Türkiye'de motosiklet kullanımı hızla artıyor

Türkiye'de motosiklet kullanımı hızla artıyor

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle vatandaş araba kullanmak istemiyor. Daha az yakıt tüketen motosikletlere talep bu yüzden artmış durumda.

E-ticaret firmalarının talebi, Artan trafik ve benzin fiyatları vatandaşları motosiklet kullanmaya yönlendirdi.

Türkiye'nin hızla büyüyen araç piyasası olan motosiklete talep oldukça arttı öyle ki bu artış yüzde 50'nin üzerine çıktı.

2021'de yüzde 21 büyüyen sektör, 2022 yılına gelindiğinde ise yüzde 64 arttı. Sektördeki artışın en belirgin nedenlerinden biri ise 0-50 cc motosikletler oldu. Vatandaşlar zorunlu trafik sigortası ve vergiden muaf oluşu nedeni ile bu  araçları daha çok tercih ediyor. 

2 yılda bir muayene zorunluluğu olan 50cc motosikletler aynı zamanda yakıt tasarrufu da sağlıyor. Ortalama 5 litre yakıt kapasitesine sahip olan bu araçlar ile bir depoda 150 ila 170 km yol gitmek mümkün. Öyle ki bu araçları bazı kullanan vatandaşlar ise daha fazla yol alabildiği iddiasında.

Artan akaryakıt fiyatları nedeni ile vatandaşa cazip gelen bu motosikletlerin eksi yanları ise şehirler arası yolculuğa uygun olmaması. Nedeni ise hız limitinin altında kaldığı için otobana çıkması yasak. 

Ayrıca 2020 yılında pandemi ile başlayan bu eğilim ile 250 bin yeni kullanıcı motosiklet ile ilk kez motosiklet ile tanıştı.

Döviz kurundaki önemli artış nedeni ile motosiklet fiyatlarının yükseldi. 3 ay öncesinde 16 bin TL olan 50 cc bir motosikletin şuanda satış bedeli 25 bin TL. Motor hacmi büyüdükçe elbette fiyatlarda değişiyor. Öyle ki 200cc ve üzeri araçlar en ucuz 50 bin TL'den başlıyor ve milyon liraya kadar gidiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.