Vatandaş ne yapsın?

Vatandaş ne yapsın?
İşsizliğin her geçen gün arttığı ülkemizde işsiz kalan vatandaşlar yeni çıkış arayışına düştü. Birçok vatandaş işsizlik nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor

KRİZE, SEBZE FİYATLARI DA EKLENDİ

Krizin her geçen gün etkilerini biraz daha artırdığı günümüzde temel gıda ürünlerinin fiyatlarının artması vatandaşları düşündürmeye başladı. Sebze fiyatlarının tavan yapmasıyla birlikte ne esnaf, ne de vatandaş halinden memnun değil. Pazarda domatesin 2 TL, biberin 5 TL, fasulyenin 8 TL, patlıcanın 4 TL, ıspanak ve pırasa gibi kışlık sebzelerin de 1,5 TL olduğunu gören vatandaş bütçesini biraz daha kısmanın yollarını arıyor.

TEK GEÇİM KAYNAĞI OĞLUNUN 75 LİRA HAFTALIĞI
Kriz nedeniyle işinden olan ve yaklaşık 3,5  aydır sürekli iş aradığı halde hiçbir iş yapamayan Hasan Sarıkaya, 35 yıldır kunduracılık yaptığını ancak, bu yıl kriz nedeniyle işinden olduğunu ifade etti. İşsiz olduğu için evinin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını, elektrik ve su faturalarını ödeyemediğini belirten Sarıkaya, tek gelir kaynaklarının askere gidecek olan oğlunun 75 lira haftalığı olduğunu ifade ederek bir iş sahibi olmak istediğini söyledi.

‘ÇALIŞABİLECEĞİM BİR İŞ İSTİYORUM’
Yaşının 50’nin üzerine çıktığını ve ilerleyen yaşına rağmen sigorta primlerinin dolmadığı için emekli olamadığını ifade eden Hasan Sarıkaya, “Başvurduğum iş yerlerinden olumlu yanıt alamayınca seyyar satıcılık yapmayı denedim. Simit satmak istedim parsellemişler, sattırmadılar. Sebze satmaya çalıştım pazardaki özel güvenlikçiler karşı çıktı. Çalışabileceğim bir işim olsun, evimin ihtiyaçlarını karşılayabileyim istiyorum” dedi.
 
Balık fiyatları taban, sebze tavan yaptı

Mevsim geçişi sürecine girilmesi nedeniyle sebze fiyatlarında ciddi artış gözlenirken, havanın iyi olması nedeniyle balık fiyatlarının düştüğü de gözlerden kaçmadı. Pazarcı esnafından Mehmet Demirci sebze ve meyve fiyatlarının yapılan ihracata ve mevsim geçişi sürecine girilmesiyle birlikte ciddi oranlarda arttığını belirterek, “Domates 1,5-2 TL, biber 4-6 TL, salatalık 1-1,5 TL, patlıcan 4-5 TL, fasulye 8 TL, kabak 1,5 TL, bakla 1,5 TL, ıspanak ve pırasa 1 TL, marul 1-2 TL, tere, roka ve maydanoz 0,50 TL, portakal ve elma 0,50-1,5 TL, ayva 1,5 TL, kivi 3-3,5 TL, çilek 3-5 TL, karpuz 2,5 TL.”
Öte yandan havaların ısınmasına paralel olarak balık fiyatlarında ciddi oranlarda düşüş yaşandı. Balıkçı esnafı Hasan Oğuz, balığın bol miktarda bulunması nedeniyle fiyatlarının düştüğünü, bu nedenle de halkın fazlaca talep gösterdiğini dile getirdi. Özellikle son birkaç haftadır işlerinin iyi olduğunu bildiren balıkçı esnafı Hasan Oğuz, önümüzdeki günlerde denizlerde avlanma yasağının getirilmesiyle birlikte balık fiyatlarının artacağına dikkat çekerek vatandaşlara balık ucuzken almaları tavsiyesinde bulundu. Oğuz, balık fiyatlarını şu şekilde açıkladı: “Alabalık 5 TL, deniz levreği 8 TL, çupra 8 TL, kefal 5 TL, uskumru 5 TL, istavrit 5 TL, ithal somon 12 TL, sazan 6 TL”

İşsiz babanın feryadı

Ekonomik kriz nedeniyle Kurban Bayramı’ndan 15 gün önce işten çıkarılan ve üç buçuk aydır işsiz olduğunu ifade eden Hasan Sarıkaya, çalışabileceği bir iş istiyor

Dünya genelinde etkisini sürdüren ve ülkemizde de gün geçtikçe artarak devam eden kriz halkı derinden etkiliyor. Bir çok iş yeri sahibi kriz nedeniyle işçi çıkarmak zorunda kalırken, işsiz kalan vatandaşlar da kara kara ne yapacaklarını düşünüyor. Bunlardan bir tanesi de 35 yıllık kunduracı kalfası Hasan Sarıkaya. 35 yıldan bu yana kundura üretimi yapan ve bu şekilde geçimini sağlayan kunduracı kalfası Hasan Sarıkaya, geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda 15 gün önce çalıştığı firmanın tüm işçilere süresiz izin verdiğini ve o günden bu yana tam üç buçuk aydan beri işsiz gezdiğini ifade etti.
NE YAPTIM, ETTİMSE İŞ SAHİBİ OLAMADIM
Aradan geçen zamanda elinde avucunda ne varsa tükendiğini, hiçbir gelirinin olmaması nedeniyle oldukça zor günler geçirdiğini ifade eden Hasan Sarıkaya, “Üç buçuk aydır işsiz olmam nedeniyle evimin ihtiyaçlarını bile gideremez duruma geldim. Aradan geçen bu üç buçuk ayda bir çok kuruma işçi olarak çalışmak için başvuruda bulundum ama olumlu bir yanıt alamadım. Boş durmaktansa en azından simit satıyım evimin ufak tefek ihtiyaçlarını gideriyim dedim. Ona da engel oldular. Simitçiler her yeri parsellemişler kendi aralarında. Benim simit satmama izin vermediler. Ben de pazarlarda maydanoz, tere gibi ürünler satmaya karar verdim. Ama bu kez de pazardaki özel güvenlik görevlileri karşıma çıktı. Günlük 25 lira yer ücreti istediler. Ben günlük 25 lira kazanabiliyor muyum ki, yer parası verebileyim. Kısacası ne yaptımsa bir iş güç sahibi olamadım. Yaşım 50’nin üzerinde. Bu yaştan sonra işsiz kalmak ve çocuklarımın eline bakmak çok onur kırıcı bir durum” diye konuştu.
OĞLUMUN 75 LİRA HAFTALIĞIYLA GEÇİNİYORUZ
5 çocuk babası olduğunu ve 2 oğlunun da kendisi gibi işsiz kaldığını ifade eden baba Hasan Sarıkaya, “Şu an 19 yaşındaki oğlumun haftalık 75 lira maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. Yaklaşık bir ay sonra oğlum askere gidecek. Sigorta pirim günüm dolmadığı için emekli de olamadım. Hiçbir sağlık güvencem yok. Ne yapacağım bilemiyorum” dedi.
Evinin elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tam 3 aydır eşinden dostundan borç para aldığını belirten Hasan Sarıkaya, “Belli bir noktadan sonra ne benim istemeye yüzüm kaldı. Ne de onların bana yardım edecek durumu. Şu an evimin elektriği ve suyu kesik. Şikayet etmiyorum ama, Allah kimseyi benim durumuma düşürmesin. Biliyorum ki, benim gibi daha binlerce insan var. İşsizlik sorunun son bulması için ilgili birimlerin derhal harekete geçmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.