Üretimden kaçtıkça fiyatlar artacak!

Üretimden kaçtıkça fiyatlar artacak!

Şeker fiyatlarındaki artışın önümüzdeki süreçtede artacağını öngördüklerini söyleyen KONPADER Başkanı Ahmet Bestil, “Üretici, üretimden kaçtıkça fiyat artışları kaçınılmaz olacak. Biz, zamanında yetkilileri çok uyardık” dedi

Türkşeker, indirimli marketler ve Tarım Kredi'ye verdiği verdiği şekerin fabrika satış fiyatına yüzde 67 zam yaparken, diğer müşteriler için 50 kg'lik şekere de yüzde 36.4 zam yaptığını duyurdu. Türkşeker, 27 Haziran itibarıyla bazı indirim marketler ve Tarım Kredi için 390 TL'den verdiği 50 kilogramlık kristal şekerin fabrika satış fiyatına yüzde 67 zam yaparak 650 TL'ye çıkardı. Türkşeker, diğer müşterileri için ise yine 50 kilogramık şeker çuval fiyatını 500 TL'den 750 TL'ye yükselterek yüzde 36.4 zam yaptı.

ÜRETİCİ KALMADI ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLDİ

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Yetiştiricileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, şeker fiyatlarının daha da artacağına dikkat çekti. Bestil, “Uzun zamandır fiyatların artacağını söylüyorduk. Şekere geçtiğimiz günlerde yeni bir zam daha geldi. Üretici, üretimden kaçtıkça fiyat artışları kaçınılmaz olacak” dedi. Hükümetin şeker fiyatlarını dengelemek ve fiyatları düşürmek için 25 yıl sonra şeker ithalatı yapma kararı aldığını söyleyen Bestil, ”Hükümet iç piyasada şeker stoku olduğu düşüncesiyle bu kararı aldı diye tahmin ediyorum ama iç piyasada da şeker yok. Çünkü geçen sene şeker pancarında geçtiğimiz sene ciddi bir rekolte kaybı vardı. Bunun yanında şeker pancarına yeteri destek verilmedi ve çiftçi üretimden kaçtı. Şimdi neredeyse pancar ekecek çiftçi kalmadı. Şeker fabrikaları da özelleştirildi. Ben kendim bile bu sene şeker pancarı ekmedim” şeklinde konuştu.

ZAM GELMEDEN ÖNCE 50 KİLOSU BİN 200 LİRAYA SATILIYORDU!

Şekere Mart ayında yüzde 31 zam gelmişti. Türkşeker, kilogramı KDV dahil 5,96 TL'den sattığı şekerin fiyatını 7,80 TL'ye yükseltmişti. Şekere Mart ayında yüzde 31 zam gelmişti. Türkşeker, raf garanti sistemi kapsamında perakende sektörüne sağladığı 5 kilogramlık toz şeker fiyatını ise 45 TL'den 55 TL'ye çıkarmıştı. 50 kilogramlık toz şeker ise 750 liradan satılıyordu. Konya’da bazı marketler, durumu fırsat bilerek, şeker fiyatını olduğundan daha pahalıya satmaya başladı. Konya'da 1 buçuk ay olmadan 50 kilogramlık şekerin çuval fiyatı 750 liradan bin 200 TL'ye kadar çıkmıştı. Şekerin 50 kilosunun fabrikadan raf garantili çıkış fiyatının 550 lira olmasına rağmen, marketlerin şekeri 1200 liraya satması vatandaşın tepkisine neden olmuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum