Yaban domuzları Konyalı çiftçilerin kâbusu oldu

Yaban domuzları Konyalı çiftçilerin kâbusu oldu

Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı Hotamış Mahallesi’nde ve çevre mahallelerde sayısı hızla artan yaban domuzları çiftçinin kâbusu oldu. Sayıları 300’ü geçen yaban domuzları tarımsal üretimi de tehdit etmeye başladı

Son iki yıldır Konya’nın ilçelerinde sayısı hızla artan yaban domuzu sürüleri çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi. Konya’nın Karapınar ilçesine bağlı Hotamış Mahallesi’nin yanı sıra Ortaoba, Kayacık, İslik, Hasanoba ve Küçük Aşlama gibi mahallelerde de ortaya çıkan yaban domuzlarının sayısı her geçen yıl artmaya devam ediyor. Yaban domuzları özellikle yaz aylarında mısır ekili tarlalarda saklanarak hem tarlaya hem de tarla içerisindeki sulama sistemlerine zarar veriyor. Gündüzleri mısır tarlalarında saklanan yaban domuzları geceleri ortaya çıkıyor. Son aylarda daha fazla görülen yaban domuzu sürüleri adeta çiftçilerin kâbusu oldu.

adsiz-003.jpg

DOMUZLARIN SAYISI HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Geçtiğimiz yıllarda çiftçilerin ve profesyonel avcıların da yaban domuzu avına çıkması da faydalı olmadı. Yaban domuzu popülasyonu her geçen yıl arttı ve ekili alanlar ciddi anlamda zarar gördü. Yaban domuzlarının bölgedeki tarımı ciddi anlamda tehdit ettiğini dile getiren Hotamış Mahallesi Muhtarı Ramazan Kocabaş, yaban domuzlarının bölgeye Erozyonla Mücadele Sahası’ndan geldiğini dikkat çekerek, devletin yaban domuzları avında çiftçilere destek vermesi gerektiğini söyledi.

whatsapp-gorsel-2023-12-01-saat-10-16-45-fdcb693a.jpg

YABAN DOMUZLARI ÇİFTÇİLER İÇİN BÜYÜK RİSK

Yaban domuzlarının popülasyonun her geçen yıl arttığını ve bu durumun zamanla komşu mahalleleri de devam etmeye başladığını kaydeden Kocabaş, “Bölgemizde şimdiye kadar yaban domuzu görülmemişti. İlk 3 yıl önce birkaç tane yaban domuzu görülmüştü. Bu yıl sayılarının 300’ü geçtiğini tahmin ediyoruz. Bölgemizde tarım ve hayvancılığın daha fazla zarar görmemesi için bu mücadeleyi ciddiye almak zorundayız. Bölgemizde birçok sürüye rastlandı. Bireysel olarak avcıların cabası oldu ama popülasyonu bir hamle olmadı. Erozyon sahasından bölgemize geldiler. Kışı orada geçiriyorlar. Yazın da burada geçiriyor. Bir sezonu burada geçiriyor. Mısırda saklanma alanı var ve mısırı seviyorlar. Tarlanın içerisindeki ürünlere zarar veriyor. Ayrıca su bulmak için damlama borularına zarar veriyorlar. Çiftçilerimiz maddi anlamda büyük kayba uğruyor” dedi.

whatsapp-gorsel-2023-12-01-saat-10-16-41-778d9e0b.jpg

ÇİFTÇİLERE TARSİM SİGORTASI ÇAĞRISI

Çiftçilerin Tarsim sigortalarında yaban domuzlarına karşı da ekstra sigorta yaptırması çağrısında bulunan Kocabaş, şunları söyledi: “Tarsim’in yaban domuzları ile sigorta kapsamı var. Vatandaşın yaban domuzuna karşı ekstra sigorta yaptırmasını istiyoruz. Damlama gibi sulama sistemi koruma altına alınmalı. Yaban domuzları tüm bölgeye dağıldı. Kış aylarında erozyon sahasında saklanıyorlar. Atış Sahası ve Toprak ve Erozyonla Mücadele Enstitüsü’ne giremiyoruz. Çiftçilerin buralara girmesi yasak. Devlet yaban domuzlarıyla mücadelede çiftçiye destek vermeli. Avlanma konusunda destek bekliyoruz.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum