Veri sızıntısı uyarısı geldi! Parolanızı değiştirin

Veri sızıntısı uyarısı geldi! Parolanızı değiştirin

Siber güvenlik uzmanları sosyal medya kullanıcılarının büyük bir veri sızıntıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu sızıntı tehlikesine karşı sosyal medya kullanıcılarına, hesap ve uygulamaların şifrelerinin değiştirilmesi tavsiye ediliyor.

ADEO Cyber Security siber güvenlik uzmanı Ersin Çahmutoğlu, veri sızıntısı tehlikesine dikkat çekerek sosyal medya kullanıcılarından şifrelerini değiştirme uyarısında bulundu.

Çahmutoğlu, "Sosyal medya hesapları ve mesajlaşma uygulamalarındaki parolaların değiştirilmesi şart. Sızdırılan verilerde Linkedin, X (Twitter) ve Telegram gibi uygulamaların verileri de var" dedi.

AA'da yer alan habere göre LinkedIn, X ve Adobe ve diğer binlerce kuruluştan 26 milyar kişisel verinin sızdırıldığı ortaya çıktı. Güvenlik araştırmacıları 26 milyar kişisel verinin sızdırılmasını son zamanların en büyük veri sızıntısı olarak değerlendiriyor.

Siber güvenlik firması McAfee'ye göre bu, bugüne kadarki en büyük veri sızıntısıdır ve henüz hiçbir grup, ihlal edilen bu devasa bilgi koleksiyonunun sorumluluğunu üstlenmek için adım atmamıştır. Bu veri tabanını yöneten kişi ya da kişilerin kötü niyetli siber suçlular ya da veri kaçakçıları olduğu düşünülüyor.

Bu olayın ardından yerli ve yabancı siber güvenlik şirketleri ve uzmanlar sosyal medya kullanıcılarına şifrelerini değiştirmelerini tavsiye ediyor.

"İncelemeler sonunda 26 milyardan fazla veri..."
Sızıntının nasıl yapıldığının henüz net olarak bilinmediğini kaydeden Ersin Çahmutoğlu, bu sızıntıların tek seferlik bir olay olmadığını, sızıntıların birkaç kez meydana geldiğini ve daha sonra özetlenmiş bir şekilde kaydedildiğini açıkladı.

Çahmutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Sızıntıyı tespit eden uzmanlara göre, bu eylemi yapanlar veri komisyoncusu olabilir. Yani verileri satma amacıyla biriktirmiş olabilir. Uzmanlar bir veri tabanı tespit ediyor ve bu veri tabanı incelendiğinde bunun sıradan bir hacking olayı olmadığı görülüyor. İncelemeler sonunda 26 milyardan fazla veri olduğu ve bunların toplamda 12 terabaytı aşan büyüklükte olduğu tespit edildi."
Kullanıcıların bu tarz sızıntılardan etkilenip etkilenmediğini anlamaları için hizmet veren bazı siteler olduğuna vurgu yapan Çahmutoğlu, sızıntının ne zaman gerçekleştiği ile ilgili olarak, "Bu konuda maalesef net bir tarih yok. Ama içerdiği verilerde güncel olanlar da var. Belirli bir tarih aralığı verilemiyor" dedi.


Ersin Çahmutoğlu, kullanıcılara, sosyal medya hesaplarındaki ve mesajlaşma uygulamalarındaki parolalarını değiştirilmesini tavsiye etti.

Bu sızıntılardan kullanıcıların mağdur olabileceğini dile getiren Çahmutoğlu, "Sızdırılan verilerde Linkedin, X ve Telegram gibi uygulamaların verileri de var. Kullanıcıların buralardaki verilerinin ihlali söz konusu. Dolayısıyla siber suçlular bu veriler üzerinden hesapları ele geçirebilir ve dolandırıcılık ve diğer siber suçlardan kullanıcılar mağdur olabilir" diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.