Uygur mezarlarına Çin zulmü

Uygur mezarlarına Çin zulmü

Komünist Çin Yönetimi‘nin Doğu Türkistan Özerk bölgesinin tarihi vaha kenti olan Hotan’da, Uygurlara ait mezarlığı yok ettiği bildirildi.

Komünist Çin Yönetimi‘nin Doğu Türkistan Özerk bölgesinin tarihi vaha kenti olan Hotan’da, Uygurlara ait mezarlığı yok ettiği bildirildi. Bir çok önemli din adamına ait türbelerin de tahrip edilen bölge mezarlığında olduğu yazıldı.

Hotan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin güney batısında İpek Yolu'nun Taklamakan güney güzergâhı üzerinde yer alan tarihi bir vaha şehridir. Uygur Türklerinin bağımsızlık mücadelesi sırasında önemli rol alan kentlerin başında gelmiştir. 1955’te Doğu Türkistan sınırları dahil olmuştur.

Hotan alimleri ile bilinen bir kenttir. Çok sayıda meşhur alime ait mezar ve türbelerde yine bu şehirde bulunmaktadır. Hoteni olarak tanınan bu alimlerden biri olan Kadı Cemaleddin el Hotani Anadolu Selçuklu sultanı IV. Kılıçarslan zamanında vezirlik yapmıştır.

Alimler Şehri Hotan’da Mezarlar Yok Edildi

Son yıllarda Müslümanlara yönelik baskılar ve islami eserlere yönelik saldırılar bu defa tarihi Hotan kentinde gün yüzüne çıktı. Kominist Çin Yönetimi‘nin Hotan’da, Uygurlara ait mezarlığı yok ettiği bildirildi. Mezarlığa ait iki farklı zamana ait görüntüleri ile tahribat ortaya kondu. Bir çok önemli din adamına ait türbelerin de tahrip edilen bölge mezarlığında olduğu yazıldı. Ayrıca Çin yönetiminin önceden yayınladığı bildiri ve fotoğraflarla mezarlığı farklı noktalara taşıyacağı açıklandı. Ancak Pekin yönetiminin aksi politika izleyerek mezarlıpğı tamamen tahrip ettiği yazıldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.