Uğurtan Akgül: Salgınla Mücadele Emekçileri Filyasyon Ekipleri

Uğurtan Akgül: Salgınla Mücadele Emekçileri Filyasyon Ekipleri

Siyasi partilerin Konya’daki il başkan yardımcıları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

CHP Konya İl Saymanı Uğurtan AKGÜL

Salgınla Mücadele Emekçileri: Filyasyon Ekipleri

 

Filyasyon kelimesi; Tıp’ta hastalığın kaynağını bulmak anlamına gelir. Özellikle bulaşıcı hastalıklarda, hastalığın ilk ortaya çıkış nedenini bulmak için yapılan çalışmanın genel adıdır.. Başka bir deyişle kaynak arama çalışmasıdır. Bu çalışmalar neticesinde tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler elde edilebilmektedir. En başarılı örneği güney korede uygulanan, salgın durumunda, bir hastanın tespit edildiği andan geriye doğru takip edilerek temas ettiği diğer kişileri de tesbit edip izolasyona almayı hedefleyen yöntemdir. Soy ağacı çıkarma, dallandırma, ilişkilendirme karşılığındadır.

Ve salgınla mücadelenin yılmaz neferleri filyasyon ekipleri.. Pandemi koşullarında en ağır işlerden biri de onların. Her gün onlarca COVID-19’lu hastalarla temas ediyor ve günün çoğunu yollarda geçiriyorlar. Çalışma koşullarının zorluğuna bir de gün içindeki psikolojik harp ekleniyor. Gittikleri evlerde bazen kötü muamelelerle karşılaşıyor bazen de hayatını kaybeden hastaların yakınlarının tepkilerine maruz kalıyorlar. Özveriyle çalışan filyasyon ekiplerinin işleri gerçekten çok zor. zaten şu anda herkes sokaktayken, herkes işe gidip gelirken, toplu taşımalar ağzına kadar doluyken ne temas tespit edebilirsiniz ne de o kadar temaslıya ulaşıp hizmet götürebilirsiniz

Filyasyon çalışmaları yürüten sağlık çalışanlarının süreç içerisinde farklı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.“Bunların başında filyasyon ekibindeki sağlık çalışanlarına kurum içi eğitim düzenlenmediği ya da eğitim düzenleyen ilçelerde geçici görevlendirme ile gelen sağlık çalışanlarının sürekli değişmesi nedeni ile eğitimlere devam edilemediği yer almaktadır. Ayrıca sağlık profesyoneli olmayan sağlık çalışanlarına Kovid-19 ve hijyen konusunda eğitimlerin düzenlenmemesinin bu çalışanlar arasında Kovid-19 pozitif görülme oranını arttırmaktadır.

Bugün Covid oldum mu acaba kaygısıyla ailenden, eşinden dostundan ayrı geçen aylar… Onlarca kişiye deva olmaya çalışırken en yakınlarına maddi manevi destek olamamanın verdiği çaresizlik Her gün büyük risk altında onlarca kişiden numune alıyorken belirgin semptomlar göstermeden test yaptıramamak, kronik hastalıkların olsa da, temaslı olsan da çalışmaya devam etmek…

Pozitif vakaların yüzde 11’i sağlık çalışanı. Sağlık çalışanları market poşetlerinden kapmadılar bu virüsü, görev başındayken yakalandılar, bu nedenle Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. Ekiplere kullanabilecekleri telefon ya da tablet temin edilmesi gerekmektedir. Araçlarda navigasyon bulundurulması, hem arkadaşların şahsi telefonlarını kullanmamalarını hem de adrese ulaşma kolaylığı sağlayacaktır. Filyasyon ekiplerine verilen eldiven, koruyucu elbise, siperlik YETERSİZ.. N95 maskeleri çoğu zaman standartlara uymuyor. N95 maskeleri ya ince ve hava geçiriyor ya da yüze tam oturmuyor. Filyasyon ekibindeki sağlık çalışanlarına tarama yapılmasına ihtiyaç vardır. EK ÖDEMELER filyasyonda çalışan tüm ekip çalışanlarına eşit bir şekilde yapılmalıdır.”

Bu onurlu ve meşekkatli görevde emeği geçen tüm sağlık emekçilerine teşekkür ediyorum. Sorunlarımız yazmakla bitmez. Sorunların ivedilikle çözüme ulaştırılması Partimiz ve şahsım adına en büyük dileğimdir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.