Türbeden medet umdular

Türbeden medet umdular
YGS için, dün öğrenciler ve öğrenci velileri türbelere akın etti. Vatandaşların türbelerde dilek dilemesi ise ilahiyatçılar tarafından tepki çekti

Bugün yapılacak olan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı (YGS), sınava girecek olanları ve sınava gireceklerin yakınlarını dün türbelere, yatırlara ve camilere akın ettirdi. Sınava bir gün kala vatandaşlar Mevlana Müzesi, Şems-i Tebrizi Türbesi, Tavus Baba Türbesi gibi yerlere giderek dua edip dilek diliyor. İlahiyatçılar ise türbelerde dilek dilemenin yanlış olduğunu söylüyor. Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan ve isteklerin sadece Allah’tan talep edilebileceğini ifade eden Konya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Erdem, türbelerden ve yatırlardan dilek dilemenin hiçbir faydası olmadığını dile getirdi. Öğrencilerin önce çalışıp sonra sadece Allah’tan yardım dilemelerini gerektiğini vurgulayan Erdem, “Birini Allah ile arada vasıta kullanmak, cahiliye dönemi Araplarının putları aracı kılması gibidir. Tabi yatırlara giden vatandaşların görüşleri ne yönde onu bilemeyiz. Türbeler ve yatırlar geçicidir. Kalıcı olan tek şey Allah’tır. Zorda kalanlar gidip türbe ve yatırlardan dua etmesi kesinlikle yanlış bir davranıştır. YGS’ye girecek olan önce dersine çalışmalı. Sonra Allah’tan yardım dilemelidir. Zorda kalınca değil. Medet umulacak sadece Allah’tır” ifadelerini kullandı.

TÜRBEDE DİLEK DİLEMEK ŞİRKTİR

Konya Aydınlar Ocağı’nın Tefsir Sohbeti’nde konuşan Hadis ve Tefsir Uzmanı Muammer Koşdaş ise, “Türbe ve yatırlara giderek yazı yazmak, çaput bağlamak ve dilek dilemek şirktir” dedi. Araf Suresi’nin tefsirini aktaran Koşdaş Hoca, kıyâmetin kâfirler üzerine kopacağını belirterek “Kıyamet, ansızın gelen bir musibet ve yok oluştur” dedi. 188’inci âyetten ve 200’üncü ayete kadar yorumlayan Koşdaş Hoca, “Ben ancak müjdeleyici ve korkutucu olarak gönderildim” hadis-i şerifi hatırlatarak 189. ve 190. ayetleri mealen okudu. “Hiçbir şey yaratmadan ve kendileri yaratılmış olan putlara mı Allah’a ortak ediyorlar, ona eş koşuyorlar” ayetiyle dinleyenleri uyaran Muaamer Koşdaş Hoca, YGS’yi hatırlatarak bazı öğrenci ve insanların, türbe ve yatırlara giderek onlardan (yazı yazarak, çaput bağlayarak) yardım dilediklerine dikkat çekerek “Türbe ve yatırlara giderek yazı yazmak, çaput bağlamak ve dilek dilemek şirktir” diye konuştu. Çocuğu sınava gireceği için çok heyecanlı olduğunu söyleyen ve Mevlana Türbesi’nde dua eden öğrenci velisi Mukaddes Öznur da, türbede edilen duanın daha sevap olduğunu düşündüklerini söyledi. Öznur, “YGS’ye kızım girecek. Onunla birlikte buraya dua etmek için geldik. Türbelerde yatanların birçoğu mübarek şahsiyetler. Onların yanında dua etmenin daha faydalı olacağına inanıyoruz. Kızım elimden geleni yaptı. Şimdide dua edeceğiz. İsteğimizi bizim çocuğumuzun ve tüm ailelerin çocuklarının iyi bir puan alması. Herkese başarılar diliyorum” dedi.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.