Vaka sayısı yeniden artışa geçti! Korona 2-3 yıl sürebilir!

Vaka sayısı yeniden artışa geçti! Korona 2-3 yıl sürebilir!

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Seyit Karaca, “Tedbiri elden bırakmamak lazım. Vaka sayımız hala yüksek, hayatını kaybeden insanlarımız var. Sonbaharda da yeni atakları beklemek lazım” dedi 

Türkiye'de 170 binden fazla kişiye bulaşan, 4 bin 700'den fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan korona virüs, toplum sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Türkiye'de vaka sayısı yeniden artışa geçiyor. Yapılan tüm uyarılara rağmen, vatandaşın vurdumduymaz tutum ve davranışları korona illetine yakalanmaya davetiye çıkarıyor. Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağının olmaması, havanın sıcak olması dolayısıyla vatandaş sokaklara, parklara, bahçelere akın etti. Türkiye'nin çok farklı noktalarından sosyal mesafeye uyulmadığı, maske takma hassasiyetinin gösterilmediği görüntüler ortaya çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da hassasiyetin kaybolmasına sitem etti. 

KORONA 2-3 YIL SÜREBİLİR

Konya Tabip Odası Dr. Seyit Karaca, korona yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi. Bu yangını sadece sağlıkçıların söndürmeyeceğini dile getiren Karaca, vatandaşa da önemli sorumlulukların düştüğünü ifade etti. Bugün korona yangını için soğutma çalışması yapıldığını aktaran Karaca, maske takmanın, sosyal mesafeye ve kişisel temizliğe dikkat etmenin önemine değindi. Soğutma çalışması yapıldığı sırada gözden kaçacak bir korun, yeniden ormanı hararetle yakar hale gelebileceğini kaydeden Karaca, “Etkili bir aşı bulunmazsa maske, sosyal mesafe   hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak. Ama bilinmelidir ki, yarın korona gider başka bir virüs gelir. Aşı bulunursa bu süreci 1 yılda atlatabilir. Aşı bulunmazsa 2-3 yıl sürebilir.  Aşı bulunsa bile virüse etki edememe riski var. Virüsü bertaraf etmenin iki yolu var. Birincisi etkili bir aşı bulup, aşı yaparak, toplumun yüzde 60-70'inin üzerinde bağışıklık sağlamak. İkincisi de toplumdaki tüm semptomlu, semptomsuz vatandaşın taramasını yapıp, virüsü kontrol altına alıp, tedaviye başlamak. Ama bir gerçek var. Bu iki yol da bugün virüsle mücadele açısından geçerli yol değil” şeklinde konuştu. 

 VAKA SAYIMIZ HALA YÜKSEK

“Virüsün dış çeperinin sıcağa karşı dayanıksızlığından bahsediliyor. 'Virüs, sıcakta ölüyor, etkisini kaybediyor' deniliyor” diyen Karaca, daha sonra şunları kaydetti: “Çok daha sıcak ülkelerde bizdeki kadar etkili olmasa da salgın görüldü. Sıcak işimizi belki kolaylaştırır ama risk hala devam ediyor. Sonbaharda yeni atakları beklemek lazım. Türkiye olarak birinci dalganın sonuna dahi gelmedik. Hala hayatını kaybeden vatandaşlarımız var. Vaka sayımız yüksek. Tedbiri elden bırakmamalıyız. 

İnsanımızlarımız evde kalmaktan psikolojik olarak bunalmış olabilir. Haklı görebiliriz ama biraz daha sabretmek gerekir. Hastane koridorlarında vakit geçirmek daha mı güzel olur? Türkiye'de korona virüste ciddi oranda iyileşme de var. Dünyaya rehberlik edecek bir pratiğe kavuştuk artık. Yine de virüse meydan okumaya gerek yok.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.