Venezuela'da darbeciler sokağa indi

Venezuela'da darbeciler sokağa indi

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Venezuela’da, kendini geçici devlet başkanı ilan eden ABD destekli Ulusal Meclis (AN) Başkanı Juan Guaido paylaştığı bir videoda başkent Caracas'ta bir grup askerle beraber, halka askeri kuvvetleri destekleme çağrısında bulundu.

“SON EVRE”

Videoda ABD destekli Guaido, sokağa çıkan askerlere “Venezüella'nın anayasasını korumak için hareket etmelerini” söylüyor. Guaido, "Şimdi zamanıdır. Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve onlar Venezüella halkının desteğine güveniyor" ifadelerini kullanıyor. Guaido, "Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirme planının son evresinin başladığını" savunuyor.

Guaido, söz konusu videoyu kendi Twitter hesabından da paylaştı. Guaido'nun bu hamlesi, yarın yapılması beklenen hükümet karşıtı yürüyüşten önce geldi. 1 Mayıs'ta yapılacak yürüyüş için Guiado, "Venezüella tarihinin en büyük yürüyüşü olacak" yorumunu yapıyordu.

Guaido, 23 Ocak’ta kendisini “geçici devlet başkanı” ilan etmiş, ABD dahil 50’den fazla ülke onu tanımıştı.

YANINDA LOPEZ DE BULUNUYOR 

Guaido'nun açıklama yaptığı videoda, 2014'teki hükümet karşıtı gösteriler sırasında halkı şiddete teşvik etmekle suçlanan ve Yüksek Mahkeme tarafından 14 yıl hapse mahkum edilen muhalif lider Leopoldo Lopez'in de yer aldığı görüldü. Lopez, Guaido'yu destekleyen bir grup asker tarafından serbest bırakıldığını açıkladı.

RODRIGUEZ: HÜKÜMET HAİNLERE KARŞI KOYUYOR

Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter hesabında, sağ görüşlü muhaliflerle çalışan vatan haini askerlerin küçük bir darbe girişiminin bastırılmaya çalışıldığı paylaşımını yaptı. Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, halkı, Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırdı. 

Cabello, darbe girişiminde bulunan askerlerin toplandığı La Carlota hava üssüne müdahale edilmediğini de sözlerine ekledi.

Bazı bölgelerde çatışmalar yaşandığı belirtildi. Guaido'yu destekleyen askerler kollarına mavi bant takıyorlar.

Uluslararası haber ajansları da darbe girişiminde bulunan askerlerin ve onlara destek veren halktan bir kesimin olduğu kalabalığa karşı biber gazıyla müdahale edildiğini duyurdu.

"ORDU MADURO'NUN YANINDADIR"

Venezüella Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise silahlı kuvvetlerin Maduro'nun yanında olduğunu söyledi. Padrino, ordunun meşru Devlet Başkanı Maduro hükümetini kesin bir şekilde savunmaya devam edeceğini duyurdu.

Padrino ayrıca, ülkedeki tüm askerlerin "normal olarak" kışla ve askeri üslerde olduğunu ve olağandışı bir gelişme gözlemlenmediğini vurguladı.

KÜBA VE BOLİVYA: VENEZUELA HALKININ YANINDAYIZ

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız."ifadelerini kullandı.

Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız."değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.