Tarım Fuarı  tehlikede!

Tarım Fuarı tehlikede!

Türkiye’nin en büyük tarım fuarlarından biri olan Konya Tarım Fuarı tehlikeye girdi. Konya’dan 50’ye yakın firmanın bu yıl düzenlenecek olan Tarım Fuarı’na katılmama kararı aldığı öğrenildi

Türkiye’nin en büyük tarım fuarlarından biri olan Konya Tarım Fuarı tehlikeye girdi. TÜYAP Fuarcılık ve Konya Ticaret Odası işbirliği ile birlikte düzenlenen Tarım Fuarı’na yüksek kira ücretleri, yer sıkıntısı gibi nedenlerden dolayı bu yıl Konya’dan 50’ye yakın firmanın katılmama kararı aldığı öğrenildi. Geçtiğimiz yıl 20 ülkeden 427 firma ve 1281 markanın son teknolojiyle harmanlandığı ürünlerini toplamda 96 bin metrekare açık ve kapalı alanda sergilediği Konya Tarım Fuarı, 97 ülkeden 307 bin 919 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştı.

YAPILAN HOLLER DE YETERLİ OLMADI

15 Mart 2013 tarihinde 19 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan fırtına sonrası, Konya Ticaret Odası rekor bir sürede tam 6 holü bir yıl olmadan tamamlayarak modern bir fuar alanını oluşturmayı başardı. Bu hollerle, bir anda Türkiye'nin en büyük fuarı unvanını eline geçiren Konya, markalaşma yolunda hızlı adımlarla ilerlemeye başladı. 3-4 yıl sonra bu hollerde yetmemeye başladı. Bir yılda 6 hol yapan Konya Ticaret Odası, sektörün maddi ve manevi destek vermesine rağmen bir daha hol yapmaya yanaşmadı. TÜYAP gibi dev bir fuar şirketinin, Bu kadar büyük fuar alanını yılda bir sefer kullanması, başka fuarları Konya'ya getirmemesi yıllardır tepkilerin odağına oturmasına sebep oluyordu.

KİRA ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK

TÜYAP Fuar Merkezi’nde kira ücretlerinin çok yüksek olduğunu dikkat çeken firma yetkilileri, “Tarım Fuarı’na katıldığımız zaman kiraladığımızın alanınan günlük metrekekaresine 300 TL para ödüyoruz. En aşağı bir stand 100 metrekare oluyor. Neredeyse en düşük 30 bin TL ücret ödüyoruz. Her yıl fuar ücretlerine yüzde 20 zam yapılıyor. Bu ücretin düşürülmesine ve mevcut alanların genişletilmesini istiyoruz. Bazen makinelerimizi sığdırmakta zorlanıyoruz. Konya Ticaret Odası’na bu konuda teklifte bulunduk. Onlar da Fuar alanın genişletecek bütçeye sahip olmadıklarını söyledi. Daha fazla holl yapamıyoruz diyorlar. Konyalı firmalar olarak fuar alanı genişletip bunu da kira ücretinden düşürülmesi teklifini ilettik. Bu teklifimiz de Konya Ticaret Odası tarafından kabul görmedi. Biz de mecburen bu yılki Konya Tarım Fuarı’na katılmama kararı aldık” dedi.

FUAR İKİ YILDA BİR DÜZENLENSİN

TÜYAP Fuarcılık’a Tarım Fuarı’nın her yıl değil iki yılda bir düzenlemesi teklifinde bulunduklarını da hatırlatan firma yetkilileri, şunları kaydetti: “Almanya gibi ülkelerde fuarlar iki yılda bir yapılıyor. Biz de neredeyse her yıl fuar yapılıyor. Özellikle de bahar aylarında Türkiye’nin birçok şehrinde her hafta bir tarım fuarı düzenleniyor. Bu ziyaretçinin büyük fuarlara talebini düşürüyor. Her yıl yeni bir makine üretme imkanımız olmuyor. Her yıl aynı ürünlerle çıkılıyor. Fuarda önceki yıllarda ürettiğimiz makineleri sergilemek zorunda kalıyoruz. Uluslar arası bir tarım fuarı düzenleniyor ama Konya’ya bu dönemde charter seferi yapılmıyor. Her yıl düzenlendiği için yabancı katılımcı da çok az oluyor. Fuar’da boş bir kalabalık oluyor. Bu yüzden Tarım Fuarı’nın iki yılda bir düzenlenmesini istiyoruz. Maalesef; bu çağrımıza yetkililer gereken ilgiyi göstermedi. Biz de Konyalı firmalar olarak fuara katılmama kararı aldık.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

fuar1.jpg

img_7491.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum