Tercihinizi doğru yapın

Tercihinizi doğru yapın

Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih dönemiyle ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulunarak doğru tercih yapmanın sürpriz sonuçlar ortaya çıkarabileceğini söyledi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Artı Kariyer Merkezi Koordinatörü Öğr. Gör. Ali Bozgedik, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih dönemiyle ilgili öğrencilere tavsiyelerde bulundu. 2021 YKS sonuçlarına göre sınavı geçerli aday sayısının 2 milyon 416 bin 748 olduğunu aktaran Bozgedik, “Dil puanı hariç diğer tüm puan türlerinde kız adayların erkek adaylardan daha başarılı olduğu gözlemlenmektedir. Sayısal verilere göre bu yıl Türkçe ve Matematik alanlarında Türkiye ortalamalarının düştüğü görülmektedir. Uzaktan eğitimin öğrencilerin sınav sonuçları ve alınan puanlarda etkisinin olumsuz yönde olduğu anlaşılmaktadır.” dedi. Bölüm puanları ve başarı sıralarının geriye çekileceği tahmininde bulunan Bozgedik, “YKS 2021 sonuçlarına göre, önceki yıla kıyasla SAY (Sayısal) puan türünde 295 bin, EA (Eşit Ağırlık) puan türünde 400 bin, SÖZ (Sözel) puan türünde 251 bin aday 180 barajının altında kaldı. Bu sebeple yığılmanın az olacağı, dağılımın normal olacağı görülmektedir. Buna bağlı olarak tercih sonuçlarında birçok yıla oranla daha çok öne doğru kaymalar olabilir. Dolayısıyla bölümlerin puan ve başarı sıralarının geriye çekeceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

SADECE 2020 BAŞARI SIRASINA GÖRE TERCİH YAPMAK SAĞLIKLI DEĞİL

Sadece 2020 başarı sırasına göre tercih yapacak olan adayları uyaran Öğr. Gör. Bozgedik, “2021 YKS yığınsal dağılımına baktığımızda en çok 2018 yılı YKS yığınsal dağılımına benzediğini gözlemliyoruz. Fakat bu iki yılın yığınsal dağılımını karşılaştırdığımızda 300 puan üzerinde makasın yukarı doğru açıldığını görmekteyiz. Bu demektir ki tercih yaparken 2018 yılı başarı sıraları dikkate alınabilir. Fakat piramidin yukarısına doğru çıkıldıkça yapılabilirlik az olduğundan, bulunduğu dilime göre tercih listesini daha üst sıralardan başlatmak sağlıklı olacaktır. Örneğin, SAY 70 bin sıralamasında yer alan öğrencinin önden yüzde 40, arkadan yüzde 50 tercih yapması önerilebilir. Sadece 2020 başarı sırasına göre tercih yapacak adaylar yanılgıya düşebilir.” ifadelerini kullandı. Bozgedik son olarak öğrencilere, akıllı tercih yapmaları için bu yıl muhakkak profesyonel tercih desteği almalarını tavsiye ederek, tercih sürecinde başarılar diledi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.