Türk Yıldızları 30 yıldır uçuyor

Türk Yıldızları 30 yıldır uçuyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığının akrobasi timi Türk Yıldızları yaklaşık 30 yıldır nefes kesen gösterileriyle ay yıldızlı bayrağı göklerde dalgalandırıyor. Türk Yıldızları akrobasi timi bugün ülkemizin dünya çapındaki bir markası haline geldi

Milli Savunma Bakanlığı Türk Hava Kuvvetleri’nin Türk Yıldızları adı verilen akrobasi timi 1992 yılında kuruldu ve NF-5 uçakları ile eğitimlerine başladı. Türk Yıldızları, ilk gösterisini 4 adet NF-5A/B Freedom Fighter tipi uçak ile 18 Haziran 1993 tarihinde 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı’nda gerçekleştirdi. O tarihten bu yana gökyüzünde ülkemizi başarıyla temsil eden Türk Yıldızları akrobasi timi nefes kesen gösterileri ile yurtiçi ve yurtdışında başarılı görevler icra ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi ise Türk Yıldızları adına park açtı. Ankara Yolu üzerinde bulunan Türk Yıldızları Parkı yediden yetmişe herkesin büyük ilgisini çekiyor. Türk Yıldızları Parkı'nın tam karşısında ise Şehit Pilot Yüzbaşı Ümit Özer Parkı bulunuyor.

18-1-1280x790.jpg

TSK'NIN İLK KADIN FİLO KOMUTANI OLMUŞTU

Türk Yıldızları Filo Komutanlığını geçtiğimiz dönem Hava Pilot Binbaşı Esra Özatay yapmıştı. Böylelikle Özatay Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yapan ilk kadın filo komutanı olarak da tarihe geçti.

18-8-esra-binbasi-722x800.jpg

Türk Yıldızları Filo Komutanlığı görevini 4 yıl boyunca başarıyla yürüten Hava Pilot Binbaşı Esra Özatay görevini Albay Ümit Hürüz'e devretti.

18-5-albay-himmet-huruz-1199x800.jpg

Albay Hürüz, “Türk milletinin birlik ve beraberlik ruhunu, havada 6 uçak olarak temsil etmekteyiz ve milletimizin bizi kendi öz evlatları gibi bağırlarına basmaları bizi diğer timlerden ayıran en büyük özelliğimiz” dedi.

18-2-1187x800.jpg

TÜRK YILDIZLARI 30 YILDA 2 ŞEHİT VERDİ

Şu an Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda faaliyet gösteren Türk Yıldızları akrobisi timi büyük ilgi görüyor. Türk Yıldızları’nın yaklaşık 30 yıllık tarihinde 24 farklı ülkede uçuş faaliyetlerine katıldı. Gittikleri her ülkede büyük ilgi gören Türk Yıldızları timi ayyıldızlı bayrağımızı da gururla temsil etti. Türk Yıldızları ekibinden bugüne kadar 2 pilot şehit düştü. Samsunlu Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer 2012 yılında, Trabzonlu Hava Pilot Burak Genççelep ise 2021 yılında şehit düştü.

KONYA'NIN DÜNYA ÇAPINDAKİ MARKASI

Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde yer alan savaş pilotlarından oluşan Türk Yıldızları timi kendine has hareketleri ile dünyadaki sayılı gösteri ekipleri arasında yer alıyor. Özel günlerde yaptıkları uçuşlarla hayranlık uyandıran Türk Yıldızları'nı dünyadaki benzerlerinden ayıran bazı detaylar var. Türk Yıldızları dünyada 8 süpersonik savaş uçağıyla gösteri yapan ilk akrotim olarak da tarihe geçti. Türk Yıldızları ekibinin gösterilere hazırlık için yaptığı eğitim uçuşları ise nefes kesiyor.

18-8-640x800.jpg

'BEN DEĞİL BİZ OLMAYI HEDEFLİYORUZ'

Ekip halinde gösterileri gerçekleştirdikleri için pilotlar arası uyum ve senkronizasyonun çok önemli olduğunun altını çizen 5 Numara Solo Lider Binbaşı Hasan Kocabaş, “Havadaki ve yerdeki ekip çalışmasının, bir olmanın en güzel örneğini sergilemeye çalıştığımız Türk Yıldızları uçuşlarının kusursuz bir şekilde icra edilmesi en önemli amaçlarımızdan birisi. Senkronizasyon ise akrotim için çok önemli. Bunları sağlamak için uygun personel ile gerektiği kadar eğitim yaparak öncelikle ben değil biz olmayı hedefliyoruz. Milletimizden aldığımız güç ile kusursuz bir şekilde görevlerimizi icra etmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

18-9-1067x800.jpg

GÖKYÜZÜNE ÇİZDİĞİMİZ KALP EN KEYİF VERİCİ ANLARDAN BİRİ

Yaptıkları her hareketin emniyetli ve güvenli olması için sürekli eğitimlerini sürdürdüklerini kaydeden 6 Numara Yüzbaşı Solo Uçucu Gökhan Esen, “Bizi en çok heyecanlandıran hareketlerden bir tanesi kesişim hareketidir. Kesişim hareketinin zor olan kısmı, iki uçağın geçiş esnasında gerçekten birbirine çok yakın oluyor olması ve kesişimin tam seyirci merkezinde doğru zamanda yapılıyor olması. Bizi gerçekten zorlayan bir harekettir. Öncelikle emniyetli ve güzel yapılan bir gösteri baştan sona bizim için bir keyif abidesi. Fakat gösteri esnasında tüm halkımızı selamladığımız, onlara sevgimizi gösterdiğimiz ve gökyüzüne kocaman çizdiğimiz kalp bizim için en keyif verici hareketlerden bir tanesi” şeklinde konuştu.

24 FARKLI ÜLKEDE 150 UÇUŞ GÖSTERİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türk Yıldızları’nın yaklaşık 30 yıllık tarihinde 24 farklı ülkede uçuş faaliyetlerinde bulundu. Türk Yıldızları kuruluş tarihi olan 1992’den bu yana 24 farklı ülkede 150 uçuş gösterisi gerçekleştirdi. Türk Yıldızları, ülkemiz, milletimiz ve şanlı Türk bayrağımız en iyi şekilde temsil etti. Konya'nın ve ülkemizin dünya çapındaki bir markası haline gelen Türk Yıldızları toplumun her kesimi tarafından büyük ilgi görmeye devam ediyor.

ŞEHİT OLAN TÜRK YILDIZLARI PİLOTLARI

BU UÇAKTA YETİM HAKKI VAR ATLAYAMAM!”

30 yılda ülkemizin ve şehrimizin dünya çapındaki bir markası haline gelen Türk Yıldızları timi bugüne kadar iki pilotunu da şehit verdi. Hava Pilot Yüzbaşı Ümit Özer, 12 Mart 2012 tarihinde eğitim uçuşu sırasında uçağın kaza kırıma uğraması sonucu şehit düştü. Yüzbaşı Ümit Özer, kulenin ısrarla “Fırlatma koltuğunu açarak, uçaktan atla” çağrılarına rağmen uçağı indirmeyi tercih etti. Şehit Ümit Özer'in “Bu uçakta tüyü bitmemiş yetimin hakkı var. Atlayamam. İndirmeye çalışacağım” olmuştu. Türk Yıldızları'nın ilk şehit pilotu olan Ümit Özer'in bu sözleri ise tarihi geçti. 10 yıl önce şehedat şerbeti için Ümit Özer, memleketi Samsun'a defnedildi. Şehit Ümit Özer, Türk milletinin kalbinde ayrı bir yer edindi.

18-7-umit-ozer-826x800.jpg

TÜRK YILDIZLARININ İKİNCİ ŞEHİDİ BURAK GENÇCELEP

Türk Yıldızları ikinci şehidini ise 7 Mart 2021 tarihinde verdi. Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep de Konya'da gerçekleştirilen eğitim uçuşu sırasında uçağının kaza kırıma uğraması sonucu şehit düştü.

18-6-burak-gencceleb-812x800.jpg

18 Mart Çanakkale Zaferi gösterilerine hazırlanan Türk Yıldızları ekibi Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep 9 yıl sonra ikinci pilotunu da şehit verdi. Burak Gençcelep, memleketi Trabzon'da gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. Burak Gençcelep'in adı memleketi Trabzon'da okullara verilerek, yaşatılıyor.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum