Uzaktan eğitim ile verimlilik düştü!

Uzaktan eğitim ile verimlilik düştü!

Koronavirüs sonrası geçilen uzaktan eğitim sisteminden milyonlarca öğrencinin yararlanamadığını söyleyen Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, “ EBA da başarılıyız demek çok iddialı bir görüş, buna gerek yok” dedi

 

Türkiye'de Koronavirüs salgını görülür görülmez alınan ilk önlemler kapsamında okullar tatil edildi. Okulların tatil süreci 31 Mayıs'a kadar uzatıldı. Okulda yüz yüze eğitime ara verildikten sonra uzaktan eğitim sistemine geçildi. Kayıpların artmaması adına tercih edilen bu alternatif eğitim sisteminden ise her öğrenci aynı imkânlar doğrultusunda yararlanamadı. Maddi imkânsızlıklar içinde olan öğrenciler bu süreçte en fazla zorluğu çekti.

MEB SÜRECE HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, uzaktan eğitim sistemi ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Yiğit,  yaşanan pandemi sonrası EBA ve uzaktan eğitimin camianın bir numaralı gündemi olduğunu söyledi. Yiğit, “MEB Bakanı Selçuk, biz her ne kadar da hazırlıklıyız dese de,görüyoruz ki, bakanlık bu duruma hazırlıksız yakalandı” dedi.  OECD’nin ‘’Kovid-19 Salgınında Eğitim’’ çalışmasının bu gerçeği gün yüzüne çıkardığını aktaran Yiğit, “ Türkiye, 77 ülkenin yer aldığı ‘’Eğitim ve ödev için kullanabileceği bilgisayarı olan öğrenciler' sıralamasında 64'üncü oldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) ‘'Kovid -19 Salgınında Eğitim 2020' raporuna göre Türkiye ,77 ülke arasında 'Sessiz bir çalışma yeri olan öğrenciler' listesinde de 49 uncu sırada yer aldı. Yayımlanan bu rapora göre Kazakistan,Azerbaycan ve Bosna Hersek Türkiyenin üzerinde yer alırken Belarus ilk sıraya yerleşti. Listede Hollanda ikinci,Ukrayna ise üçüncü sırada yer alırken,Tayland,Filipinler,ve Endonezya listenin son sırasında yer aldı. Endonezya’nın 77. olarak son sırada yer aldığı ‘'İnternet bağlantısına erişimi olan öğrenciler' listesinde Türkiye maalesef 70 inci sırada yer aldı.Danimarka ,Finlandiya ve Estonya internet bağlantısına erişimi olan öğrenci sayısının en çok olduğu ülkeler olarak öne çıktı.

ozgur-ulas-yigit-eksik-foto.jpg

UZAKTAN EĞİTİM İLE VERİMLİLİK DÜŞTÜ

“Milli eğitim bakanımız kendi çocuklarımızın yüzde yirmisinin interneti olmadığını açıkladı” diyen Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu söylemi biraz daha açarsak 3 milyon 621 bin 772 öğrenci uzaktan eğitimden yararlanamıyor. Ayrıca ne acıdır ki 2020 yılı Türkiyesinde 905 bin öğrencinin evinde televizyon yok. Uzaktan eğitim alternatif bir eğitim türüdür, yüz yüze eğitimin yerini tutması mümkün değildir. Uzaktan eğitimde verimlilik yüzde 30 ‘lara kadar düşer. Ankara ,İstanbul gibi büyük kentlerde bile öğrencilerin yüzde 65 ‘nin EBA’dan faydalandığı tahmin ediliyor. Bu dönemde yine en büyük mağduriyeti yoksul ailelerin çocukları yaşıyor. Tüm bu veriler ışığında, uzaktan eğitim ve EBA da başarılıyız demek çok iddialı bir görüş olarak değerlendirilmeli.

Tüm bu sorunların üstesinden gelemez miyiz bu gücümüz yok mu, elbette ki var,öncelikle bakanlığımız biz yaptık oldu anlayışından ivedilikle vazgeçmeli. Eğitimde yer alan tüm paydaşlarla ortak hareket ederek ,ortak akılla hareket edilmesi gerekmektedir. Bu anlayış devam ederse ki öyle görünüyor ne çocuklarımız ne ülkemiz ne de iktidar bu anlayışın kazananı değil, kaybedenleri olacaktır.”

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.