Tandır başında börek keyfi

Tandır başında börek keyfi

Bir zamanlar evinde yaptığı tandırı, ticarete dökmek isteyen Zeliha Ceylan. Meram Eskiyol'da kurduğu fırınla tandır lezzetlerini meraklılara sunuyor. Pek çok kişi Zeliha ustanın yaptığı bol tereyağlı tandır böreğinin müdavimi oldu

BU HABER MERHABA ŞEHİR DERGİSİ TEMMUZ AĞUSTOS SAYISINDA YAYINLANMIŞTIR.

Eskiden evlerin hemen hemen hepsinde tandır bulunurdu. Evin ekmek ihtiyacını gidermek için haftada en az bir defa tandır yanardı. Tandırda ekmek dışında yanan ateşi değerlendirmek için çeşitli yemekler de yapılırdı. Tandır başında ekmek yaparken yenilmek üzere "tandır böreği" yapılırdı. Peynir ve et çeşitleri ile yapılan tandır böreği, bol tereyağı ile yağlanarak yenilir. Tandır böreği lezzeti damak tadına düşkünler tarafından adeta aranıyor. Müstakil evlerin bazısında tandır bulunsa da tandır yapan yer neredeyse yok denecek kadar az. Bazı girişimciler unutulan Konya tandır geleneğini kurdukları fırınlarla yaşatmaya çalışıyor.

Kurulan fırınlar günlük olarak tandır ekmeği üretimi yapıyor. Ekmek fırınlarının ekmeğini beğenmeyen vatandaşlar. Günlük olarak tandır ekmeği almaya geliyor. Tandır fırınlarına gelen vatandaşlar ekmeğin yanında tandır böreği gibi hasretini çektikleri lezzetleri tandır başında tadıyor.

img_0506.jpg

Meram Eskiyol üzerinde kurdukları tandır fırınları ile vatandaşın özlemini gideren Zeliha Ceylan tandır büyük ilgi görüyor. Vatandaşlar tandır fırınına özlemini çektikleri tandır ekmeği, tandır böreği ve gevrek çeşitlerinden almaya geliyor.

TALEPLERE YETİŞEMİYORUZ

Şehir dışından gelen misafirlere ikram için tandır denilince ilk akla gelen isimlerden olan Zeliha usta tandırda ekmek ve börek meraklıları ile zaman zaman şehri ziyarete gelenlere ekmek ve börek yapıyor. Zeliha usta, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na ve Konya'ya gelen üst düzey bürokratlara da zaman zaman ekmek yapıyor. 11 yıldan beri tandır ekmeği ve çeşitlerini yaptıklarını söyleyen Ceylan, bu işi 5 yıl evinde yaptıklarını belirterek, “5 yıl sonra ya yemek ya da tandır işi yapmayı düşündüm. Tandır fırını açmaya karar verdik. İş yerimizde iki tandırımız var. Çalışanlarımız burada vardiyalı bulundukları için sayımız değişiyor. Çalışan sayısı ve tandır sayıları az olunca da gelen talepleri bazen yetişemiyoruz” dedi. Tandırda pişen yiyeceklerin ayrı bir tadı ve lezzeti olduğunu söyleyen Ceylan şöyle konuştu: “Eskiler ekmek yaptıktan sonra tandırın közü boşa gitmesin değerlendirelim diye tandırda çeşitli şeyler yaparlarmış. Mesela gevrek, tandır çorbası, güveç, kuru fasulye, nohut, son kalan köze gömülür. Ekmeğin yanı sıra akşam yemeği de çıkar. Mesela ben tandırda su böreği de yapıyorum onun da ayrı bir lezzeti oluyor. Tandırda tatlı bile yapılır. Sipariş gelirse sac arası, katmer, bülbül yuvası, gülberiye gibi tatlıları yapıyoruz.”

 

img_0529.jpg

UN VE BÖREK İÇİ ÖNEMLİ

Tandır yapımının püf noktalarından bahseden Zeliha Ceylan şöyle konuştu: “Öncelikle tandır fırını iyi olacak. Biz sille tandır fırını kullanıyoruz. Ekmekte un olarak özel bir un karışımımız var. Erzurum ve Afyon'dan gelir. Maya kullanmayız üretme denilen usulde hamurdan bir miktar ayırarak sonraki hamurda kullanırız. Ocağı da dengeli bir şekilde yakmak lazım. Fazla yanarsa ekmek yanar, az yanarsa da tandırın duvarlarına yapışır kalır. Biz yine de ısıyı dengelemek için bazı işlemler uyguluyoruz.”

 

img_0572.jpg

 

Tandır fırınına pek çok vatandaş da börek yemeye geliyor. Küflü peynirli özel peynir karışımından yapılan peynirli börek vatandaşların yoğun beğenisini kazandı. Etten vazgeçemeyenler için de kıymalı tandır böreği yapılıyor. Zeliha usta toplu gelen müşterilerine börekleri yağlayıp bir tepsi içerisinde servis ediyor. Tereyağını börekten esirgemeyen Zeliha usta, Konyalıların 'börek yerken avurtlarından yağ damlaya damlaya akacak' tabirini gerçekleştirilebilecek nadide bir hizmet sunuyor. Tandır ekmeği 1 lira, börek 3,5 lira, tereyağlı gevrek çeşitleri ise 15-20 lira arasında değişiyor.

 

img_0587.jpg

Konya Belediyelerinin tandıra gereken önemi vermediğini ifade eden Ceylan, “Tandır, has Konyamızın değeri ama sahip çıkılmıyor, zorluk çıkarılıyor. Bir belediye Konya evi yapmıştı. Açılışta tandır böreklerini biz verdik. Biz o evde tandır geleneğini devam ettirelim dedik, kabul etmediler. Yurt dışından bu lezzetleri tatmaya geliyorlar, biz gereken desteği vermiyoruz. İnşallah bundan sonra tandıra gereken destek verilir” diye konuştu.

HÂLİD ŞEN - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.