"Tercihinizi doğru yapın"

"Tercihinizi doğru yapın"

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri tercih heyecanı sardı. Tercih işlemleri 5 Ağustos’ta başlayacak ve 13 Ağustos’ta sona erecek. Uzmanlar, adayların tercihlerini daha dikkatli yapmasını gerektiğini söyledi

Adayların, istedikleri bir yükseköğretim programına yerleşmesinde, başarılı bir sınav geçirmek kadar bilinçli ve tutarlı bir tercih listesi oluşturmak da önem taşıyor. Öğrencilerin uzun emekler vererek hazırlandığı YKS sınavı sonuçları açıklandı. Sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih işlemleri 5-13 Ağustos tarihleri arasında ÖSYM’nin internet sitesinden gerçekleştirilecek. Uzmanlar, ilgi ve yetenekler doğrultusunda tercihte bulunulması gerektiğini, kulaktan dolma bilgilerle tercihte bulunmaması gerektiğini söylüyor.

“YANLIŞ TERCİH 4 YIL YANLIŞ MESLEK 40 YIL KAYBETTİRİR”

YKS 2021 sonuçlarının açıklanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Özel Enderun Fen ve Anadolu Lisesi Rehberlik Psikoloji Danışman Öğretmeni Mehmet Doğan, “Üniversite tercihi yapmak sınava hazırlanmaktan daha zor olan bir süreçtir. Yapığımız tercihle hayatımızın geri kalan kısmını etkileyecek bir süreçtir. Yanlış tercih bir yıl, yanlış tercih 4 yıl yanlış meslek 40 yıl kaybettirir” dedi Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: İlgi ve yeteneğimiz doğrultusunda tercihte bulunalım. Kulaktan dolma bilgilerle tercihte bulunmayalım. Ailemizi düşüncelerine değer verelim ama onlar mutlu olacak diye istemediğimiz bölümleri yazmayalım. Üniversite ve meslek seçimi kişiye özel olduğu için puana göre değil isteğimize göre tercihte bulunalım, ölü tercih olur diye istediğimiz bölümü puanı düşük, istemediğimiz bölüm puanı yüksek diye istemediğimiz bölümü üst tercihte bulunmayalım. Tercih kılavuzunu iyi inceleyelim, özel koşullara dikkat edelim. Mesela tercih ettiğimiz bölüm 170-190 cm arasında boy ister. Sizin boyunuz 165 cm olursa üniversiteye yerleşseniz bile kayıt yaptıramazsınız."

TERCİH KILAVUZUNU İYİ İNCELEYİN

Tercihte bulunacak öğrencilerin ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunun iyi incelenmesi gerektiğini söyleyen Doğan, şunları kaydetti: “Tercihte bulunurken puana göre değil başarı sırasına göre yapalım. Toplam 24 tercih hakkınız var. Tercih yelpazeniz geniş tutmanızı tavsiye ederim. Sıralaması 100 bin olan bir kişi 70 bin sıralamasından tercih yapmaya başlayıp son tercihlerini 150 bin-200 bine kadar geniş tutabilirsiniz. Rehber öğretmenler veya tercih alanında uzman kişilere danışarak yardım almalı. Tercihte bulunacağı meslek ve üniversite hakkında araştırma yapmalı. Tercihte bulunurken bugün revaçta olan meslekler üzerinden hareket etmemeli, bugün revaçta olan meslek siz mezun olduğunuzda popülerliğini yitirebilir. Seçtiğiniz mesleğin gelecek 20 yıl için nasıl bir konum olacağını araştırmak önemli”

TERCİH DÖNEMİ BİTENE KADAR TERCİH DEĞİŞTİRME OLANAĞI VAR

Tercih döneminde kulaktan dolma bilgilere göre hareket edilmemesi gerektiğini vurgulayan Doğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Tercih dönemi bitene kadar tercih değiştirme olanağı vardır. Ancak her duyumda, her görüşten sonra tercihlerle oynamak doğru değildir. Eğer çok önemli durum ortaya çıkmış ya da çok ciddi bir değişiklik olmuşsa tercih değiştirilebilir. Tercihleri ÖSYM sitesine T.C. kimlik numaranız ile birlikte ÖSYM şifreniz veya E-devlet şifresi ile girilirken herhangi bir sürprizle karşılamamak için aday şifrenizi hiç kimse ile paylaşılmamalı."

SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum