Süt üreticisi fiyatlardan şikayetçi

Süt üreticisi fiyatlardan şikayetçi

Aksaray Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Nadi Ünlü, üretici süt fiyatlarının bir yıl içinde düşerek, 5 yıl önceki fiyatlara gerilediğini bildirdi.


Ünlü yaptığı açıklamada, hayvancılık sektöründe kısa sürede büyüyen ve gelişen Aksaray'ın, Türkiye'nin sayılı illeri arasında yer aldığını söyledi. 
Türkiye'de kooperatifler olarak Aksaray'ın üretici sütünü en yüksek fiyata pazarlayan illerin başında geldiğini belirten Ünlü, ''Ocak ayında bazı illerde üretici süt fiyatları 35 kuruşa kadar düşerken, Aksaray'da üretici süt fiyatları 45 kuruştan işlem gördü. Aksaray süt kalitesi ve fiyatıyla diğer illere göre daha iyi konumda'' dedi. 
Üretici süt fiyatlarının dünya genelindeki ekonomik krizin ardından ciddi bir düşüşe geçtiğini ve süt sığırcılığının bu durumdan olumsuz etkilendiğini ifade eden Ünlü, şunları kaydetti: 
''Üretici süt fiyatları bir yıl içinde düşerek, 5 yıl önceki fiyatlara geriledi. 2008 yılının ocak ayında üreticimize 60 kuruştan ödeme yaparken, şimdi 45 kuruştan ödeme yapıyoruz. Sanayici bizden süt alırken fiyatların düşmesine sebep olarak, tüketimin azalmasını gösteriyor. Tüketimin azaldığını düşünürsek sanayicinin stoklarının dolu olması ve marketlerdeki fiyatların düşmesi gerekir, ancak stoklar boş. Marketlerde süt 190 kuruşa kadar satılıyor. Üreticinin süt fiyatı düşerken tüketicinin süt fiyatı değişmiyor.'' 
Ünlü, 2009 yılında hayvancılık ve süt fiyatlarının gerilediğini, bunun sonucunda da süt hayvancılığının ciddi bir darbe alacağını belirtti. 
Çiftçinin çözüm olarak süt hayvanlarını kesime gönderdiğini kaydeden Ünlü, şöyle devam etti: 
''Aksaray'da yüzde 20 ile 30 arasında süt sığırları kesime yönlendiriliyor. Girdi fiyatları yükselirken, süt fiyatlarının düşmesi çiftçimizi zarar ettirmekte ve kesime yönlendirmektedir. Yem fiyatları kalitesine göre 24 ile 28 TL arasında işlem görüyor. Üreticinin zarar etmemesi için sütün fiyatı en az 60 kuruş olmalıdır. Aksi halde küçük işletmeler tükenir.'' 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.