Tarih yok edilmesin!

Tarih yok edilmesin!
Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Serdar Işık Karatay Belediyesi öncülüğünde yürütülen konut yapı kooperatifleri için tarihi evlerin yıkılmasına tepki gösterdi

ESKİ EVLERİMİZ BİR BİR YIKILIYOR

Karatay Belediye öncülüğünde yürütülen konut yapı kooperatifleri için tarihi Konya evlerinin yıkılması tepkilere neden oluyor. Karatay İlçesi’nin eski Konya evleri bakımından zengin bir bölge olduğuna işaret eden Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı M. Serdar Işık, bu evlerin tarihi özellikleri dikkate alınmadan yıkılmasının büyük bir yanlışlık olduğunu vurguladı.

İMAR ADALETSİZLİĞİ YAPILIYOR
Karatay Belediyesi tarafından yaptırılan konutların son derece hatalı olduğuna dikkat çeken M. Serdar Işık, belediyenin arsa ve imar nizamını kendisinin ortaya koyduğunu, etrafındaki diğer kooperatif ve mülk sahipleriyle adaletsiz bir yarış olduğunu söyledi. Işık, belediye öncülüğünde yapılan kooperatife imar tadilatı yapılırken, diğer kooperatife yapılmamasının en büyük adaletsizlik olduğunu bildirdi.

BOŞ BULDUĞUN YERE KONUT YAP ANLAYIŞI
Belediye öncülüğünde yapılan konutların en önemli sorunlarından bir tanesinin de tarihi dokuyu yıpratan ve yok eden bir yapılaşmaya gidilmesi olduğunu anlatan Serdar Işık, “Boş bulduğun yere konut yap düşüncesiyle hareket ederek şehrin imar düzeni zedeleniyor. Yeni imara açılan yerlere bakıldığında ise kerpiç evlerin yoğunlukla bulunduğu yerler olduğu gözlenebiliyor” dedi.


Tarihe sahip çıkılsın

Eski bina denildiği zaman akıllara ahşap işlemeli bina geldiğine işaret eden Serdar Işık, bu düşüncenin yanlış olduğunu, Konya’nın kültüründe, kerpiç üzeri kamış ve toprak dam olan binaların olduğunu vurguladı

Karatay Belediyesi öncülüğünde yürütülen konut yapı kooperatifleri için tarihi Konya evlerinin yıkılması tepkilere neden oluyor. Karatay’ın eski Konya evleri bakımından zengin bir ilçe olduğuna işaret eden Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı M. Serdar Işık, bu evlerin hiç dikkate alınmadan ‘boş bulduğun yere konut yapmak’ anlayışının doğru olmadığını net bir şekilde vurguladı.
Karatay Belediyesi’nin Sedirler Caddesi üzerinde bulunan Ak-Saray Konut Yapı Kooperatifi için eski Konya evlerini yıkması ve diğer konutlarda olduğu gibi tarihi dokuya önem vermemesi tepkilere neden oluyor.
BELEDİYENİN KOOPERATİFLERİ ADALETSİZLİĞE YOL AÇIYOR
Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmede bulunan Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı M. Serdar Işık, Karatay Belediyesi’nin yapmış olduğu kooperatiflerin odalarının gündeminde olduğunu hatırlattı. Kooperatiflerin son derece hatalı olduğuna işaret eden M. Serdar Işık, belediyenin arsayı ve imar nizamını kendisinin ortaya koyduğunu, etrafındaki diğer kooperatif ve mülk sahipleriyle son derece adaletsiz yarışmaya neden olduğunu vurguladı. Yan yana iki arsa, bir tanesinin belediye öncülüğünde kooperatif, diğerinin de başka bir kooperatif olduğunu anlatan Serdar Işık, belediye öncülüğündeki kooperatifte imar tadilatları yapıldığını, ancak diğer kooperatif söz konusu olduğunda yoğunluğu artırıcı sebeplerden dolayı buna izin verilmediğini örnek gösterdi.
KONYA’NIN ESKİ EVLERİ TOPRAK DAMLI BİNALAR
Belediye öncülüğünde yapılan kooperatiflerde bir diğer sorunun da tarihi dokunun yok edilmesi olduğuna dikkat çeken Serdar Işık, şöyle devam etti: “Karatay, eski Konya evleri bakımından zengin bir ilçe. Onları hiç dikkate almadan boş bulduğu yere konut yapmak hatalı bir düşünce. Konya kültüründe eski bina dediğimiz zaman akıllara ahşap işlemeli bina geliyor. Bu doğru değil. Kerpiç üzeri kamış ve toprak dam olan binalar Konya’nın yerli kültüründe var. Bu binalar bizim kültürümüzde var. Bu nasıl olsa kerpiçten yapılmış yıkılmasında sorun yoktur düşüncesi söz konusu. Ama bu doğru bir düşünce değildir. Bunu biz defalarca ifade ettik ama bir netice alamadık.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.