Tercihleri dikkatli bir şekilde yapın

Tercihleri dikkatli bir şekilde yapın

Kurban Bayramı’ndan önce YKS sonuçları açıklandı. Sırada tercihler var. Bu yıl öğrenciler küresel pandemiden dolayı COVID önlemleri kapsamında sınava girdiler

Özel Konya Başak Anadolu Lisesi Okul Müdürü Yılmaz Taşcı ve Rehber Öğretmeni Ferhat Kont ile tercih sürecini ve meslek seçimini konuştu. Yılmaz Taşcı, “Öncelikle sonuçlar ne olursa olsun, tüm öğrencilerimiz bu ülke için bir değer olduğunu bilsinler. Sınavların bir son değil yeni bir başlangıç olduğunu akıllarından çıkarmasınlar.  Her yıl olduğu gibi üzülenler de var, sevinenler de… Her bir öğrencimiz Bu ülkenin kaderini belirleyecek ve yön verecek bireyler olduklarını hiçbir zaman unutmasınlar. Seçecekleri ve mutlu olacakları bir meslek; sadece kendileri için değil, bu ülke içinde büyük önem arz ediyor.  Doğru meslek seçimi gerçekten zordur. Hayatımızın geri kalanını severek yapacağımız doğru mesleği seçmek zorundayız. Bu süreçte kararlarımızda etkin rol oynayan bazı kişiler elbette ki olacaktır. Değer verdiğimiz kişilerin düşünceleri bizim için önemlidir ancak mesleği icra edecek kişide biziz. Yani son kararı kendimiz vermek zorundayız. Üniversite bir dönüm noktasıdır. Üniversite tercihlerinde çok dikkatli olmalıyız. Sırf birileri mutlu olsun ya da 'kazanamamış' demesinler diye kesinlikle puanımızın yettiği üniversiteyi tercih etmemeliyiz. En çok istediğimiz üniversiteden başlayarak listemizi düzenlemeli, pişman olacağımız bir yeri yazmamalıyız. Öncelikle Kendimizi Tanıyalım. Öncelik sıramızı belirledikten sonra alternatif seçeneklerimiz olup olmadığını sorgulayalım. Alanları ve Meslekleri Tanımaya çalışalım, bu konuda rehber öğretmenlerden ve uzmanlardan destek alalım. Bu meslek bana uygun mu diye düşünelim. Üniversite Sınavında başarılı olmak seçeceğiniz meslek te ve hayatta başarılı olacağınızın garantisi değildir. Son olarak içinde yaşadığımız süreç ve gelecekle ilgili birçok mesleğin hayatımızdan çıkacağını ya da önem sırasını kaybedeceğini de aklımızdan çıkarmayalım.  Konu ile ilgili Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın 22 Nisan 2020’de Twitter’da bir ifadesinde şu cümlelerini hatırlatmak isterim:
‘Bundan sonra bio-güvenlik, siber güvenlik ve gıda güvenliği çok daha büyük önem kazanacak. Biyolojik ürünler, tedavi yöntemleri ve aşılar, bio-terör tehdidi, halk sağlığının ve ulusal güvenliğin ana başlıkları arasında yer alacak’  Bu İfadelerin bizlere geleceğin mesleklerini düşünmemiz hakkında da ipuçları vermekte diye düşünüyorum. Bir eğitimci olarak Gençlere tavsiyem;  Mazisi güçlü olan bir milletin evlatları olarak kendi toplumuna yabancılaşmadan insanlığı kucaklayacak bir nesil olma sorumluluğuyla, Hayallerini yaşamak ve topluma faydalı olmak adına bilgiyi ürüne, ürünü esere dönüştürecek meslekler seçmeleri olacaktır.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.