Süte kriz bahanesi
Yayınlanma:
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, ekonomik krizden dolayı süt alımlarını kısan firmaların, tüketimdeki azalmayı bahane ederek çiğ süt alım fiyatını geriye çektiklerini belirtti.
Motuk, yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizdeki süt üreticilerinin, süt üretimi az olmasına rağmen son 25 yılın en düşük seviyesine inen çiğ süt alım fiyatlarından dolayı zor günler yaşadığını ifade etti.
Çiğ süt fiyatlarının anormal düşmesine rağmen market raflarındaki fiyatların değişmemesinin büyük bir çelişki olduğunu vurgulayan Motuk, 2008 yılının son aylarında marketlerde sadece içme sütünün fiyatının yüzde 2 oranında azaldığını, tereyağ fiyatlarının yüzde 8, kaşarın fiyatının yüzde 3.4, beyaz peynirin fiyatının ise yüzde 3.6 oranında arttığını vurguladı.
Ekonomik krizden dolayı süt alımlarını kısan firmaların, tüketimdeki azalmayı bahane ederek çiğ süt alım fiyatını geriye çektiklerini, bunun yanında maliyetlerini bile karşılayamayacak hale gelen hayvancılık işletmelerinden çoğunun kapanarak süt ineklerini kesime yolladıklarını ifade eden Motuk, açıklamasında şunları kaydetti:
''Birçok hayvancılık işletmesi kapanma noktasına gelmiştir. Ürettiği sütü çok ucuza satmak zorunda kalan üretici, mevcut durumda 1 kilo süte karşılık 1 kilo yem alamamaktadır. Son 30 yıllık dönemde ilk kez süt/yem paritesi 1'in altına gerilemiştir. Süt fiyatlarındaki ani düşüşün en önemli sebeplerinden birisi olarak da süt sanayicilerinin, daha ucuz olduğu için yurt dışından süt tozu ithal etmesi gösterilmektedir. Süt tozu ithalatında belirli bir kota belirlenmiş olmasına rağmen Türkiye'ye 'buzağı maması' adı altında süt tozu girişinin yapıldığı yönünde şikayetler vardır. 2008 yılında ülkeye 43 bin ton civarında buzağı maması ithal edilmiş, yem üreticilerinin verdiği bilgilere göre bu miktar ülke ihtiyacının çok üzerindedir.''
Konya bölgesinde de süt alım fiyatlarının düştüğünü vurgulayan Motuk, fiyatların düşmesinde en büyük etkenlerden birinin de sütün toplanmasının birlikler yerine şahısların yapması ve süt üreticilerinin birlikte hareket edememesi olduğunu belirtti.
Motuk, Karapınar ve Ereğli bölgelerinde küçük işletme sahiplerinin geçen yıl litresini 55-65 kuruşa sattıkları sütü bu yıl 45 kuruşa kadar düşen fiyatlarda verdiklerini ve zarar ettiklerini, durum böyle giderse hayvan yetiştiriciliğini bırakmak zorunda kalacaklarını dile getirdiklerini bildirdi.
Süt üreticilerinin mevcut sıkıntılarını en aza indirebilmek için, 2007 yılından kalan ödenmemiş buzağı teşvik primlerinin en kısa zamanda ödemesi ve yetiştirici borçlarının faizsiz ertelenmesinin sağlanması gerektiğini belirten Motuk, süt ve süt ürünleri tüketimini artıracak kamuoyuna yönelik programlar geliştirilmesi, süt ve ürünlerindeki KDV oranlarının düşürülmesinin, alınması gereken tedbirler arasında yer aldığını kaydetti.
Resmi İlanlar
Türkiye
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.