyor. Öz sermaye ile yatırımları sürdüreceklerini ve teknolojik gelişimleri takip edeceklerini de ifade ediyor.

 

 

2-4_880x440-003.jpg

Yıllık 600 römork üretebilen Kılınç Makine, Vatan Sanayi Sitesi’ndeki 4 bin metrekarelik alanda faaliyetlerini sürdürüyor. Römork sektörüne yenilikler katan firma, çiftçinin ihtiyaçlarına göre yol haritasını belirliyor.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.