Türkiye'de Opel'den çok Mercedes satıldı!

Türkiye'de Opel'den çok Mercedes satıldı!

Türkiye'de ekonomik krizin etkileriyle otomobil fiyatları aşırı arttı. Ekim ayında Opel'den çok Mercedes'in satılması ise şaşkınlığa neden oldu.

Son dönemde otomobil fiyatları erişilemez seviyelere çıkmasına rağmen, ekim ayında araç satışlarında dikkat çeken bir detay yaşandı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verileri, Türkiye’de ekim ayında en fazla satılan markaların Fiat, Ford ve Renault olduğunu; diğer yandan daha pahalı olan BMW ve Mercedes satışlarının Nissan, Toyota, Opel, Honda, Citröen ve Peugeot’yu geçtiğini gözler önüne serdi.

Buna göre, 2022 Ekim’de 1.025 adet Nissan, 1.779 adet Opel, 1.741 adet Honda, 1.921 adet Peugeot satılırken, Mercedes-Benz satışları 2 bin 188 adede, BMW satışları ise 2 bin 496 adede ulaştı.

Bir diğer dikkat çeken veri ise, ekimde bir önceki yılın aynı ayına göre, daha pahalı olan markaların satışlarının, çok daha yüksek oranlarda artması oldu.

Peki fiyatlardaki yüksek seviyeye ve halkın alım gücünün her geçen gün erimesine rağmen bu nasıl oldu?

Otomotiv sektörü temsilcilerine göre, bunun en önemli nedeni araç tedariğinde yaşanan sorunlar.

Satışı düşük kalan markaların tedarikte yaşanan gecikmeler nedeniyle arz sorunu yaşadığı, bazı markaların ise ekim ayında hiç araç tedarik edemeyip, ayı sıfır stokla kapattığı belirtiliyor.

Bunun da ekim ayı perakende satış verilerine geçici bir şekilde yansımış olabileceği belirtiliyor.

EMİSYON ENDİŞELERİ DE ÜRETİME SEKTEYE UĞRATTI

Küresel bir otomotiv firmasının Türkiye temsilcisinin verdiği bilgiye göre, yaşanan bu tedarik sorununda ‘devam eden çip krizi’, ‘otomotiv parçası ithal edilen Tayvan’dan ham madde temin edilememesi’, ‘Çin-Tayvan gerginliğinin sektöre olumsuz yansımaları’ ve ‘Japonya’da bazı çip fabrikalarının yanması’ gibi durumlar etkili.

Buna ek olarak, 2035’ten sonra bazı ülkelerde trafikteki emisyonu yüksek araçların ceza alacak olması kaygısının, markaları üretimden ziyade AR-GE’ye yatırım yapmaya itmesinin de bir diğer sorun.

“Şu an içten yanmalı motorlarda dizeli bitirdiler. Benzinli üretimini düşürdüler. Ya hibrit ya elektrikliye dönmeye çalışıyorlar” diyen yetkili, şöyle devam etti: “Bununla ilgili AR-GE’ye yatırım yapıp, üretime çok da ağırlık vermiyorlar. Dolayısıyla arz sıkıntısı devam ettiği sürece bu sorunlar da devam edecektir.”

OPEL SATIŞLARI % 13,5 ARTARKEN, BMW % 121,4 ARTTI

Sektör temsilcilerinin aktardığı gibi bu durumun ekim ayında tedarik sorunu nedeniyle yaşanan geçici bir durum olduğu, yılın ilk 10 ayında yapılan toplam satışlarda da görülüyor.

ODD verilerine göre, 2022 Ocak-Ekim döneminde 22 bin 794 adet Peugeot, 24 bin 947 adet Opel, 36 bin 417 adet Toyota ve 70 bin 684 adet Renault satılırken, BMW satışları 13 bin 282 adet ve Mercedes-Benz satışları ise 17 bin 497 adet ile sınırlı kaldı.

Ancak satışlar, 2022 Ekim’de bir önceki yılın aynı ayına göre kıyaslandığında ise BMW ve Mercedes satışlarındaki artış hızının daha yüksek olduğu görülüyor.

Buna göre, 2022 Ekim’de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla Toyota satışları yüzde 1,3, Opel satışları yüzde 13,52, Renault satışları yüzde 32,74 artarken Honda satışları yüzde 22,4 ve Citroen satışları ise yüzde 45,11 azaldı.

Aynı dönem aralığında BMW satışları yüzde 121,47 artarken, Mercedes-Benz satışları yüzde 154,4 yükseldi.

‘ORTA SINIFIN ÇÖKÜŞÜ ETKİLİ OLMUŞ OLABİLİR’

Ekonomistler ise bu durumun, ‘bozulan servet dağılımının bir göstergesi’ olabileceğine işaret ediyor.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Başlevent, “Bu durumu, son ekonomik uygulamalar orta halli insanlara çok zarar verirken, servet sahibi olanların çok daha zengin olmasının bir göstergesi olarak yorumlayabiliriz” dedi.

“Düşük faiz politikası servet dağılımını bozdu. Zengin daha zengin olurken orta sınıf çöktü” diyen Prof. Dr. Başlevent ayrıca, hükümetin, yaklaşan seçim öncesi bu durumdan rahatsız olan geniş kitleler için ÖTV indirimi ya da matrah düzenlemesi yapıp, bu memnuniyetsizliği giderebileceği öngörüsünde bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum